stropdas

10x wat te doen met oude stropdassen

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik vanaf nu regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude stropdassen op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. 

Stropdassen. Je ziet ze niet meer zo vaak tegenwoordig. Of misschien verkeer ik gewoon in heel andere kringen, dat kan ook. Oorspronkelijk bedoelt als statussymbool, als geluksbrenger en als lekker handig afveegdoekje dat je altijd bij de hand hebt, maar tegenwoordig toch vooral hét teken van status en zakelijkheid. Persoonlijk vind ik het bij de meeste outfits en mannen niet zo bijzonder staan, maar heel af en toe maakt het een outfit wel helemaal af. Mocht je nu een kast vol met stropdassen hebben die niet meer nodig zijn of aan vervanging toe zijn, gooi deze dan niet weg! Je kunt er namelijk nog een heleboel moois van maken.

#1 Brillenhoes

Het is belangrijk om zuinig te zijn op jouw zonnebril. Voor je het weet zit deze onder de krassen of ligt deze ergens onderin de tas. Met een simpele brillenhoes bescherm je jouw bril tegen beschadigingen. Op We Can Redo It vind je een heleboel inspiratie voor het hergebruiken van materialen, waaronder een eenvoudige tutorial voor het maken van deze brillenhoes.

#2 Rok

Okee, ik geef toe: de rok is heftig, maar wel heel origineel! Natuurlijk kun je alle kanten op met dit idee, maar op Instructables vind je een tutorial voor het maken van deze leuke rok.

#3 Portemonnee

Net als een simpele brillenhoes, kun je van een oude stropdas ook gewoon een eenvoudig portemonneetje maken. Je hoeft echt geen wonderkind op de naaimachine te zijn om dit zelf te maken. Een leuke tutorial vind je op Polkadot Chair.

#4 Strikje

Van een oude stropdas kun je natuurlijk eenvoudig een mooie strik maken om strak in het pak te kunnen verschijnen met geüpcyclede strik. Op Make It & Love It vind je een uitgebreide tutorial.

#5 Quilt

Natuurlijk kun je oude stropdassen, net als elk ander stuk stof, gebruiken om een quilt te maken. Door de vorm van de stropdassen krijg je een uniek patroon en je kunt er eindeloos mee variëren. Ik geef toe: voor een flinke quilt heb je wel behoorlijk wat oude stropdassen nodig, maar het effect is leuk!

#6 Telefoonhoes

Het formaat van stropdassen maakt ze ideaal voor het maken van een eenvoudige telefoonhoes voor om jouw mobiele telefoon. Een leuke tutorial van bovenstaand hoesje vind je op One Girl’s Adventures in Thrifting.

#7 Haarband

Deze leuke haarband kun je ook relatief eenvoudig maken van een oude stropdas. Je vindt ze in allerlei vormen en uitvoeringen via Google en Pinterest, maar de tutorial voor deze haarband vind je op Lovenotes by Lauryn en persoonlijk vind ik de haarband van A Red Ribbon ook echt heel leuk!

#8 Tas

Hoe leuk is deze tas!? Op Pinterest vind je allerlei leuke ideeën om van oude stropdassen een mooie tas te maken, maar dit is absoluut mijn favoriet. Helaas heb ik geen beschrijving voor het maken van deze tas kunnen vinden, maar het ziet er redelijk rechttoe rechtaan uit.

#9 Clutch

Natuurlijk kun je ook zelf een clutch maken van stropdassen. Deze leuke clutch spotte ik op Poppy Petunia, maar op Pinterest vind je diverse leuke ideetjes voor het maken van een eigen clutch.

#10 Koffiebekerhouder

Een oude stropdas is heel eenvoudig om te toveren tot een superhandige koffiebekerhouder. Bovenstaande uitvoering is afkomstig van Hometalk en is inclusief tutorial. Natuurlijk raad ik dan wel aan om deze te gebruiken met een herbruikbare koffiebeker. Wel zo duurzaam!

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *