smartphone

5 eenvoudige tips voor een duurzamere smartphone

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Maar jij kunt wel degelijk een verschil maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor een duurzamere smartphone.

#1 Behandel je smartphone als een luxeproduct

smartphone

De meest duurzame telefoon is de telefoon die je nu hebt. Voor elke smartphone die er wordt gemaakt, zijn heel veel kostbare grondstoffen nodig die steeds schaarser worden. Het delven van deze grondstoffen is vaak een gevaarlijke klus die wordt gedaan door mensen die werken tegen lage lonen onder vaak slechte omstandigheden. Het is dus heel belangrijk om te kijken naar duurzame oplossingen en smartphones meer zien voor wat het is, een luxeproduct dat we met zorg en respect moeten behandelen, is een goed begin. Een smartphone is geen wegwerpproduct dat even makkelijk vervangen kan worden als je er onvoorzichtig mee omspringt.

#2 Kies voor een duurzame smartphone

mobiele telefoon camera

Ben je dan toch toe aan een nieuw exemplaar, ren dan niet naar de dichtstbijzijnde telefoniewinkel, maar overweeg alle opties die je hebt. Zo is er een steeds groter aanbod van refurbished modellen. Dit zijn smartphones die retour zijn gezonden en gecontroleerd, gerepareerd en schoongemaakt zijn. Het zijn dus tweedehands telefoons, maar dan in uitstekende staat. De toestellen zijn vaak goedkoper dan nieuwe exemplaren en op deze manier gaat een prima smartphone, die eigenlijk afgedankt was, niet verloren. Mocht je toch de voorkeur geven aan een nieuwe telefoon, dan zijn hier ook zeker duurzamere keuzes in te maken. Zo produceert FairPhone mobiele telefoons die eerlijk en met minimale impact op het milieu worden geproduceerd en wordt er door diverse ondernemingen hard gewerkt aan een modulaire telefoon: een telefoon bestaande uit diverse elementen die eenvoudig te vervangen of te repareren zijn. Ook de meer gangbare merken smartphones verschillen flink qua duurzaamheid. Neem een kijkje op Rank a Brand om te ontdekken hoe jouw favoriete merk scoort op diverse aspecten van duurzaamheid.

#3 Kies voor een duurzaam abonnement

smartphone

Een smartphone is natuurlijk niets zonder abonnement. Bij het kiezen van een abonnement neem je doorgaans allerlei factoren in overweging. Wil je bijvoorbeeld een nieuw abonnement afsluiten of jouw abonnement bij bijvoorbeeld T-Mobile verlengen, dan laat je factoren als prijs, bereik en aanbod zwaar wegen bij het maken van jouw keuze. Laat echter bij de volgende keuze ook duurzaamheid een belangrijke overweging zijn. Niet elke provider heeft duurzaamheid op de agenda staan en door te kiezen voor een provider geef jij direct een boodschap af over welke waarden jij belangrijk vindt in een organisatie. Ook hierover kun je bij Rank a Brand handige informatie vinden.

#4 Gebruik een telefoonhoesje

smartphone

Het is misschien niet zo’n mooi gezicht om je strakke designtelefoon, maar zo’n telefoonhoesje is onmisbaar om beschadigingen en kapotte telefoons tegen te gaan. Telefoons zijn nu eenmaal glad en aangezien heel veel mensen een groot deel van de dag hun telefoon in hun handen hebben, zit een ongeluk in een klein hoekje. In het beste geval kom je ervan af met een kleine beschadiging, maar gebarsten schermen, waterschade of zelfs defecte telefoons zijn absoluut geen uitzondering. Verklein de kans op grote schade en gebruik gewoon een telefoonhoesje. Deze zijn overal te verkrijgen in allerlei leuke prints en uitvoeringen.

#5 Leg je telefoon eens weg

smartphone

Het klinkt misschien als een gekke tip, maar even door het leven gaan zonder smartphone in de hand is natuurlijk het summum van duurzaamheid. Je bent even losgekoppeld van elektronica en geniet veel meer van jouw omgeving. Je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan; het is zelfs beter voor ons stressniveau en onze gezondheid om af en toe even vrijaf te nemen en met beide benen in het echte leven te staan. Heb je niet de zelfbeheersing om jouw telefoon even los te laten? Maak dan gebruik van een handige app zoals Forest, Offtime of een soortgelijk alternatief. Deze apps zorgen ervoor dat jouw telefoon even niet toegankelijk is of ontmoedigen het aanzetten van de telefoon.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met UnitedConsumers. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 eenvoudige tips voor een duurzamere smartphone”

  1. Ik mis de belangrijkste tip: kies een smartphone die gemakkelijk te repareren is! Google naar “smartphone repairability score” voor een lijst. Het scheelt nogal om je telefoon te kunnen laten repareren (of het met wat handigheid zelf te kunnen doen) in plaats van een nieuwe te moeten aanschaffen wanneer er een onderdeel stuk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *