was

5 eenvoudige tips voor duurzamer wassen en drogen

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Maar jij kunt wel degelijk een verschil maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor duurzamer wassen en drogen.

#1 Was op lagere temperaturen

wasmachine
Je kunt behoorlijk wat energie en geld besparen als je op lagere temperaturen wast. Hoe lager de temperatuur van de was, hoe minder energie er wordt gebruikt. Een overzicht van de kosten per wasbeurt bij verschillende temperaturen vind je op Milieu Centraal. Je hoeft niet bang te zijn dat de was niet goed schoon wordt. Geurtjes en stof verdwijnen al bij een was op 20 graden en de meeste vlekken gaan er prima uit op 30 of 40 graden. Je hoeft pas op 60 graden te gaan wassen als de was écht goed schoon moet zijn, bijvoorbeeld bij vaatdoekjes of bij erg vieze lakens, wanneer iemand in huis ziek is of wanneer het de babywas betreft.

#2 Zorg dat de trommel goed vol zit

wasmachine

Probeer bij elke was de wasmachine volledig te vullen. Zo hoef je minder vaak te wassen en bespaar je energie, water en wasmiddel. Er kan vaak meer in een wasmachine dan je denkt. Dit geldt eigenlijk voor alle wassen, behalve de delicate stofjes. Als je iets wast van wol, zijde of andere kwetsbare stoffen, kun je dit beter in een minder gevulde trommel doen.

#3 Gebruik ecologisch wasmiddel

was

We vergeten nog wel eens dat alles wat we gebruiken tijdens de was onherroepelijk door de afvoer verdwijnt. Daar heeft het een flinke uitwerking op de flora en fauna. Het loont dus om te kiezen voor wasmiddelen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn diverse merken ecologisch wasmiddel verkrijgbaar in supermarkten, webshops en bij drogisterijen, zoals Ecover, Klok, Method, Marcel’s Green Soap, Seepje, Sonett en Attitude. Een bijkomend voordeel is dat deze middelen vaak ook milder zijn voor onze eigen huid.

#4 Gebruik een waszak

Tijdens het wassen hebben kledingstukken flink wat te verduren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze synthetische kleding tijdens het wassen minuscule plastic deeltjes loslaat die met het water in de afvoer verdwijnen. Deze microplastics, afkomstig van onze fleecetruien, lycra zwemkleding, nylon panty’s en shirts van polyester, dragen op deze manier bij aan de steeds groter wordende plastic soep en vormen een bedreiging voor diverse diersoorten. Je kunt de plastic vervuiling al flink terugdringen door deze synthetische kleding gewoon minder vaak te wassen. Wil je de kleding toch wassen, maak dan gebruik van een waszak die deze microplastics opvangt. De GuppyFriend waszak is speciaal ontwikkeld om microvezels tijdens het wassen op te vangen.

#5 Laat de was aan de lucht drogen

was

Een wasdroger in huis is natuurlijk best handig. De was is in een mum van tijd droog en daarmee bespaar je best wat tijd. Maar erg duurzaam is zo’n droger niet. Een droger verbruikt namelijk best veel energie en een bijkomend nadeel is dat een droger er ook voor zorgt dat de kleding sneller slijt. Laat de was dus lekker aan de lucht drogen, binnen of buiten. Het kost niets en is wel zo duurzaam. Vooral in de zomer is de was buiten heel snel droog en door de zon wordt de witte was ook nog eens op een natuurlijke manier gebleekt!

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “5 eenvoudige tips voor duurzamer wassen en drogen”

  1. Heel fijn, al je tips doe ik sowieso, behalve de waszak. Heb je daar zelf een of meerdere van thuis? Ik heb ze eens bekeken, maar de zakjes zelf zijn ook gemaakt van polyamide. Laat dat dan zelf niets los in het milieu? Ik vroeg het me gewoon af 🙂

    Voor mij lijkt het ook wel een dilemma om extra plastic bij te kopen.

    En als je er zelf ervaring mee hebt: kan je die microplastics in het zakje zien zitten dan? Ik ben nieuwsgierig, want ik dacht dat microplastics sowieso minuscuul klein waren.

    1. Wat goed dat je al zo lekker bezig bent met duurzaam wassen en drogen. Ik doe zelf ook alles al, behalve de waszak. Ik heb gewoon vrij weinig synthetische kleding om het lonend te laten zijn. Ik heb wel al van meerdere mensen gehoord dat het wel degelijk werkt en je inderdaad de microplasticdeeltjes in het waszakje kunt zien zitten. Vaak in de naden en bij de rits. Het is wel een goede vraag wat betreft die polyamide. Ik weet wel dat het heel slijtvast is, maar daar zou ik dan toch nog eens meer over moeten uitzoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *