basisschool

5 tips voor het vinden van de juiste basisschool

Bij een verhuizing komt veel kijken. Je bent niet alleen op zoek naar een nieuw huis, maar in ons geval ook op zoek naar een nieuwe stad, nieuwe favoriete winkels, nieuwe (sport)clubs en, niet te vergeten, een nieuwe basisschool. Onze zoon is al bijna 5 en gaat na de vakantie al naar groep 2. Alhoewel de keuze voor een huis al een behoorlijke opgave is, weegt de beschikbaarheid van een goede basisschool ook flink mee. De keuze voor een basisschool is niet zomaar een eenvoudige beslissing. Het is tenslotte een flinke verbintenis die je aangaat en jouw zoon of dochter zal hier waarschijnlijk de komende 8 jaar vertoeven. Een basisschool speelt een enorm grote rol in de vorming van jouw kind en het is dan ook belangrijk om een school te kiezen die aansluit bij jouw normen en waarden en voldoet aan wat jij verwacht van het onderwijs. Daarom deel ik vandaag 5 tips voor het vinden van de juiste basisschool voor jouw kind en jullie verwachtingen.

#1 Oriënteer je op het aanbod

schilderen

Als het tijd wordt voor de basisschool of als je een verhuizing voor de boeg hebt: het is altijd belangrijk om te weten wat het aanbod qua onderwijs is in de buurt. Natuurlijk kun je kiezen voor de school die in de wijk ligt en waar de buurtkindjes naartoe gaan, maar er is wel degelijk verschil tussen de verschillende denominaties en onderwijstypen van de scholen in ons land. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen openbare scholen en scholen met een katholieke, protestants-christelijke of andere confessionele visie. Daarnaast zijn er ook verschillende manieren waarop het onderwijs is ingericht, de zogenaamde onderwijsconcepten. Hier kun je bijvoorbeeld ook nog heel bewust een keuze maken voor Dalton, Jenaplan, Montessori of Vrijeschool onderwijs. Het aanbod verschilt natuurlijk per gemeente, maar het loont om je te verdiepen in deze verschillende onderwijstypen om een helder beeld voor ogen te krijgen van wat het beste bij jullie past.

#2 Wees praktisch

basisschool

Natuurlijk is het belangrijk om een school te kiezen die past bij jullie overtuigingen, maar houd wel voor ogen dat de kinderen 5 dagen per week naar school gaan en dat een beetje gemak ook niet overbodig is. Neem dus ook zeker de reistijd naar school mee in de overweging. Ook de verkeersveiligheid is een belangrijk aspect. De kinderen komen namelijk gaanderweg op een leeftijd dat ze zelf naar school toe gaan en dan is het wel fijn als ze veilig naar school kunnen lopen of fietsen. Vergeet ook niet de voordelen van overige faciliteiten van de school, zoals de aanwezigheid van buitenschoolse opvang en kinderopvang. Steeds meer scholen hanteren een brede school principe, waarbij ze samenwerken met andere instellingen en sectoren om zo een breed aanbod aan diensten te kunnen leveren. Met meerdere kinderen in verschillende leeftijdscategorieën is dit ideaal!

#3 Gebruik Scholen op de Kaart

basisschool

Als je op zoek gaat naar een geschikt school, winnen ouders vaak informatie in bij familie en vrienden uit de buurt. Maar wat nu als jouw vrienden en familie hier geen ervaring mee hebben? Of als je onbekend bent in de buurt? Dan wordt het oriënteren op mogelijke scholen in de buurt een stuk lastiger. Wij zitten precies in deze situatie en het zorgt voor heel veel onzekerheden. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om toch gericht op zoek te gaan naar een leuke school. Zo kan ik iedereen aanraden om gebruik te maken van scholenopdekaart.nl. Deze website biedt een overzicht van alle scholen in ons land met alle praktische informatie die je mogelijk nodig kunt hebben. Denk aan contactgegevens, onderwijstype, aantal leerlingen, organisatie, waardering en schoolresultaten. De informatie is afkomstig van de scholen zelf, bijvoorbeeld de korte introductie van de school en de schoolgids die op de website kan worden gezet, maar ook van DUO en van de Inspectie van het Onderwijs. Met de zoekfunctie kun je eenvoudig zoeken op schoolnaam, gemeente of postcode en met een handige vergelijkfunctie kun je tot wel 5 scholen met elkaar vergelijken op diverse kenmerken. Ontzettend handig, want je weet meteen wat de omgeving te bieden heeft en je kunt een weloverwogen selectie maken van scholen die interessant zijn. In de gegevens vind je ook de contactinformatie van de school waardoor je eenvoudig door kunt klikken naar de website voor een uitgebreide impressie.

#4 Ga op gesprek

kleuren

Op ‘papier’ kan een school nog zo leuk zijn, maar je krijgt pas echt een indruk van de school als je er op bezoek gaat. Plan dus zeker een afspraak in met de directeur van de school en laat je voorlichten over het reilen en zeilen op school. Je krijgt een rondleiding door de school en je hoort meer over de lessen, de leerkrachten en de belangrijkste waarden van de school. Neem, als het even kan, ook zeker jouw zoon of dochter mee. Het is namelijk ook heel belangrijk dat hij of zij zich thuis voelt op deze school. Er zijn ook steeds meer basisscholen die een open dag organiseren voor geïnteresseerde ouders en kinderen. Neem dus een kijkje in de agenda van jouw favoriete scholen om je zo beter te kunnen oriënteren.

#5 Ga in gesprek met het kind

basisschool

Voor ouders is de keuze voor een basisschool die past bij de opvoeding belangrijk, maar een basisschool moet net zo goed een goede match zijn met het kind. Ga dus zeker, na het oriënteren, in gesprek met jouw zoon of dochter. Vraag wat hij of zij van de school vindt en of ze zich op hun gemak voelen daar. Dit is raadzaam voor de officiële inschrijving, maar blijf ook een vinger aan de pols houden wanneer jouw zoon of dochter al op school zit. Een kleuter kan het ene moment nog heel gelukkig zijn op school en het volgende moment het helemaal niet meer naar zijn of haar zin hebben. Probeer goed op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen binnen de school en het functioneren van jouw zoon of dochter. Door tijdig te handelen op onvrede en een goede vertrouwensband te onderhouden met de school kunnen een heleboel problemen voorkomen worden.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Scholen op de Kaart. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are no comments

Add yours