Hoe overleef je kookboek

Kookboektip: Hoe overleef je? Kookboek

De laatste weken heb ik met enorm veel belangstelling en plezier het boek ‘How not to die‘ van Dr. Michael Greger gelezen. In dit ontzettend informatieve boek legt deze arts uit hoe groot de invloed van ons dagelijks voedsel eigenlijk is op onze gezondheid en hoe je met een aanpassing in lifestyle en een goed eetpatroon diverse ziektes kunt voorkomen en zelfs kunt genezen! Dat zijn natuurlijk flinke claims, maar de vele wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan naar de relatie tussen voeding en gezondheid liegen er niet om. Natuurlijk vond ik het boek enorm interessant om te lezen, maar na volledig overtuigd te zijn van het belang van goede voeding, wil je natuurlijk ook zelf aan de slag. Gelukkig is er nu het ‘Hoe overleef je? Kookboek’: een prachtig vormgegeven kookboek waarin je meer dan 100 recepten vindt die jouw gezondheid ondersteunen en verbeteren. En het is nog lekker ook!

Hoe overleef je kookboek

Net als in ‘How not to die’ staat in het ‘Hoe overleef je? Kookboek’ een whole foods plant based dieet centraal. Dit is een eetpatroon waarbij alle draait om onbewerkt voedsel van plantaardige oorsprong. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat een zoveel mogelijk plantaardig en onbewerkt dieet het meest gunstig is voor onze gezondheid. Hierbij zijn er diverse voedingsmiddelen die er nog extra uitspringen qua gezondheidsvoordelen. Dit zijn voedingsmiddelen die we absoluut nodig hebben voor een goede gezondheid en goed functioneren, of juist voedingsmiddelen die vanwege hun voedingswaarden een extra voordeel opleveren. Dr. Greger noemt dit de Daily Dozen, oftewel de Dagelijkse Dozijn Voedingsmiddelen. Deze Daily Dozen zijn de leidraad in het kookboek.

Hoe overleef je kookboek

Mocht je ‘How not to die’ nu niet hebben gelezen, dan is er ook geen man overboord. Alhoewel ik het boek warm kan aanbevelen, kun je een korte samenvatting van de bevindingen uit het boek ook terugvinden in het eerste deel van het ‘Hoe overleef je? Kookboek’. Je leest in slechts enkele pagina’s hoe je voeding voor je kunt laten werken en voeding kunt inzetten voor het voorkomen en genezen van coronaire hartziekten, longziekten, hersenziekten, spijsverteringskankers, infecties, diabetes type 2, hoge bloeddrijk, leverziekten, bloedkankers, nierziekten, borstkanker, depressies, prostaatkanker en de ziekte van Parkinson. Natuurlijk is het boek geen vervanging voor goed medisch advies, maar als er een manier is om je beter te voelen en jouw gezondheid te verbeteren en je werkt tegelijkertijd aan het verminderen van de kans op één van deze ziektes of aandoeningen, zou je die kans dan niet met beide handen aangrijpen?

Hoe overleef je kookboek

Het ‘Hoe overleef je? Kookboek’ is geschreven door Michael Greger en Gene Stone, de auteurs van het boek ‘How not to die’, en de recepten zijn ontwikkeld door Robin Robertson. Deze chef-kok heeft meer dan 20 vegan kookboeken op haar naam staan en heeft voor dit boek heel veel heerlijke plantaardige recepten voor elk moment van de dag ontwikkeld. Met dit boek laten de auteurs en Robin Robertson zien dat gezond eten heel smakelijk en helemaal niet saai is!

Hoe overleef je kookboek

De recepten in het boek zijn overzichtelijk ingedeeld in maar liefst 12 hoofdstukken, namelijk: Basisrecepten, Ontbijt, Snacks, dips en spreads, Soepen en chilies, Salades en dressings, Burgers, wraps en meer, Geweldige groentige hoofdschotels, Bonenschotels, Geweldige granen, Bijgerechten, Zoetigheden en Dranken. Elk recept is voorzien van een overzichtelijke ingrediëntenlijst, een duidelijke beschrijving en een mooie foto. Daarnaast staat er onderaan elke pagina aangegeven welke Dagelijkse Dozijn Voedingsmiddelen je met dit gerecht binnenkrijgt. Wel zo handig!

Hoe overleef je kookboek

Alhoewel ik de laatste jaren steeds meer plantaardig ben gaan eten, ben ik nog altijd op zoek naar kookinspiratie en tips om gezonder te eten. Dit kookboek kwam dan ook als geroepen. In combinatie met de app, die ik al een hele tijd met veel plezier gebruik, is mijn eetpatroon er met sprongen op vooruitgegaan. Voor mijn dagelijkse ontbijt heb ik me laten inspireren door de diverse smoothies in het boek. Met mijn ontbijt streep ik nu elke ochtend direct mijn dagelijkse portie bessen, een portie fruit, een groene bladgroente, lijnzaad, noten/zaden, een portie volkorengranen en een glas water af. Dat is nog eens een goed begin van de dag.

Hoe overleef je kookboek

Mijn favoriete recept uit het boek is zonder twijfel de pittige Aziatische groentesoep. Het is supermakkelijk te maken, je kunt er eindeloos mee variëren en het is heel smaakvol. Ik heb er sowieso een gewoonte van gemaakt om ‘s middags te lunchen met soep. Zo krijg je zonder enige moeite flink wat extra groentes en bonen binnen elke dag. Aanrader! Binnenkort staan de bonen & groene bladgroentequesadilla’s , de edamameguacamole en de bloemkoolsteak met chermoulasaus op het menu. Het ziet er allemaal heerlijk uit!

Hoe overleef je kookboek

Wat fijn is aan dit plantaardige kookboek is dat het geen uitgesproken smaken schuwt. Er wordt volop gebruikt gemaakt van kruiden en specerijen en dat past helemaal in mijn straatje. De recepten zijn geïnspireerd door diverse wereldkeukens dus er zit voor elke smaak en kookstijl wel een recept bij en je vindt in het boek ook regelmatig tips om te variëren en de gerechten een eigen draai te geven.

Hoe overleef je kookboek

Naast al deze informatie en heerlijke recepten vind je in het boek nog veel meer handige tools om jouw gezonde lifestyle een kickstart te geven. Zo vind je achterin het boek een handig menu voor 14 dagen. Ideaal voor mensen die graag willen beginnen met gezonder eten en de recepten uit het boek willen uitproberen, maar hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Zo hoef je de eerste twee weken niet zelf na te denken over een gebalanceerd menu en na die twee weken heb je al aardig de smaak te pakken. Ook vind je informatie over diverse keukentechnieken en het doen van inkopen en het vullen van een gezonde voorraadkast achterin het boek. Zo wordt het boek heel toegankelijk voor iedereen, zelfs als je niet zoveel ervaring in de keuken hebt of niet zo graag in de keuken staat. Bij de recepten staat ook aangegeven welk niveau het recept heeft en hier wordt ook duidelijk dat de meeste gerechten makkelijk te bereiden zijn. Gezond en gebalanceerd eten is eigenlijk gewoon heel toegankelijk.

Hoe overleef je kookboek

Het ‘Hoe overleef je? Kookboek’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te koop bij Bol.com. Ook het boek ‘Hoe overleef je?‘ is verkrijgbaar. De superhandige Daily Dozen app kun je ter ondersteuning gratis downloaden. Hierin kun je precies bijhouden hoeveel van de geadviseerde voedingsmiddelen je dagelijks binnenkrijgt. En wil je op de hoogte blijven van de meest recente onderzoeken naar voeding en gezondheid? Of heb je een prangende gezondheidsvraag? Neem dan eens een kijkje op de website nutritionfacts.org van Dr. Greger.

In samenwerking met Uitgeverij Passie mag ik twee exemplaren van het ‘Hoe overleef je? Kookboek’ weggeven! Wil jij graag kans maken op dit fijne boek? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. Je kunt meedoen tot en met zondag 15 juli. De twee winnaars van het kookboek zullen maandag 16 juli bekend worden gemaakt. Volg Awkward Duckling vooral ook op Facebook om geen enkele update meer te hoeven missen. 

Update: De winactie is gesloten en de twee winnaars zijn bekend. Gefeliciteerd Marianne en Marijke! Jullie hebben bericht in jullie inbox.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 43 comments

Add yours
 1. Juna

  Ik doe heel graag mee! Ik ben nu ongeveer 2 jaar vegan en dat bevalt me heel erg goed, maar ergens merk ik ook dat de manier waarop ik eet nog niet helemaal optimaal is. Te vaak komt er toch nog iets bewerkts langs, terwijl ik eigenlijk weet dat mijn lichaam het goed doet op ‘whole foods’ (en elk lichaam natuurlijk eigenlijk). Dit boek zou me een hoop nieuwe inspiratie kunnen geven en ik vond het fijn om te lezen dat er ook gewoon genoeg specerijen etc. gebruikt wordt, dat is voor mij ook heel belangrijk. Veel plezier met het uitproberen van de andere recepten in elk geval en dank voor de fijne review! 🙂

 2. Lisette van den Akker

  Ik doe ook graag mee. Na het zien van de documentaire Forks over Knives proberen wij hier gezonder te gaan eten en leven. Ik vind het alleen heel erg lastig om vegan te koken. Het standaard groente vlees zit zo ingebakken. Ook het aanpassen van mijn favoriete recepten naar vegan pakt niet altijd even succesvol uit. Heb nodig inspiratie en goede recepten nodig!

 3. Caroline

  Ik ben al een hele tijd zoekende naar een eetpatroon dat voor mij en mijn aandoeningen (cvs, darmproblemen, allergieën) ideaal zou zijn. Ik vermoed dat ik uit dit boek heel wat tips en lekkere recepten zal kunnen halen.

 4. Marjo

  How not to die staat op mijn leedlijstje.Gevonden via jouw vorige blog hierover! Ons gezin is bijna 100 % vegetarisch,het zou geweldig zijn om meer inspiratie te krijgen voor n meer plantaardige levensstijl.Dus ja, ik doe graag mee ?

 5. Marianne - Groene stapjes

  Wat een leuke winactie, ik waag graag een poging! Het ‘theorie’boek heb ik ook met veel plezier gelezen, en ik gebruik ook de Daily Dozen app. Alleen recepten maken die er voor zorgen dat ik alles kan afstrepen, dát vind ik lastig. Maar daarvoor is dit boek perfect!

 6. filia

  Ik doe graag mee, om diverse redenen. Ben gek op kookboeken, vooral vega en wil mijn gezondheid verbeteren . Last van gewrichtspijnen en PDS . Kook al jaren puur. Heb pasgeleden het kookboek “hoe word ik honderd” gekocht. Dit zou een mooie aanvulling zijn. Leuke actie. Koken is mijn hobby! Groetjes Filia

 7. Marijke De Boer

  Wauw wat een super boek !
  Lijkt me heel fijn als ondersteuning voor de gezonde leefstijl die ik me opnieuw probeer aan te wennen en me zal helpen bij het afvallen en een gezond bmi en leven te bereiken en te behouden.

 8. Zoë

  Ik wil heel graag mee doen! De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met gezond en vegan eten en te kijken naar een gezondere lifestyle die ook minder schadelijk is voor het milieu. How not to die wil ik dan ook nog zeker lezen en hoop dat de beide boeken samen me kunnen helpen met een goed begin om zo gezond mogelijk te gaan leven.

 9. Elianne

  Ik doe graag mee aan je winactie! Ik ben een tijdje geleden op de app gestuit en gebruik hem dagelijks, maar het is echt niet makkelijk om al die verschillende soorten groenten en 3 porties bonen binnen te krijgen vind ik! Het wijkt best af van onze ‘standaard’. Ik ben heel benieuwd naar het kookboek!

  • awkwardduckling

   Leuk dat je de app ook gebruikt. Het is inderdaad best een uitdaging. Ik vind vooral de dagelijkse portie bonen en bladgroente erg lastig. Gelukkig kom je met de tips en recepten in het boek écht een eind. Leuk dat je meedoet!

 10. Ruud

  Als hobbykok ben ik altijd weer op zoek naar nieuwe uitdagingen. Gezond eten is sowieso goed. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de recepten en de wetenschappelijke achtergrond. Daarom doe ik graag mee met de winactie!

 11. ElineW

  Bij de titel moest ik eerst denken aan de ‘hoe overleef ik..’ boekenserie. Die verslond ik vroeger ;). Ik moet zeggen dat ik dit boek weer zal verslinden als ik het zou winnen! Het ‘how not to die’ boek heb ik in elk geval van voor naar achter en terug gelezen. (Terwijl ik meer van fictie houd), dat is een goed teken toch? Nu nog in de praktijk brengen met mijn niet zo fantastische kookkunsten. Een fijn kookboek doet wonderen voor nieuwe inspiratie en gezond koken! Ben heel benieuwd!

  • awkwardduckling

   Leuk dat je het oorspronkelijke boek met zoveel belangstelling hebt gelezen. Indrukwekkend was het he? Het in de praktijk brengen van al die kennis is inderdaad een kunst op zich, maar met de recepten in het boek is het wel echt goed te doen.

 12. Esther van Weele-Wolf

  Wat zou ik ontzettend graag dit boek willen winnen. Al lange tijd bezig met mijn gezondheid en plantaardig eten. Mocht ik het winnen dan zou ik super blij zijn. En anders hoop ik dat het snel 2e hands te krijgen is, nieuw is helaas te duur voor mij.

 13. Sheri

  Die titel slaat echt 100% op mijn dochter! Ik vraag me heel vaak af hoe zij zou overleven als ze voor zichzelf moet zorgen. Ze is altijd zo druk met school dat een gezonde levensstijl met voldoende goede voeding er nog weleens bij inschiet. Ik doe heel graag mee met de winactie!

 14. Tessa

  Ik doe graag mee! Voor mezelf en voor mijn moeder. Beide last van verschillende lichamelijke klacht mbt darmen ect. Dus zou graag willen leren koken op de “goede” manier.

 15. Esther

  Toffe actie! Ik heb het gewone boek van hoe overleef je en ik heb daar zoveel aangehad. Ik gebruik dagelijks de app om te zorgen dat ik alle goede voedingsstoffen binnen krijg. Toch lukt het mij niet altijd om alle producten af te vinken. Met dit boek zou ik nog meer kunnen afstemmen wat ik nodig heb en daardoor nog gezonder en bewuster gaan eten. Ik zou hem heel graag willen winnen! 🙂

 16. Tatiana

  Wat een leuke winactie!! Hopelijk kunnen de winaars dmv de recepten uit dit boek mensen overtuigen dat een plantaardig dieet niet saai is en juist onwijs gezond voor milieu dier en onze eigen gezondheid!! Want er gaat niks boven een gezonde aarde gezonde vrolijke dieren en een gezond lichaam!!


Post a new comment