Het Bosboek

Leestip: Het bosboek

Kun jij een zomereik onderscheiden van een Amerikaanse eik? Weet je het verschil tussen een tamme en een wilde kastanje? Of tussen een spar en een den? Ik tot voor kort niet. Ik moet ook eerlijk toegeven dat het me nooit veel heeft geïnteresseerd tot enkele jaren geleden. Met mijn toenemende interesse in duurzaam leven is mijn liefde voor dieren, bloemen, planten en bomen ook aangewakkerd. Maar ik kon de ene boom nog steeds niet goed onderscheiden van de andere boom. Gelukkig ontdekte ik onlangs ‘Het bosboek’: een prachtig geïllustreerde gids boordevol informatie over alles dat groeit en bloeit.

Het Bosboek

‘Het bosboek’ is geschreven én geïllusteerd door Sarah Devos. Eerder schreef zijn onder andere al ‘Het complete Ketnet speelboek’, ‘Relax!’ en ‘Mijn kind verveelt zich – nooit’. Ze is van alle markten thuis qua copywriting, maar in haar nieuwste boek ‘Het bosboek’ komt haar liefde voor schrijven feilloos samen met haar liefde voor de natuur. Op haar blog Zondag Bosdag schrijft ze namelijk al sinds 2015 over haar daguitstapjes naar het bos. Al haar interesses, kennis en ervaring is nu ook gebundeld in ‘Het bosboek’.

Het Bosboek

‘Het bosboek’ staat vol met leuke weetjes over de natuur, handige tips voor onderweg en een heleboel kennis over lokale flora en fauna. Het boek is verdeeld in de hoofdstukken Naar het bos, Bomen, Planten, struiken & paddenstoelen, Vogels, Wriemeldieren & fladderaars, Amfibieën & reptielen, Grotere dieren en Speuren naar sporen. Ze legt uit hoe je soorten van elkaar kunt onderscheiden, wat er eetbaar is in het bos, hoe een bos is opgebouwd, wat er allemaal groeit en bloeit in het bos en hoe je sporen kunt herkennen en kunt volgen. Een boek boordevol onmisbare informatie voor echte natuurliefhebbers dus!

Het Bosboek

Ik kom tegenwoordig relatief vaak in het bos. Het is heerlijk rustgevend en met kinderen een perfect uitje op de zondagmiddag. Maar veel kennis over wat ik precies om me heen zag, had ik niet. ‘Het bosboek’ weet op ontzettend leuke wijze al deze kennis over te brengen. Wist jij bijvoorbeeld dat je aan het web van een kruisspin kunt zien of het gaat regenen? Dat je aan de groeiringen van een boom kunt zien wanneer en hoe deze gegroeid is? En dat je aan de ontlasting van dieren kunt zien of je te maken hebt met een planteneter of een vleeseter?

Het Bosboek

Sarah Devos is van Belgische origine en dat zorgt voor prachtig taalgebruik in het boek. Alhoewel ze al eerder boeken heeft gepubliceerd, is dit het eerste boek waarbij ze zowel de tekst als de illustraties heeft verzorgd. Een winnende combinatie wat mij betreft! De illustraties geven het boek echt iets bijzonders en ze zijn heel herkenbaar en duidelijk. Het boek staat boordevol nuttige weetjes, maar nergens wordt het teveel. Door de overzichtelijke opmaak en de beknopte beschrijvingen leest het heel prettig en blijf je doorlezen.

Het Bosboek

‘Het bosboek’ is nu vrij algemeen verkrijgbaar en onder andere te koop bij Bol.com voor € 24,99. Bij het boek krijg je ook nog eens een handige uitvouwbare kaart om mee te nemen naar het bos. Gewapend met deze nieuwe kennis en de kaart kun je zonder problemen bomen, noten, sporen, dieren, paddenstoelen en kruiden herkennen tijdens de boswandeling. Neem ook zeker eens een kijkje op het blog van Sarah Devos, genaamd Zondag Bosdag. Hier lees je alles over haar avonturen tijdens uitstapjes naar het bos.

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 5 comments

Add yours
  1. Sarah Devos

    Oh waw! Wat een fijne recensie. <3 Ongelofelijk hoeveel leven er zit in zo'n bos, toch? Ik wens jullie nog heel veel geweldige boswandelingen toe.

    PS: in juni verschijnt er een tweede boek in dezelfde lijn: Het zeeboek, over alles wat je kan vinden en ontdekken aan onze Noordzee. 😉

  2. Sara

    Oee ben benieuwd naar dit boek! Zag het al op je instagram langs komen. Het boek klinkt en ziet er leuk uit 😄 Weet zelf volgens mij wel al vrij veel over het bos maar toch nieuwsgierig, misschien kom ik nog leuke weetjes tegen waar ik nog niets van wist! En dat boek over de zee lijkt me ook heel leuk, daar weet ik minder van.


Post a new comment