goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #61

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Een groene en bloemrijke vuilcontainer is effectiever

afval verminderen

Deze week was in Trouw te lezen dat uit een proef in Rotterdam is gebleken dat als het rondom een vuilcontainer groen is, mensen vaker hun afval in de container plaatsen dan ernaast zetten. Dit gaat dus ook op als er plastic bloemen en gras wordt geplaatst rondom de container. Al na de eerste maand van de proef nam de hoeveelheid afval rondom de vuilcontainers met 75 procent af. Na drie maanden was dit afgenomen met 85 procent! Ik erger mij in de wijk altijd groen en geel aan al die troep rondom containers, dus dit zou echt een uitkomst zijn op meerdere plekken in Nederland.

Nieuwe gasaansluitingen worden zeldzaam

gasfornuis

Deze week was op Energienieuws te lezen dat per juli 2018 nieuwe gasaansluitingen zeldzaam gaan worden. De Nederlandse overheid wil namelijk afstappen van het gebruik van aardgas. Daarom is de plicht om nieuwe woningen en gebouwen aan te sluiten op het gasnet vervallen en worden er steeds meer mogelijkheden gecreëerd om woningen te voorzien van alternatieven op het gasnet. In principe is er een aansluitverbod van kracht voor nieuwe panden, maar de naleving en invulling hiervan mogen gemeentes zelf vormgeven. Voor oudere woningen geldt een andere regeling, maar ook hier wordt hard gewerkt aan het gasloos maken van panden.

Marriott weert plastic rietjes uit hotels

ober

De jacht op single-use plastic lijkt nu toch echt geopend te zijn. Steeds meer bedrijven en overheden kondigen aan dat ze niet langer nog gebruik zullen maken van plastic producten die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden. Zo ook de hotelketen Marriott. Zij maakten deze week bekend dat ze binnen een jaar geen plastic rietjes meer zullen gebruiken in hun 6.500 hotels in landen over de hele wereld. Dit scheelt niet alleen ontzettend veel plastic afval, maar geeft ook nog eens wereldwijd een heel goed voorbeeld.

Bijna alle Nederlandse gemeentes en provincies willen een uitbreiding van statiegeld

zwerfafval

Begin dit jaar schreef ik bijna wekelijks over de Statiegeld Alliantie: een samenwerkingsverband tussen diverse organisaties, bedrijven en overheden in Nederland en België dat zich inzet om statiegeld op alle blikken en flessen in te laten voeren. Het is op Awkward Duckling daarna wat stil gebleven over dit samenwerkingsverband, maar de Statiegeld Alliantie heeft natuurlijk niet stilgezeten. Deze week las ik dat maar liefst 328 gemeentes erop aandringen bij de regering dat het statiegeld wordt uitgebreid tot alle plastic flessen en ook blikjes. Dat is maar liefst 86% voor alle Nederlandse gemeentes. Van de 12 provincies hebben 8 zich aangesloten bij de alliantie en ook 20 van de 21 waterschappen sloten zich aan. In totaal bestaat de alliantie nu uit 751 deelnemende partijen en samen blijven ze zich inzetten voor een uitbreiding van de statiegeld regeling.

Adidas stapt over op recycled plastic

Adidas

In een recent interview met de Financial Times maakte de topman van Adidas bekend dat het bedrijf zichzelf als doel heeft gesteld om voor 2024 alleen nog maar gebruik te maken van gerecycled plastic. Het populaire sportmerk is, net als soortgelijke merken, erg afhankelijk van de huidige polyesterproductie, maar vanwege de slechte naam van deze stof en de schadelijke impact van deze industrie wil Adidas overstappen op rPET. Dit materiaal is gemaakt van gerecycled plastic en wordt onder andere al gebruikt in de dekbedden en kussens van HEMA, waar ik nog elke nacht heerlijk op slaap trouwens. Het duurt nog even voordat de overstap is gemaakt, maar Adidas werkt al steeds vaker met duurzamere materialen. Het is in elk geval een goed voorbeeld voor soortgelijke bedrijven.There are no comments

Add yours