naaien meetlint

Beheers jij deze onmisbare life skill al: naaien

Gemiddeld genomen gaan we hier in Nederland vanaf ons vierde jaar naar school. We doorlopen de basisschool, de middelbare school en, met een beetje wilskracht en geluk, ook een passende vervolgopleiding. We leren tijdens deze jaren in de schoolbanken een heleboel. We leren lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde. Allemaal waardevolle informatie dat zorgt voor een stevige basis, maar laten we eerlijk zijn: over het echte leven leren we bar weinig. Want hoe leer je goed met geld omgaan? Hoe leer je jouw eigen kleding te vermaken? Hoe plak je een fietsband? Hoe eet je eigenlijk gezond? Stuk voor stuk essentiële vaardigheden, oftewel life skills om goed voor jezelf en jouw omgeving te zorgen en mee te draaien in de maatschappij. Door je deze life skills eigen te maken, leer je niet alleen om van dag tot dag goed mee te draaien in de maatschappij, maar krijg je ook meer autonomie. Je neemt het heft in eigen handen en wordt zelfredzamer. Zelfredzaamheid is ontzettend belangrijk omdat de overheid steeds meer verantwoordelijkheden bij de burgers zelf legt en het leven steeds duurder wordt. Met de groeiende klimaatproblematiek en alle gevolgen van dien zal er meer van ons zelf worden verwacht en met de juiste life skills wordt duurzaam en autonoom leven een stuk makkelijker. Helaas zijn we veel van deze basale vaardigheden, zoals koken, tuinieren, naaien en klussen, compleet verleerd. Daarom zal ik de komende tijd op Awkward Duckling aandacht besteden aan deze life skills. Ik zal je vertellen welke vaardigheden we eigenlijk zouden moeten beheersen, waarom deze vaardigheden zo onmisbaar zijn in het leven en hoe jij jezelf deze vaardigheden eenvoudig en op leuke manier kunt aanleren. Vandaag vertel ik graag meer over de life skill ‘naaien’. We gaan tegenwoordig namelijk veel te laks om met onze kleding. Als iets een kleine beschadiging heeft, gooien we het liever weg dan dat we het repareren. En dat terwijl zelf repareren vaak zó eenvoudig is. Als je een beetje handig wordt met naald en draad, en eventueel op de naaimachine, bespaar je jezelf een hoop moeite en geld. 

Het belang van de life skill ‘naaien’

naaimachine

We leven in toenemende mate in een wegwerpmaatschappij. Bevalt ons iets niet meer of gaat iets kapot, dan kiezen we er liever voor om het weg te gooien en te vervangen dan het te maken. Erg zonde want op deze manier gaan kostbare grondstoffen verloren en creëren we een heleboel afval. Nu kun je ervoor kiezen om jouw kapotte kleding naar een lokale kledingmaker te brengen. Dat is al erg duurzaam en daarmee stimuleer je de lokale economie. Maar hoe handig zou het zijn als je zelf bedreven bent op de naaimachine of wat handigheid hebt met naald en draad? Dan repareer je voortaan je eigen sokken, naai je gaatjes in kleding in een handomdraai dicht en zoom je die broek zonder problemen even om. En als je de smaak te pakken hebt, en als je het echt gek wilt maken, kun je ook nog eens proberen om je eigen kleding te maken! Nooit meer op zoek naar dat ene kledingstuk wat nergens meer te krijgen is en geen gehannes meer in te kleine paskamers met kledingstukken die net niet lekker zitten. Je naait gewoon je eigen garderobe bij elkaar en alles is op maat en met liefde en onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt.

Hoe leer je naaien?

garen

Over het algemeen geldt voor naaien, net als met elke andere vaardigheid, dat je het eigenlijk gewoon moet gaan doen. Als je beschikt over naald en draad ben je al een heel eind en eigenlijk weet iedereen de basis van het naaien wel. Toch valt er veel te leren op dit gebied en kun je zelf kiezen hoe ver je deze vaardigheid wilt ontwikkelen. Je kunt jezelf de basics aanleren zodat je kleine reparaties aan kledingstukken zelf kunt doen, maar als je echt de smaak te pakken hebt, kun je zelfs leren hoe je hele kledingstukken zelf kunt maken! Maar je begint natuurlijk bij de basis: de techniek en de basissteken. Een handige uitleg over de basissteken van het met de hand naaien van stof vind je hier. Alhoewel je lang niet alle basissteken hoeft te kennen of te beheersen, is het wel handig om de juiste benamingen te kennen en de techniek te snappen als je meer wilt doen met naald en draad of op de naaimachine.

