toilet

5 eenvoudige tips voor een duurzamer toiletbezoek

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Maar jij kunt wel degelijk een verschil maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor een duurzamer toiletbezoek.

#1 Gebruik duurzaam toiletpapier

10 dingen om te doen met lege wc-rollen

De meeste winkels verkopen tegenwoordig toiletpapier gemaakt van gerecycled papier. Alhoewel het goed is dat papier wordt gerecycled, zijn er voors en tegens te benoemen van gerecycled toiletpapier. Vaak is het percentage gerecycled papier in deze rollen erg laag en wordt hiervoor ook wel eens papier gebruikt dat schadelijke stoffen kan bevatten, zoals BPA. Daarnaast worden die rollen natuurlijk niet zomaar spierwit. Daar gaat een bleekproces aan vooraf en dat is natuurlijk ook niet erg duurzaam. Toch zijn er steeds meer duurzamere alternatieven op de markt, zoals 100% Eco en The Good Roll. Op Het Zero Waste Project vind je meer informatie over dit aanbod en de prijzen.

#2 Doorspoelen hoeft niet na elk bezoek

badkamer

Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het heel logisch om niet na elk bezoek door te trekken. Een toilet verbruikt namelijk ontzettend veel water, zelfs als je kort doorspoelt en waterbesparende maatregelen treft. In Amerika hebben ze de treffende zegswijze ‘If it’s yellow, let it mellow; if it’s brown, flush it down’ en alhoewel veel mensen dit niet zo’n prettig idee vinden, is het wel heel duurzaam. Probeer het gewoon eens een keertje; elke spoelbeurt die je overslaat, is toch weer een paar liter water uitgespaard.

#3 Gebruik minder water bij het doortrekken

toilet

De meeste moderne toiletten zijn tegenwoordig uitgerust met een bespaarknop. Zo kun je flink wat water besparen bij het doortrekken. Toch is het nog steeds een flinke hoeveelheid en kan het best wel wat minder. Door enkele eenvoudige waterbesparende maatregelen te treffen, kun je hier flinke winst boeken. Zo kun je het volume van de stortbak verkleinen, waardoor er minder water beschikbaar is om door te trekken. Je hebt hier speciale stortbakverkleiners voor, maar een baksteen volstaat eigenlijk ook al. Je kunt ook een toilet uitrusten met een spoelonderbreking. Hiermee kun je vervolgens zelf bepalen hoe lang je doorspoelt.

#4 Gebruik een ecologische toiletreiniger

badkamer

Je wilt jouw toilet natuurlijk fris en schoon houden, maar helaas zijn de meeste schoonmaakmiddelen en toiletreinigers erg belastend voor het milieu. Met elke schoonmaakbeurt spoel je deze middelen weg en belanden deze in het afvoerwater. Dat kan beter! Er zijn gelukkig diverse ecologische toiletreinigers op de markt die goed hun werk doen, ecologisch minder belastend en biologisch afbreekbaar zijn. Of je maakt voortaan het toilet schoon met eenvoudige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals azijn en baking soda.

#5 Laat de luchtverfrissers maar achterwege

toilet papier

Veel mensen willen perse de kleinste en meest ongezellige ruimte van het huis opfrissen met allerlei gekke geurtjes en aroma’s. Ik snap dat je andere geuren probeert te maskeren, maar moet dat zo? Ik ben nooit groot fan geweest van luchtverfrissers. Ze stinken, slaan op de longen en zijn helemaal niet verantwoord. Het is ook zo onnodig: eventuele onaangename luchtjes vervliegen echt wel weer en een goede schoonmaakbeurt doet ook wonderen. Mocht je na een toiletbezoek toch iets te verdoezelen hebben, dan helpt het ook om een lucifer aan te steken. Dat is een stuk voordeliger dan al die spuitbussen en geurbuiltjes en ook een stuk fijner voor mens en milieu.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

7 gedachten over “5 eenvoudige tips voor een duurzamer toiletbezoek”

  1. Yep, voor een plasje spoelen wij ook niet elke keer door. Als je veel drinkt, is er toch bijna niets te zien 😉 Enkel als er bezoek komt, spoel ik wel elke keer door, dan voelt dat plots wat raar, haha!

  2. Wow, eindelijk iets wat mij makkelijk duurzaam afgaat. Eco wc-papier en reiniger, regelmatig het spoelen overslaan (en bijna altijd als er gespoeld wordt voor de korte optie kiezen) en van luchtverfrissers op toilet word ik misselijk…

  3. Wij hebben alleen zo’n grote, oude spoelbak die je niet kunt stoppen, dus ik heb hem volgezet met glazen potten. Werkt uitstekend en ik kan haast niet wachten om te zien hoeveel liters het scheelt op de volgende afrekening :’)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *