gereedschap

5 handige tips om meer zelf te repareren

We leven tegenwoordig in een wegwerpmaatschappij. We kopen liever iets nieuws dan dat we moeite doen om iets te repareren. En dat terwijl een reparatie vaak een stuk voordeliger is en eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk is als we vaak denken. We zijn echter zo gewend geraakt aan het kopen van nieuwe spullen, dat we de mogelijkheid om dingen te repareren vaak helemaal vergeten. Gelukkig worden steeds meer mensen zich hier bewust van en zetten steeds meer mensen zich af tegen de wegwerpmaatschappij. Dat zien we in de snel groeiende belangstelling voor de circulaire economie en de opkomst van mooie initiatieven als Goed Gemaakt. Repareer jij je eigen spullen al? Met deze 5 handige tips word je vanaf nu heel handig in het zelf (laten) repareren van spullen. Dat scheelt niet alleen afval en grondstoffen, maar ook flink wat geld.

#1 Google is your friend

Repareer.com

Je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken, of het is online wel te vinden. Internet is niet alleen goed voor het kijken van leuke kattenfilmpjes; je kunt er ook allerlei nuttige vaardigheden leren. Zo kun je met een beetje geduld vast wel een tutorial vinden via Google of YouTube om zelf jouw fiets/bank/telefoon/televisie te repareren of in werkende staat te brengen. Je kunt ook eens een kijkje nemen op de iFixit. Hier vind je reparatiehandleidingen voor van alles en nog wat.

#2 Vraag hulp bij het repareren

gereedschap

Als je vaker de kapotte dingen in huis wilt repareren, hoef je niet bang te zijn om hulp te vragen. Door hulp te vragen aan iemand die er meer van weet, steun je de lokale economie en leer je zelf ook meer bij. Je kunt iets laten repareren bij een professional, maar ook eens binnenstappen bij een bijeenkomst van het Repair Café. Hier kun je gratis heen met jouw kapotte apparaat en één van de vrijwilligers helpt je verder. De reparatie is gratis, je betaalt misschien alleen voor de onderdelen die vervangen worden. Of gebruik het platform Repareer.com. Hier vind je een overzicht van alle handige buren en lokale specialisten die verstand hebben van jouw kapotte product.

#3 Goed gereedschap is het halve werk

Voor veel mensen is het gebrek aan goed gereedschap een enorme drempel om zelf aan te slag te gaan. Goed gereedschap is inderdaad onmisbaar, maar als je geen goed gevulde gereedschapskist hebt, is het geen ramp. Je hoeft niet direct allerlei nieuwe producten aan te schaffen. Er zijn tegenwoordig talloze manieren om aan gereedschap te komen. Je kunt het lenen van vrienden of kennissen, huren bij de lokale bouwmarkt, gebruiken tijdens een Repair Café of gebruik maken van de deeleconomie. Via een handige app als Peerby kun je in de buurt vragen of er buren zijn die het betreffende stuk gereedschap hebben. Je kunt deze dan even lenen en je maakt ook nog eens kennis met de mensen in de buurt.

#4 Leer nieuwe vaardigheden

klussen

Heb je de smaak te pakken en wil je graag handiger worden en vaker zelf dingen repareren? Leer jezelf dan nuttige nieuwe vaardigheden aan. Verdiep je bijvoorbeeld eens in naaien om meer kleding zelf te kunnen repareren of leer alle ins en outs van auto’s om zelf klein onderhoud aan de auto te kunnen plegen. Via tutorials op YouTube is nagenoeg elke vaardigheid te leren, maar je kunt natuurlijk ook een cursus volgen. Je doet er jezelf, en jouw vrienden en familie, een groot plezier mee!

#5 Let op de garantievoorwaarden

repareren

Natuurlijk is zelf repareren altijd beter dan nieuw kopen, maar het kan natuurlijk gebeuren dat een reparatie niet lukt. Houd er dan wel rekening mee dat veel bedrijven een beleid hebben dat de garantie op een product vervalt wanneer je deze zelf hebt opengemaakt of door iemand anders hebt laten repareren dan de fabrikant. Dit geldt bijvoorbeeld vaak voor smartphones, computers en televisies. Veel toestellen zijn tegenwoordig helemaal afgesloten waardoor ze niet zomaar kunnen worden opengemaakt door consumenten. Erg jammer omdat consumenten zo helemaal geen mogelijkheden meer hebben om meer te leren over de werking van een apparaat en de consument zo helemaal afhankelijk is van de fabrikant. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en organisaties die zich hier tegen verzetten en zich juist inzetten voor modulaire producten die eventueel goed te repareren zijn, maar vooralsnog is het wel iets om als consument rekening mee te houden.

2 gedachten over “5 handige tips om meer zelf te repareren”

  1. “Internet is niet alleen goed voor het kijken van leuke kattenfilmpjes; je kunt er ook allerlei nuttige vaardigheden leren.” Haha 🙂
    Maar goede punten verder! Vroeger verving ik dingen sneller voor iets nieuws, nu probeer ik echt eerst te kijken of het nog te repareren valt. Vaak blijkt het helemaal niet eens zo lastig te zijn en ik vind het leuk om te zien hoe producten eigenlijk in elkaar zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *