telefoon

5 handige tips om duurzamer met elektrische apparaten om te gaan

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in het verduurzamen van hun leven. Dat blijkt wel uit het toenemend aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten en de populariteit van recycling en upcycling. Of het aantal mensen dat tegenwoordig liever niet meer met het vliegtuig op vakantie gaat. Natuurlijk is het eten van minder of helemaal geen vlees een fantastische stap in de juiste richting en is de trein sowieso duurzamer dan het vliegtuig, maar vergeten we niet iets? Uit het onderzoek van Babette Porcelijn in het boek ‘De verborgen impact‘ blijkt namelijk dat de categorie ‘spullen’ verreweg de grootste impactfactor is van ons moderne leven. De gemiddelde Nederlander geeft per jaar gemiddeld € 2.000,- euro uit aan spullen en al deze producten hebben een impact op onze aarde. Deze impact zit in het winnen van grondstoffen, de productie van de goederen, het vervoer en het gebruik ervan. Het aandeel van elektronische apparaten en data is aanzienlijk is de categorie ‘spullen’; zelfs twee keer zo groot als de impact van kleding en textiel. Dat is natuurlijk shockerend, maar dat betekent ook dat we daar als samenleving nog heel veel winst kunnen boeken. Daarom deel ik in dit artikel graag 5 handige tips om duurzamer met elektrische apparaten om te gaan.

#1 Recycle oude en kapotte apparaten

telefoon

Zo lang mogelijk met jouw apparaten doen, is het meest duurzaam, maar er komt een moment dat een apparaat echt aan vervanging toe is. Natuurlijk gooi je dan de oude of kapotte elektrische spullen niet in de afvalbak. Deze worden namelijk apart ingezameld bij diverse recyclepunten en bij het milieuplein van de gemeente. Via de website van Wecycle vind je eenvoudig een inzamelpunt bij jou in de buurt. Er zijn ook mogelijkheden om oude mobiele telefoons in te ruilen voor nieuwe modellen tegen korting of deze te doneren aan een goed doel. Zo krijgt jouw oude mobiele telefoon een tweede leven of worden waardevolle onderdelen opnieuw gebruikt. Dat is wel zo duurzaam!

#2 Zet apparaten eens uit

televisie

We zijn gewend om altijd en overal bereikbaar te zijn en altijd ‘aan’ te staan. Dat geldt ook vaak voor onze apparaten. We hebben echter niet door hoeveel energie we hiermee verbruiken. Het is duurzamer en goedkoper om apparaten uit te zetten als je deze even niet gebruikt of als je de deur uit gaat. Zet bijvoorbeeld de televisie niet op stand-by, maar helemaal uit. Want ook stand-by verbruiken apparaten energie. En schakel jouw mobiele telefoon ’s nachts gewoon eens uit. Ga je op vakantie? Zet dan de wifi-router en de internet modem uit. Door dit consequent toe te passen, bespaar je heel wat verbruik in huis.

#3 Kies niet altijd het nieuwste model

tablet

Ik heb het al vaker gezegd, maar ook voor elektrische apparaten geldt dat tweedehands vaak duurzamer is dan nieuw. Natuurlijk is het nieuwste model koelkast zuiniger in gebruik dan een heel oud model en soms loont het om te investeren in een nieuw exemplaar, maar doorgaans kun je beter kiezen voor een tweedehands televisie of mobiele telefoon dan een nieuw toestel. Zo hoeft er namelijk geen nieuw product te worden geproduceerd, want we weten ondertussen dat de productie van nieuwe apparaten enorm belastend is. Tweedehands producten vind je in overvloed via lokale Facebookgroepen en platformen zoals Marktplaats. Maar ook refurbished toestellen worden steeds populairder. Bij KPN kun je bijvoorbeeld terecht voor refurbished iPhones voor flink minder geld. Deze gerenoveerde iPhones zijn zorgvuldig en professioneel gecheckt, gereinigd en waar nodig gerepareerd zodat ze praktisch als nieuw zijn.

#4 Wees zuinig op je spullen

laptop

Je hoeft geen nieuwe spullen te kopen als je huidige spullen het nog prima doen. Je hoeft niet met elke trend mee te gaan en het nieuwste van het nieuwste te hebben. Want voor wie doe je dat eigenlijk? Als jouw laptop, telefoon of televisie het nog prima doet, waarom zou je deze dan inwisselen voor een nieuwer model? Zorg goed voor de spullen die je al hebt en je kunt er heel lang mee doen. Zorgt dat je  je besturingssysteem (iOS of Android) regelmatig update en dat je jouw telefoon af en toe eens opschoont. Zo blijft deze goed en snel functioneren en veilig in gebruik. Als je kiest voor een SimOnly abonnement betaal je bovendien niet voor een dure telefoon, maar alleen voor het abonnement. Zo voel je ook niet de behoefte om elke paar jaar een nieuw model uit te kiezen.

#5 Kies voor duurzame producten

laptop

Wordt het toch tijd voor een nieuwe laptop, telefoon of televisie? Maak dan direct een heel bewuste keuze voor een duurzaam geproduceerd en zuinig product. Deze elektrische apparaten zijn vaak wel iets duurder bij aanschaf. Ze zijn echter wel zuiniger in gebruik, gemaakt van gerecyclede en milieuvriendelijke onderdelen en eerlijk gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is de Fairphone. Dit bedrijf produceert mobiele telefoons die eerlijk en met minimale impact op het milieu worden geproduceerd. Verdiep je eens in wat er zoal op de markt is en ontdek via een platform als Rankabrand hoe een bedrijf of een merk scoort op diverse facetten van duurzaamheid. Zo maak je altijd een goed geïnformeerde keuze.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met KPN. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *