Mari plukt de dag

Kookboektip: Mari plukt de dag

Dat ik fan ben van mijn Kobo Plus account laat ik bijna wekelijks weten op mijn blog en Instagramaccount. Ik ontdek met mijn account de leukste boeken die ik normaal gesproken misschien niet zo snel had ingekeken. Zo maakte ik een tijd geleden kennis met de boeken van Mari Maris: een voormalig kok in Nederland die zich een aantal jaren geleden heeft gevestigd op een boerderij in Noord-Frankrijk,  Jardin des Etoiles, waar ze haar eigen groente en kruiden teelt. Groenteboerin noemt ze zichzelf. Ze weet op de boerderij haar twee passies, moestuinieren en koken, moeiteloos te combineren. Haar ervaringen en kennis deelt ze met de wereld in haar kookboeken. Eén van deze boeken, ‘Mari plukt de dag’ heb ik de afgelopen tijd met enorm veel plezier gelezen en kan ik echt iedereen van harte aanraden.

Mari plukt de dag

In het boek ‘Mari plukt de dag’ word je door Mari Maris meegevoerd naar haar boerderij in Frankrijk. Je maakt de seizoenen mee op het platteland in maar liefst 740 recepten en 1001 tips en trucs voor in de keuken en moestuin. Zoals Mari Maris het zelf beschrijft ‘deelt ze dingen die koks weten en gewone stervelingen niet’. Het is wellicht een beetje vreemd om te zeggen dat één van de leukste boeken die je onlangs hebt gelezen een kookboek is. En toch is dit het geval bij ‘Mari plukt de dag’. Dit prachtige en omvangrijke boek neemt je mee naar het platteland van Frankrijk, de moestuin en keuken van Mari Maris en al haar avonturen van dag tot dag. Het boek is bijna niet weg te leggen omdat je meer van de sfeer wilt proeven en je simpelweg niet kunt kiezen uit de talloze fantastische recepten.

Mari plukt de dag

Het enorm uitgebreide boek staat vol met heerlijke recepten voor elke dag van het jaar, maar ‘Mari plukt de dag’ is zoveel meer dan alleen een kookboek. Zoals Mari het zelf beschrijft is het een jaar in haar leven. Een uitgebreid dagboek over wat haar bezighoudt van dag tot dag. De gerechten die ze maakt, de groenten die ze teelt, de trucjes in de keuken die ze heeft opgedaan in haar jaren als kok en onontbeerlijke informatie voor elke (thuis)kok en tuinier. Alles wordt in dagboekstijl gedeeld met de lezers en je waant je echt even op het Franse platteland, in de keuken van Mari Maris.

Mari plukt de dag

Naast dat dit boek dé perfecte ontsnapping naar andere oorden is, is het kookboek ook gewoon een haast onmisbaar handboek voor de duurzame keuken. Mari Maris kookt mee met de seizoenen en haalt zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen tuin, bij de buren of van de wildpluk. Alle gerechten in het boek zijn vegetarisch en zoals we van Mari Maris kunnen verwachten, laat ze ook in dit boek zien hoe ontzettend smakelijk en veelzijdig groente is. Natuurlijk zijn de gerechten niet allemaal even eenvoudig: ze deelt tenslotte haar jarenlange ervaringen als kok en heeft daar de nodige indrukwekkende recepten opgedaan. Deze recepten worden echter ook afgewisseld met wat toegankelijkere recepten waardoor het boek interessant is voor iedereen met een liefde voor koken.

Mari plukt de dag

In dit boek is alles gebundeld waar ik zo van houd en waar ik zelf ook naar streef. De liefde waarmee ze over eten schrijft en de aandacht voor detail, maakt dit boek zo ontzettend bijzonder. Het boek is heel uitgebreid en daardoor kan het best een uitdaging zijn om een specifiek recept of een bepaalde pagina te vinden. Alle informatie is georganiseerd op maand en in het boek vind je diverse registers waarin je kunt zoeken op trefwoord, recept of categorie. Ondanks dat er geen foto’s bij de recepten staan, wat ik normaliter als heel storend ervaar, kun je de gerechten al voor je zien door de gedetailleerde beschrijvingen van Mari. En laten we eerlijk zijn: als er ook nog foto’s bij alle recepten zouden staan, zou niemand meer in staat zijn om dit kookboek op te tillen. En dat zou zonde zijn, want je gunt iedereen een exemplaar van ‘Mari plukt de dag’ in huis.

Mari plukt de dag

Het kookboek ‘Mari plukt de dag’ is onder andere bij Bol.com verkrijgbaar voor € 45,-. Het boek is ook verschenen als e-book en te downloaden voor € 9,99 of gratis te lezen met een Kobo Plus account. Alhoewel ik zelf het boek als e-book heb gelezen, staat dit boek bovenaan mijn verlanglijstje. Het boek is namelijk een haast onmisbaar naslagwerk en daarbij ook nog eens zó mooi dat het haast zonde is om er niet doorheen te kunnen bladeren.

Deze review bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are no comments

Add yours