raam

5 tips om het huis (en het hoofd) koel te houden op warme dagen

Alhoewel de ergste hitte van de laatste tijd nu wel voorbij lijkt te zijn, kampen we de komende tijd zeker nog met hoge temperaturen en de nasleep van deze bizar hete zomer. Ren echter niet direct naar de winkel voor een airco. Die apparaten maken de wereldwijde klimaatproblematiek zeker niet beter. In tegendeel. We hebben allemaal ons uiterste best gedaan om ons hoofd en ons huis koel te houden. Sommigen met meer succes dan anderen. Omdat ik ondertussen al flink wat ervaring heb opgebouwd met het omgaan met hitte in een supergeïsoleerd huis waar we tot december kunnen teren op de opgebouwde warmte in huis, deel ik graag mijn ervaring en tips om het huis (en het hoofd) koel te houden op warme dagen.

#1 Houd ramen en deuren dicht

kat

Het voelt misschien tegenintuïtief, maar de ramen en deuren tegen elkaar openzetten lost niets op qua warmte in huis. In tegendeel; je laat juist de warmte binnen. Natuurlijk geeft de tocht een fijn briesje, maar die warmte blijft vervolgens wel in huis hangen. Het is beter om alles dicht te laten en de gordijnen goed te sluiten. Zo houd je met weinig moeite de meeste warmte buiten. Wil je toch luchten in huis? Doe dit dan ‘s ochtends heel vroeg of ‘s avonds laat, als de temperatuur aanzienlijk gedaald is. Wij hebben zelfs met ramen en deuren open geslapen om de temperatuur in huis te laten dalen. Met succes overigens: we begonnen de dagen met een temperatuur van 26 graden in huis in plaats van 30!

#2 Scherm de ramen af

luxaflex

Om de opwarming in huis tegen te gaan is het raadzaam om te voorkomen dat de zon op de ramen schijnt. Sommige huizen zijn heel handig uitgerust met zonneschermen of luiken, maar het merendeel van de mensen zal het moeten doen met minder geavanceerde materialen. Gelukkig kan een strategisch geplaatst laken of een schaduwdoek in de tuin al wonderen doen. Ook bomen in de tuin doen het goed, zowel voor de hoeveelheid zon in de tuin en op het huis als de warmte in de omgeving in het algemeen.

#3 Ventilator

ventilator

Alhoewel met deze hitte een airco aantrekkelijk klinkt, is de aanschaf van zo’n energieslurper echt af te raden. Relativeer: is het zo’n investering en het verbruik waard voor die paar warme dagen in het jaar? Kies liever voor een ventilator in plaats van een airco. Ventilators verbruiken aanzienlijk minder stroom en kunnen toch verkoeling bieden, vooral als je deze gebruikt in combinatie met een fles bevroren water. De lucht die langs de flessen wordt geblazen koelt aanzienlijk af en zorgt voor flink wat verkoeling. Ideaal voor die warme nachten, wanneer je bijna niet in slaap kunt komen.

#4 Drink warme thee

thee

Het liefst eet en drink je op hete dagen niets anders dan koude ijsjes en ijskoud water, maar hier krijg je het eigenlijk alleen maar warmer van. Het koelt het lichaam flink af, dat wel, maar daarna doet het lichaam juist extra zijn best om de temperatuur weer omhoog te stuwen. Voor echte verkoeling is een warme kop thee of een pittige curry effectiever. Het is niet voor niets dat men in warmere landen veel warme dranken nuttigt.

#5 Zoek verkoeling

strand

Is het thuis echt niet meer te harden, trek dan de deur achter je dicht en zoek de verkoeling op. Dat kan aan het strand of het zwembad zijn, maar ook in de bibliotheek, op kantoor of bij de Ikea. Wij zijn dit jaar meerdere malen overdag de warmte ontvlucht om rond te banjeren in de Ikea. Lekker koel, volop vermaak voor de kinderen en vrij voordelige hapjes en drankjes. Je kunt nog zulke belangrijke plannen hebben, maar soms is het gewoon makkelijker om de boel te boel te laten en ergens anders te bivakkeren tot de ergste warmte weg is.There are no comments

Add yours

CommentLuv badge