Zelf kleding repareren 

naaien

Leren naaien is in de eerste plaats een onmisbare life skill omdat het je in staat stelt om jouw eigen kleding te repareren. Weg met de wegwerpcultuur, we repareren het gewoon zelf! De meest veelvoorkomende reparaties aan kledingstukken, met de reparatietechnieken en inspiratie als link erachter, zijn het stoppen van sokken, het repareren van gaten in de knieën van een spijkerbroek, een knoop aanzetten, een gat dichten en een broek inkorten. Je hoeft echt niet handig te zijn met naald en draad om deze eenvoudige reparaties uit te kunnen voeren. Volg de uitleg stap voor stap en je komt al een heel eind. Ook om kleding te vermaken hoef je niet langer meer naar een kleermaker.

Werken met een naaimachine

naaimachine

Een ontzettend handig Engelstalig artikel over beginnen met naaien, inclusief informatie over het kiezen van een naaimachine en de benodigde materialen, vind je op het blog van Crazy Little Projects. In het Nederland kun je terecht op WikiHow voor een eenvoudige en overzichtelijke beschrijving van de werking van een naaimachine en op het blog van De Naaitafel voor een uitgebreide tutorial van werken met de naaimachine en diverse leuke projecten.

Zelf kleding maken

hobbyspullen stof

Vind je het leuk om met naald en draad, of op de naaimachine, te werken? Dan is het wellicht leuk om te leren hoe je jouw eigen kleding kunt maken. Met zo’n vaardigheid doe je jezelf en je gezin een groot plezier. Je hoeft niet langer meer winkel na winkel te bezoeken voor een paar leuke kledingstukken, je maakt het voortaan gewoon zelf. Ook kun je zo de leukste kledingstukken die je vindt eenvoudig zelf maken of een kopie maken van jouw favoriete jurkjes. Ik vind Lana van het blog Leesvoer een grote inspiratie op dit gebied. Zij heeft een heel toffe vintage stijl en maakt haar prachtige jurken zoveel mogelijk zelf. Zo knap!

Een uitgebreid overzicht van tutorials, gratis patronen en allerlei andere handige informatie voor wanneer je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van kleding vind je op Sew Guide (Engels). Er zijn ook diverse bronnen waar je terecht kunt voor betaalde patronen. Zo vind je een uitgebreid aanbod op Naaipatronen, maar persoonlijk vind ik het aanbod op Etsy en Craftsy interessanter. Zoek vooral ook eens naar gratis naaipatronen op Pinterest. Hier vind je talloze leuke projecten om mee aan de slag te gaan, zowel gratis als betaald. Ook diverse tijdschriften bieden patronen aan, zoals Knipmode en Knippie. Natuurlijk zijn er ook allerlei leuke boeken verkrijgbaar met inspirerende patronen en leuke ideetjes. Neem eens een kijkje bij de lokale bibliotheek of boekhandel en je zult versteld staan van het aanbod.

Wil je meer weten over life skills? Lees dan zeker ook deze artikelen:

6 gedachten over “Beheers jij deze onmisbare life skill al: naaien”

 1. Sinds ik mijn vinger aan de nieuwe jurk van mijn moeder vast heb genaaid ben ik wat huiverig voor de naaimachine …
  Maar ik kan het wel…
  Tegenwoordig pak ik de naald ook wat vaker ter hand en repareer mijn kleding. Kleine moeite, groot plezier..

  1. Ah bah! Ik wist niet eens dat dat mogelijk was, ieh! Dan snap ik de naaimachine angst wel, hoor. Het ergste wat mij overkomt is een regelmatige prik in mijn vingers met de naald, maar daar valt wel mee om te gaan ;).

 2. Mijn schoonmoeder vind het erg leuk om te naaien, dus dan hoef ik het niet te doen 😉 Broeken voor mijn vriend en jurkjes voor mij. Wat ik met naald en draad kan repareren doe ik wel zelf, maar ik wil nog wel wat meer/betere trucjes leren.

 3. Op mijn middelbare school heb ik veel textiel les gehad! Zo blij mee, al zou ik die skill zeker nog verder willen uitbreiden. Toevallig was ik laatst bezig met een hele serie kledingstukken te repareren. Toen besloot ik om meer te gaan oefenen met het stoppen van gaatjes 🙂 Ik kan het wel een beetje, maar als je op Pinterest kijkt zie je zulke mooie kunstwerkjes langskomen, dat wil ik ook kunnen! 😀

  1. Wat tof dat je op de middelbare school textielles hebt gehad! Wij hadden dat helaas niet, terwijl ik dit soort basisvaardigheden toch wel echt de moeite waard vind. Ik gebruik Pinterest ook veel om ideetjes op te doen voor reparatie; sommige mensen zijn zó handig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *