haken

5 tips voor handige en duurzame hobby’s

De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met zelfontplooiing. Ik ben namelijk van mening dat je nooit bent uitgeleerd. Je kunt misschien al jaren klaar zijn met school en studie, maar je blijft groeien als persoon en om jezelf te ontwikkelen is het belangrijk jezelf uit te blijven dagen en bij te blijven leren. Dit kun je op allerlei manieren doen. Je kunt een nieuwe cursus of studie gaan volgen, je laten informeren over allerlei onderwerpen via een educatief online platform of een nieuwe hobby oppakken. Nieuwe dingen leren en bijleren beperkt zich namelijk niet tot het vergaren van nieuwe kennis. Ook het opdoen van nieuwe vaardigheden is belangrijk en ontzettend leuk om te doen. Ik tip daarom vandaag graag 5 handige en duurzame hobby’s die heel goed van pas komen bij een groene lifestyle.

#1 Moestuinieren

moestuin

Wat is er nu natuurlijker en duurzamer dan lekker met de vingers in de aarde wroeten? Om in contact te komen met de natuur en dagelijks actief bezig te zijn met de groei en bloei van dingen is wel duurzaamheid ten top te noemen. Moestuinieren is typisch zo’n hobby die je gewoon ‘moet doen’. Je kunt erover lezen, maar je leert het meeste over het groeien, bloeien en onderhouden van diverse planten als je er actief mee aan de slag gaat. Je kunt het zo groots aanpakken als je zelf wilt: van een paar kruidenplantjes op het balkon tot een grote moestuin waar je het hele gezin het hele jaar door van kunt voeden. Je eigen groente, fruit en kruiden kweken is ontzettend duurzaam. Je stimuleert er een gezond eetpatroon mee, je leert als gezin alles over de diverse gewassen, je spaart er allerlei onnodige verpakkingsmaterialen mee uit en denk eens aan alle CO2 die je bespaart door lokaal en uit eigen tuin te eten! Mocht je nu niet beschikken over een eigen tuin, informeer dan eens in de buurt. Wellicht zijn er wel (moes)tuinen in de buurt of volkstuinen via de gemeente te huur.

#2 Breien en haken

hobbyspullen wol

Als je kunt haken en breien, ben je als duurzame doener een gelukkig mens. Als je namelijk een beetje handig bent met haak- en breinaalden kun je heel eenvoudig de leukste cadeautjes, kledingstukken, tassen en andere accessoires zelf maken. Je hebt er vrij weinig voor nodig, slechts wat wol en garen, een selectie aan brei- en haaknaalden en een leuk idee of patroon, en je kunt je creativiteit de vrije loop laten gaan. Op mijn Pinterestbord ‘Hobby en knutselen’ vind je talloze leuke ideetjes om aan de slag te gaan; van leuke knuffels voor kinderen tot leuke gehaakte kimono’s voor jezelf!

#3 Wildplukken

wildplukken

Wildplukken is een activiteit die steeds meer in opkomst is in ons land na jaren nauwelijks aandacht te hebben gehad. Waar we vroeger nog de nodige kennis hadden over wilde bloemen, planten en bomen, lijkt deze kennis nu bij veel mensen verloren te zijn gegaan. Ontzettend zonde, want in de vrije natuur vind je heel veel lekkers. Mits je weet waar je moet zoeken. Wat denk je bijvoorbeeld van walnoten, lamsoor, appels, paardenbloemen, koolzaad, kamille, hazelnoten en daslook? Wil jij het wildplukken oppakken? Lees je dan wel goed in zodat je zeker weet dat je veilig aan de slag gaat. Er zijn diverse boeken verschenen over wildplukken, waaronder Guerrilla Food en de Pluk Almanak. Daarnaast kun je de Wildplukwijzer gebruiken om openbare bomen, struiken en gewassen in jouw buurt te lokaliseren.

#4 Naaien

naaien

Naaien is ook typisch zo hobby waar je alle kanten mee op kunt en waar je niets dan profijt van hebt. Met de meest eenvoudige technieken herstel je in een handomdraai jouw eigen kledingstukken, maar als je echt de smaak te pakken hebt, kun je gewoon jouw eigen garderobe maken of leuke kledingstukken voor de kinderen maken en je interieur een opknapbeurt geven. Er zijn talloze mogelijkheden, zowel met naald en draad als met de naaimachine. En nog een pluspunt: alles is zo met liefde, geheel eerlijk en onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt. Zet je af tegen de wegwerpmaatschappij en sluit je aan bij de reparatiemaatschappij.

#5 Wecken en inmaken

inmaken

Nog zo’n hobby die de laatste jaren een stuk populairder is geworden! Wecken en inmaken zijn conserveringstechnieken die onze oma’s volop gebruikten, maar die wij eigenlijk, door gebrek aan noodzaak, zijn verleerd. Zo zonde, want als jij je deze technieken eigen maakt, kun je de lekkerste dingen maken en zelfs buiten het seizoen om genieten van allerlei lekkernijen die dan niet op eigen bodem groeien. Door voedingsmiddelen te conserveren, bijvoorbeeld door wecken en inmaken, maak je voedingsmiddelen langer houdbaar door bederf tegen te gaan. Met deze technieken kun je de heerlijkste jams, sauzen en pickles maken, maar je kunt ook eenvoudig fruit en groente conserveren voor later gebruik. Ik kan het kookboek ‘Instock Cooking‘ van harte aanbevelen om meer te leren over diverse conserveringstechnieken, maar online is er ook een heleboel informatie (en recepten!) te vinden om aan de slag te gaan.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Het Wolhuis. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 4 comments

Add yours
 1. Marieke

  Vergeet bij naaien niet dat je heel makkelijk van iets ouds nieuwe kunt maken. Oude kleren worden nieuwe: bv van een oud overhemd een kinderjurkje of een babypakje. Oude handdoeken heb ik verwerkt als vulling in een boxkleed. Oude gordijnen maak ik passend voor andere ramen. Duurzaam en voordelig.

  • awkwardduckling

   Ja zeker! Daarom is het ook eigenlijk zo’n onmisbare vaardigheid. Je kunt in een handomdraai zelf iets maken, maar ook iets omtoveren in heel wat anders. Wat goed dat je zo handig bent, ik zou willen dat ik zo goed was met naald en draad. Ik ben nog aan het leren en het gaat wel steeds iets beter.

 2. H.H. Spenkelink

  zijn er ideeen met de lintjes uit truien, shirts die bij de schouders bevestigd zijn
  voor ophangen v. d. kleding aan knaapjes? Allerlei kleuren ook!


Post a new comment