krant

5 tips om op de hoogte te blijven zonder het nieuws te volgen

Zoals jullie misschien wel weten, heb ik enkele jaren geleden het journaal en alle ‘reguliere’ nieuwsbronnen afgezworen. Ik ervoer de veelal negatieve berichtgevingen vooral als deprimerend en het nieuws had langer een negatieve uitwerking op me dan goed voor me was. Ook de manier waarop veel nieuws wordt gebracht tegenwoordig staat me totaal niet aan. Alles lijkt vandaag de dag te draaien om de cijfers en shockwaarde en het nieuws lijkt als gevolg daarvan vooral heel ongenuanceerd, sensatiebelust en ongefundeerd te zijn. Ik ben zeker niet de enige persoon die de laatste jaren is gestopt met het volgen van het journaal en het lezen van kranten. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om zich af te keren van deze ‘reguliere’ media. Dat je het journaal niet meer kijkt en de kranten niet meer elke dag leest, betekent echter niet dat je niet meer op de hoogte kunt blijven. De schoonheid van alle moderne technologie is namelijk dat je heel bewust kunt kiezen voor het nieuws dat jou bereikt en voor de dingen waarvan jij op de hoogte wilt worden gehouden. Vandaag tip ik graag 5 platformen waarmee je op de hoogte kunt blijven van alles wat jij interessant vindt zonder het nieuws dagelijks te volgen.

#1 Feedly

telefoon

Een platform dat ik al heel lang gebruik om op de hoogte te blijven van mijn favoriete blogs en websites is Feedly. Dit platform geeft je de mogelijkheid om de feed van een website te volgen waardoor alle artikelen die verschijnen op jouw bewaarde websites in één overzicht worden bewaard. Zo browse je heel snel en efficiënt door jouw feed heen en wanneer je iets interessant vindt klik je erop om het op de betreffende website verder te lezen. Je kunt al jouw favoriete websites ook heel handig categoriseren én het platform is te gebruiken als website, maar ook te downloaden als app in Google Play en de App Store en als extensie in Google Chrome, Safari en Opera. Gebruik van het platform is geheel gratis. Bezoek de website van Feedly voor meer informatie.

#2 SQUID

Awkward Duckling x SQUID

Sinds kort kun je in Nederland gebruik maken van SQUID: een nieuws app waar je als gebruiker uit ruim 900 verschillende nieuwsbronnen jouw persoonlijke feed kunt samenstellen. Hierbij kun je kiezen uit onderwerpen zoals gezondheid, eten & drinken, belangrijkste nieuws, milieu, reizen, sport, familie & opvoeding en muziek, maar ook zo specifiek als e-sports, gaming, diverse sportdisciplines en regionaal nieuws. Zo stel je zelf een overzicht van nieuwsbronnen op waar je tevreden over bent en blijf je op de hoogte van nieuws dat jij écht belangrijk vindt. En leuk detail: Awkward Duckling staat er ook tussen! Wil je gebruik maken van SQUID? Bezoek dan de website van SQUID en download de gratis app via Google Play of de App Store.

#3 Twitter

Twitter

Alhoewel Twitter oorspronkelijk een social mediakanaal was zoals Facebook of Instagram, verandert het platform steeds meer in een nieuwsapp. Door het volgen van andere mensen en specifieke hashtags kun je prima op de hoogte blijven van al het nieuws dat jij interessant vindt. Omdat alle berichten in een beperkt aantal tekens worden geplaatst, blijft de feed overzichtelijk en kun je er makkelijk even doorheen scrollen op zoek naar interessant nieuws. Het is ook net zo makkelijk om gebruikers en hashtags te blokkeren of negeren waardoor je jouw feed prettig en overzichtelijk houdt. De app is gratis te downloaden en te gebruiken.

#4 Blendle

Blendle

Blendle is wellicht wel het meest bekende nieuwsplatform van ons land. Via dit handige online platform heb je altijd toegang tot jouw favoriete kranten en tijdschriften. Je vindt er de grootste tijdschriften en kranten uit binnen- en buitenland op één handig platform én in plaats van dat je betaald voor een hele uitgave, kun je binnen Blendle de media doorlezen en betaal je alleen voor de artikelen die je daadwerkelijk interessant vindt. Ideaal dus voor mensen die slechts op de hoogte willen blijven van specifieke onderwerpen of media. De app is gratis te downloaden en het platform is ook via de desktop te gebruiken. Met een vooraf betaald tegoed reken je artikelen af wanneer je deze leest. Mocht een artikel niet bevallen? Dan krijg je met één klik op de knop ook gewoon het betaalde bedrag terug.

#5 Dat is pas goed nieuws!

goed nieuws

En natuurlijk sluit ik af met mijn eigen wekelijkse rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!‘. Elke zaterdag publiceer ik een overzicht van de positieve en duurzame berichten uit de media die ik absoluut de moeite van het delen waard vind. Wil je het weekend standaard beginnen met een flinke dosis positiviteit? Check dan elke week het nieuwste artikel in deze rubriek!

Bron foto 2: SQUID
Bron foto 5: Blendle

4 gedachten over “5 tips om op de hoogte te blijven zonder het nieuws te volgen”

 1. Bedankt voor de tips! Ik ga Feedly uitproberen! Zelf lees ik inderdaad ook geen nieuws en kranten meer, om dezelfde redenen. Mijn vriend doet dat nog wel en door hem blijf ik wel op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in de wereld.

  Die apps lijken me enorm handig, zeker om blogposts een beetje bij te kunnen houden. Hoef ik niet meer 5x per week dezelfde blog te bezoeken om te kijken of er nog iets nieuws is gepost. Ik gebruikte hier altijd bloglovin voor maar die app lijkt me eigenlijk een stuk handiger 🙂

  1. Ik gebruikte voorheen ook Bloglovin’, maar de opties van dat platform zijn toch wat beperkter. Feedly is wat dat betreft heel vergelijkbaar, maar geeft je ook de mogelijkheid om andere platformen te volgen. Ideaal!

 2. Interessant! Feedly en Squid kende ik nog niet!

  En ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Ik liet laatst een aantal weken de gewone nieuwssites die ik normaal bezoek links liggen en wat voelde ik me rustig 🙂

  Soms is het wel wat opboksen tegen vooroordelen, vind ik. Ik merkte dat er behoorlijk wat mensen waren die me meteen in een soort hokje ‘ongeïnformeerd, naïef en groen’ staken als ze merkten dat ik niet gehoord had van de allerlaatste nieuwsweetjes. Ook al waren die niet meteen wereldschokkend 😉

  Ik vond het wel een voordeel eigenlijk, want dan had ik veel meer tijd om verdiepende stukken en verschillende invalshoeken door te lezen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *