kruidenpotjes

10x wat te doen met lege potjes babyvoeding

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege potjes babyvoeding op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. 

Alhoewel ik groot voorstander ben van het zelf maken van babyvoeding, zal het heus wel (meer dan) eens gebeuren dat je een aantal potjes babyvoeding in huis haalt. Het is wel zo makkelijk voor die hectische dagen en sommige baby’s hebben gewoon niet zo’n verfijnde smaak en geven de voorkeur aan die potjes babyvoeding boven de maaltijd die mama of papa met liefde heeft bereid. In deze gevallen blijf je zitten met een voorraadje van die potjes babyvoeding. Gooi deze vooral niet in de glasbak! Ze zijn namelijk ontzettend handig om te hergebruiken en je kunt er een heleboel moois van maken.

#1 Vaas

vaas

Zo’n klein potje babyvoeding leent zich uitstekend voor het maken van een eenvoudige vaas. Een ideaal formaat voor wildgeplukte bloemen en takken.

#2 Kruidenpotjes

kruidenpotje

Omdat je altijd wel een voorraadje van deze handige kleine potjes hebt, zijn ze ideaal om te gebruiken als kruiden- en specerijenpotjes. Met een handige krijtsticker kun je op elke potje of dekseltje schrijven wat er in het potje zit.

#3 Waxinelichtjeshouder

waxinelichtjeshouder

Op basisscholen gebruiken ze deze handige potjes babyvoeding altijd als waxinelichtjeshouders bij gezellige etentjes, maar dat kun je thuis natuurlijk ook doen. Ga er samen met de kinderen voor zitten en laat ze de potjes zelf beschilderen of beplakken. Het is een leuke activiteit en ze zullen elke keer enorm trots zijn als hun waxinelichtjeshouder op tafel wordt gezet.

#4 Traktaties

Met kinderen is het elk jaar weer een dilemma wat ze gaan trakteren op school. Zij hebben natuurlijk wilde plannen, maar ik wil eigenlijk geen traktaties maken met een overdaad aan plastic en afval. Deze ontzettend leuke hergebruikte potjes zijn ideaal! Ze zijn leuk om te zien en te bewaren, makkelijk te maken zonder afval, je kunt ze vullen met van alles en ze zijn eenvoudig uit te delen. De tutorial vind je op Make Life Lovely.

#5 Sneeuwbol

Van deze handige kleine glazen potjes kun je ook ontzettend leuke sneeuwbollen maken in welk thema je ook wilt. Op The Idea King vind je een uitgebreide tutorial voor bovenstaande sneeuwbol.

#6 Terrarium

Alhoewel een terrarium meestal wel een flinke omvang heeft, lenen deze kleine potjes zich ook uitstekend voor het maken van een klein terrarium. Leuk voor een verzameling of om cadeau te geven!

#7 Opbergpotjes voor de kinderkamer

De stevige glazen babyvoeding potjes zijn ook ideaal als opbergmateriaal voor de kinderkamer. Denk aan het opbergen van knikkers, krijtjes, sieraden en ander klein spul. Bovenstaande potjes vind ik echt heel erg leuk voor de kinderkamer en die zijn op dezelfde manier te maken als de traktatiepotjes die ik eerder tipte.

#8 Pinkussen

Met een beetje handigheid kun je ook dit ontzettend leuke pinkussen maken. Ideaal voor de snelle naaiklusjes en het staat nog mooi in huis ook. De DIY vind je op Mumtastic. Zij gebruikt echter een deksel met een los plaatje op het kussentje op te maken, maar het kussen kan er natuurlijk ook los op worden geplakt.

#9 Mealprepping

10x wat te doen met lege glazen potten

De kleine en stevige glazen potjes lenen zich ook uitstekend voor het voorbereiden van allerlei maaltijden. Je kunt er een snel ontbijt in klaarmaken, maar ook een smakelijke lunch of een ‘cake in a jar’.  Ze hebben een fijn formaat voor kleine hapjes tussendoor en zijn makkelijk mee te nemen. Op Pinterest vind je een heleboel inspiratie als je zoekt op ‘meal prep glass jar’.

#10 Opbergsysteem

De potjes zijn natuurlijk ook ideaal voor het opbergen van allerlei klein materiaal in de schuur of hobbykamer. Denk aan al die schroefjes en spijkertjes, kraaltjes en linten. Met dit handige systeem berg je alles veilig op zonder dat het veel ruimte inneemt. Ideaal! Bovenstaande systeem werkt op basis van magneten. De tutorial vind je op Buttons and Butterflies. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de schroefdoppen vast te spijkeren zodat je de potjes weer vast kan draaien na gebruik.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *