goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #60

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Bewoners blokkeren megastal door aankoop boerenerf

landbouw

Met toestemming van de gemeente zou er in Wichmond een aantal megastallen worden gebouwd met de mogelijkheid tot verdere groei. Tenminste, dat was het plan. Tot een aantal omwonenden dit een halt toeriep door het boerenerf en de landbouwgrond zelf aan te kopen. Deze actiegroep heeft jaren gestreden om de komst van de megastal te voorkomen en door deze aankoop hebben ze de plannen kunnen dwarsbomen. Het grootste deel van de grond is direct doorverkocht aan de provincie die gaat onderzoeken of er ruimte is voor een betere verkaveling van de grond en Natuurmonumenten heeft al een bosperceel gekocht. De bewoners zullen zelf de boerderij verkopen. Wat een fantastische en doortastende groep mensen!

De Britse overheid wil laadpalen plaatsen bij nieuwe huizen

elektrische auto

De Britse overheid heeft deze week een Road to Zero-rapport gepresenteerd met voornemens om de transportsector te verduurzamen en de CO2-uitstoot terug te dringen. In het rapport werd bekend gemaakt dat de overheid het plan heeft om verplicht laadpalen te laten bouwen bij nieuwbouwhuizen. Deze laadpalen zouden mensen moeten stimuleren om elektrisch te gaan rijden. Daarnaast wil de Britse overheid ook laadpunten maken van de lantaarnpalen bij parkeerplaatsen. Het is een ambitieus plan, maar ik zou willen dat meer overheden zulke stappen zouden durven nemen.

Starbucks schaft de plastic rietjes af

Starbucks

Deze week werd bekend gemaakt dat Starbucks het gebruik van plastic rietjes zal stoppen. Voor 2020 zullen 28.000 vestigingen van de keten geen rietjes meer gebruiken en deze vervangen door composteerbare rietjes of deksels die recyclebaar zijn. Deze maatregel maakt deel uit van een breder plan van de keten om te verduurzamen. Zo doen ze een test in Groot-Brittannië met een toeslag op papieren bekers. Met deze maatregel, en de geldende korting bij het zelf meenemen van een herbruikbare beker, willen ze het gebruik van single-use producten actief ontmoedigen. Daarnaast investeren ze in het verduurzamen van hun huidige bekers. Ze hebben nog een lange weg te gaan, maar het is fijn dat ze actief bezig zijn met het verduurzamen van alle aspecten van hun bedrijf.

‘Hagenaartje’ omgetoverd tot laadpunt voor elektrische auto

duurzamer rijden

Deze week is in de wijk Bezuidenhout in Den Haag de eerste ‘laadstraat‘ in gebruik genomen. In deze straat zijn de ‘Hagenaartjes’, de paaltjes langs de straat, omgetoverd tot laadpalen voor elektrische auto’s. Hiermee is het aantal laadpunten in de stad enorm toegenomen zonder dat er parkeerplekken verloren gaan door deze enkel beschikbaar te stellen voor elektrische auto’s. Deze nieuwe ‘Hagenaartjes’ laadpalen zijn een idee van een buurtbewoner en zijn uitgerust met een stekker voor het opladen. De laadstraat is een proef die tot eind dit jaar duurt, maar kan een bron van inspiratie zijn voor meer van dit soort initiatieven.

Woningcorporatie De Alliantie plaatst zonnepanelen op alle appartementsgebouwen

zonnepanelen

Dat ook de grote corporaties niet meer achter kunnen blijven op het gebied van duurzaamheid wordt steeds duidelijker. Deze week maakte woningcorporatie De Alliantie bekend dat ze voor 2020 de daken van alle geschikte appartementsgebouwen vol zullen leggen met zonnepanelen. De Alliantie heeft bijna 60.000 woningen in het aanbod en is actief in onder andere Almere, Hilversum, Amersfoort, Amsterdam en Huizen. Met deze stap wil de corporatie, samen met andere duurzame renovaties, een flinke stap zetten in het verminderen van de CO2 uitstoot van hun woningen en de woninglasten van de huurders verlagen.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment