goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #69

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Een fietspad van gerecycled plastic in Zwolle

fiets

In de Deventerstraatweg in Zwolle is deze week het eerste fietspad geopend dat is gemaakt van gerecycled plastic. Het pad wordt ook wel de PlasticRoad genoemd. Het 30 meter lange fietspad bestaat uit 1000 kilo huishoudelijk plastic, samengesteld uit prefab-delen van 2,4 meter bij 3 meter. De aanleg van het fietspad is door deze methode een stuk eenvoudiger, maar ook beschadigde stukken wegdek kunnen zo eenvoudig worden vervangen. Onder het fietspad zit een holle ruimte waarin regenwater kan worden opgeslagen. Het fietspad is een proef en kan mogelijk bij succes navolging krijgen in het gemeente. Natuurlijk is dit niet de oplossing van ons plastic probleem. In Trouw wordt terecht opgemerkt dat ook de recycling van plastic problemen met zich meebrengt. Desalniettemin is het mooi om te zien dat mensen zich inzetten en denken in dit soort creatieve oplossingen.

De Vegetarische Slager x Smullers

De Vegetarische Slager

Dat de Vegetarische Slager een gigantische hit in binnen- en buitenland is, moge duidelijk zijn. Overal wordt vol lof over het bedrijf geschreven en gesproken en de populariteit van de producten van de Vegetarische Slager blijft maar toenemen. Naast grote ketens als HEMA, Albert Heijn en Kiosk, is nu ook Smullers de samenwerking aangegaan. Vanaf dinsdag zal bij alle vestigingen van Smullers op het station een vegetarische hamburger verkrijgbaar zijn!

Snelle én duurzame bezorging van Bol.com

Bol.com bezorgdienst

Er wordt steeds meer online besteld en alhoewel online shoppen onmiskenbare voordelen heeft, is het niet altijd de meest duurzame oplossing. Vooral de express bezorging is alles behalve duurzaam, maar hier lijkt gelukkig verandering in te komen. Bol.com is namelijk in samenwerking met PostNL in Amsterdam een proef gestart met bezorging binnen 2 uur (op werkdagen tussen 12.00 uur en 20.00 uur) na bestelling middels elektrische bakfiets! De proef met de extra snelle bezorgdienst geldt op duizenden populaire artikelen uit het assortiment. Met deze nieuwe dienst wil Bol.com laten zien dat verduurzaming en snelle bezorging wel degelijk hand in hand kan gaan. Natuurlijk zijn er wel kosten verbonden aan deze supersnelle bezorging. Je betaalt € 4,99 voor deze snelservice, maar met een Select-bundel profiteer je gratis van deze dienst. Er is speciaal gekozen voor Amsterdam omdat bezorging vanuit het magazijn in Duivendrecht goed mogelijk is. Mocht de nieuwe service een succes worden, dan zal de dienst stapsgewijs worden uitgebreid in de rest van Amsterdam en ook naar andere plaatsen in Nederland en België.

Een bedrijfsrestaurant zonder plastic

restaurant

Op NOS was deze week een artikel te lezen over een klimaatconferentie in San Francisco waar diverse bedrijven van over de hele wereld bijeen zijn gekomen om kennis te maken met koplopers op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Van de Nederlandse bedrijven was hier cateringservice Sodexo aanwezig. Nu associeerde ik Sodexo toch vooral met de individueel verpakte plakjes kaas en het beperkte vegetarische aanbod in hun restaurants, maar het blijkt dat het bedrijf zich flink inzet voor verduurzaming. In het bedrijfsrestaurant van Unilever in Rotterdam draaien ze momenteel een proef om plastic zoveel mogelijk te weren. Ze bieden hier dus geen in plastic verpakte vleeswaren, plastic rietjes en voorverpakte salades aan. Ze werken toe naar een restaurant zonder plastic en zijn zo al mooi op weg!

World Cleanup Day

World Cleanup Day

Vandaag, zaterdag 15 september, is het World Cleanup Day: dé dag dat mensen wereldwijd zich verenigen in de grootste opruimactie ooit. Niet alleen wordt er flink opgeruimd op straat, er wordt ook in kaart gebracht wat er aan zwerfafval wordt gevonden. Met deze data kan men vervolgens weer aan de slag om zwerfafval in de toekomst te verminderen. World Cleanup Day wordt in Nederland gecoördineerd door Plastic Soup Foundation en Nudge. Op de website van World Cleanup Day en Nudge kun je mooie opruiminitiatieven vinden waar jij je bij kunt aansluiten, of jouw eigen actie aanmelden, en zien wat je nog meer kunt doen om zwerfafval tegen te gaan. Ik ruim elke dag minstens één stuk zwerfafval op, maar vandaag zal ik nog eens een rondje extra lopen!

Bron foto 4: Bol.com
Bron foto 5: https://www.worldcleanupday.org/There are no comments

Add yours