brood

10x wat te doen met broodclips

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om broodclips op nuttige manieren te hergebruiken.

Alhoewel ik zelf altijd mijn verse brood in eigen broodzakken haal, zijn er genoeg mensen die hun brood voorverpakt in plastic zakken halen. Deze zakken worden vaak afgesloten met een broodclip: zo’n klein stukje plastic dat je vaak na opening niet meer met fatsoen om de zak krijgt en dat rondzwerft in de broodlade. Dat kan beter! Wist je namelijk dat je deze broodclips op allerlei manieren kunt gebruiken in huis?

#1 Kabels sorteren

Ik kan niet wachten op de tijd dat alles in huis draadloos is. Weg met al die snoeren langs de muren en aan apparaten! Tot die tijd moeten we het echter ermee stellen en zullen we ons best moeten doen om de kabels netjes weg te werken en uit elkaar te kunnen houden. Gelukkig zijn broodclips hierbij ideaal. Doe een broodclipje om een kabel en schrijf erop waar de betreffende kabel voor is. Zo ben je nooit meer in de war bij het omwisselen van kabels en het uittrekken van stekkers.

#2 Tapedispenser

Het is een welbekend probleem: het beginnetje vinden van een rol plakband. Je bent er veel te veel tijd aan kwijt en het omvouwen van het begin is ook geen oplossing omdat je dan direct al een stuk plakband weg kunt gooien. Gelukkig kun je met een broodclip het begin heel duidelijk markeren door het plakband eroverheen te plakken.

#3 Oordopjes bewaren

oordopjes

Oordopjes in de tas bewaren is een verschrikking. Die draden raken altijd in de knoop en je bent elke keer weer veel te lang bezig om alles te ontwarren. Berg je oordopjes voor eens en altijd goed op door ze uit de knoop te halen en er een broodclip omheen te doen.

#4 Repareren van teenslippers

Ik ben tegenwoordig een fervent Birkenstocks drager, maar ik weet nog hoe vervelend het vroeger kon zijn als het bandje van de teenslippers kapot gingen. Gelukkig kun je dit met een broodclip snel en effectief repareren. Schuif het clipje om het nopje aan de onderkant en je kunt zó weer verder.

#5 Kabelhouders

Naast kabels sorteren, kun je met broodclips ook heel goed kabelhouders maken. Deze broodclipjes zijn ideaal voor het scheiden en bij de hand houden van allerlei opladers en kabeltjes.

#6 Messenhouder

Dit is nog eens een slim idee! Bij ons liggen de meeste messen gewoon los in de la, maar dit is natuurlijk een veel veiligere opbergmethode waar je niet eens iets nieuws voor hoeft te kopen.

#7 Sokkenhouder

wat te doen met oude sokken

Voor de meeste mensen is het bij elkaar houden van sokken in de was en in de sokkenlade een drama. Gelukkig kun je met eenvoudige broodclipjes de sokken heel makkelijk bij elkaar houden zodat je nooit meer op zoek bent naar een matchend paar. Of het veilig is voor in de wasmachine durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar voor in de sokkenlade is het ideaal.

#8 Wijnglas tag

Op feestjes is het soms lastig om jouw glas wijn terug te vinden, maar met een flinke voorraad broodclips is dit geen probleem meer. Personaliseer de clips en iedereen weet voortaan zijn of haar glas terug te vinden op tafel.

#9 Bewaarclips

Sorteer elastiekjes, haarbanden, linten en andere dingen die door de lades zwerven eenvoudig met een broodclip. Zo houd je alles georganiseerd en bespaar je ruimte.

#10 Telraam

Dit zelfgemaakte telraam van broodclips is zó tof! Je moet er even wat broodclips voor verzamelen, maar dan heb je ook wel een heel mooi telraam dat je helemaal zelf kunt maken van alleen maar hergebruikte materialen. Het idee is afkomstig van Almost Unschoolers.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

3 gedachten over “10x wat te doen met broodclips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *