tweedehands kledingwinkel

Nog eens 10 dingen die je nooit nieuw hoeft te kopen

Consumeren is ons zo met de paplepel ingegoten dat we eigenlijk niet beter weten. Als we iets nodig hebben, rennen we naar de winkel. Is er iets kapot? Dan kopen we een nieuwe. Het kan ook anders en het moet ook anders met het oog op onze portemonnee, onze overvolle huizen en onze aarde. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Zo hebben we heel veel dingen in huis die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben en is tweedehands kopen echt een uitkomst, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. In het artikel ‘10 dingen die je nooit nieuw hoeft te kopen‘ deelde ik al enkele suggesties voor producten die prima tweedehands verkrijgbaar zijn en in dit artikel tip ik graag nog eens 10 dingen die je nooit nieuw hoeft te kopen.

#1 Kleding

tweedehands kleding

Ik tipte eerder al dat je kinderkleding eigenlijk prima tweedehands kunt kopen, maar dit gaat ook zeker op voor kleding voor volwassenen. Nieuwe kleding lonkt in de etalages, maar je moest eens weten hoeveel ontzettend leuke tweedehands kleding er beschikbaar is! Via platformen als Marktplaats en United Wardrobe of een tweedehands kledingzaak in de buurt tik je de leukste koopjes op de kop voor heel weinig geld. Van welke stijl of welk merk je ook houdt, het is ongetwijfeld tweedehands verkrijgbaar en vaak ook nog eens zo goed als nieuw. Mensen kopen namelijk vaak teveel kleding en een groot deel daarvan wordt nauwelijks gedragen en uiteindelijk weer doorverkocht. Door er je voordeel mee!

#2 Gereedschap

Een goede set gereedschap is onmisbaar in een huishouden, maar deze stukken gereedschap hoef je echt niet gloednieuw te kopen. Er zijn meer dan genoeg mensen die meerdere hamers, schroevendraaiers, zagen en sleutels in hun gereedschapskist hebben zitten en deze graag willen verkopen voor slechts een fractie van de nieuwprijs. Kijk dus vooral eens rond in de lokale kringloopwinkel of in de schuur van vrienden en kennissen als je toe bent aan een nieuw stuk gereedschap.

#3 Babymeubels

baby ledikant

Dit is misschien een omstreden punt omdat veel ouders het liefst alles gloednieuw willen aanschaffen voor hun baby, maar babymeubels worden maar relatief kort gebruikt, blijven vaak heel mooi en zijn heel stevig. Hoe zonde is het dan dat de meubels na slechts 2 jaar gebruik afgedankt worden en geen tweede leven krijgen? Daarnaast vind ik het ontzettend zonde om al die babymeubels nieuw te kopen omdat zo’n meubelset ontzettend duur is en niet in verhouding staat tot de gebruiksduur ervan. Kijk dus vooral eens rond op Marktplaats of er iemand in de buurt een meubelset te koop heeft staan. Je doet er jouw portemonnee een groot plezier mee.

#4 Instrumenten

gitaar

Als je professioneel muzikant bent, is een goed instrument alles, maar voor alle hobbyisten is het echt niet nodig om een gloednieuw instrument aan te schaffen. Een instrument is, als het iets groters is dan een blokfluit, een behoorlijke investering, dus dan moet je wel heel zeker zijn van je zaak. Betreft het een nieuwe hobby of een instrument voor één van de kinderen, dan zou ik zeker aanraden om een instrument tweedehands aan te schaffen. Mocht de nieuwe hobby dan echt een passie worden dan is het te overwegen om te investeren in een nieuw exemplaar.

#5 Studieboeken

studenten

Als je gaat studeren, zul je verbaasd staan van de enorme hoeveelheid kosten die je kwijt bent bovenop het collegegeld. Alle boeken die je nodig zult hebben voor de vele vakken die je volgt zullen een aanslag op je budget zijn, dus als er manieren zijn om hierop te besparen, wil je die natuurlijk met beide handen aangrijpen. Gelukkig kun je besparen op studieboeken door ze tweedehands te kopen. Omdat de boeken vaak meer één semester worden gebruikt, zijn de nieuwste edities vaak goed verkrijgbaar en dat voor slechts een fractie van de nieuwprijs. Tweedehands studieboeken zijn verkrijgbaar via Bol.com, De Slegte en Bookmatch, maar informeer ook zeker eens bij medestudenten of zij wellicht wat boeken hebben die je kunt overnemen.

#6 Kinderwagens

kinderwagen

Zoals ook het geval is met de rest van de babyuitzet, zijn kinderwagens vaak een enorme uitgave. Helaas krijg je al deze kosten in een relatief kort tijdsbestek voor je kiezen en is het daarom slim om waar mogelijk te kiezen voor tweedehands. In het geval van kinderwagens kun je dit met een gerust hart doen. Kinderwagens worden namelijk relatief kort gebruikt, soms nauwelijks omdat de wagen niet naar wens was, en zijn nog prima te gebruiken voor een tweede ronde. Tweedehands betaal je aanzienlijk minder voor een kinderwagen en je hebt kans dat je er nog allerlei praktische extra’s bij krijgt ook. Ik kan het iedereen aanraden want je bespaart er zomaar honderden euro’s mee!

#7 Games

Playstation

Houd je van gamen, maar niet van het uitgeven van geld aan nieuwe games? Dan zijn tweedehands games the way to go! Voor veel consoles zijn spellen heel goed tweedehands verkrijgbaar. Je zult de nieuwste titels niet zo snel tweedehands vinden, maar alle andere spellen zijn uitstekend tweedehands verkrijgbaar via gamestores, Marktplaats en diverse online platforms voor gamers. Nieuwe spellen zijn vaak enorm duur, maar zo blijft het gamen toch betaalbaar.

#8 Stoffen

wat te doen met oude lappen stof

Als je graag met naald en draad of de naaimachine in de weer bent, zul je regelmatig op zoek zijn naar nieuwe stoffen. Deze kun je natuurlijk nieuw kopen, maar je bent vaak veel goedkoper uit als je kiest voor tweedehands stoffen. Kringloopwinkels liggen vol met stoffen, al zul je wel goed moeten zoeken voor een mooie stof. Maar dat is natuurlijk ook wel weer een deel van het plezier, toch? Van die oude lappen stof kun je vervolgens de leukste dingen maken.

#9 Auto’s

autodelen

Natuurlijk zijn gloednieuwe auto’s uitgerust met de nieuwste snufjes en zien ze er zo mooi uit, maar je betaalt er dan ook flink voor. Mocht je niet zo’n ruim budget hebben en geen lening willen afsluiten voor een nieuwe auto, dan kan ik een tweedehands auto van harte aanbevelen. Je moet even goed zoeken op online marktplaatsen of een betrouwbare garage in de buurt weten, maar dan kun je voor niet zoveel geld een uitstekende auto kopen die nog jaren meegaat. Natuurlijk zijn nieuwere auto’s vaak wel duurzamer in verbruik en gebruik, dus als je echt de voorkeur geeft aan een nieuwere auto, maar hier niet het budget voor hebt, kan ik adviseren deze te leasen.

#10 Keukenapparatuur

keuken

Heb jij je zinnen gezet op een nieuwe blender of een wafelijzer? Kijk dan eens eerst op Marktplaats of deze niet veel voordeliger tweedehands verkrijgbaar is. Keukenapparatuur is namelijk typisch zoiets dat mensen heel impulsief en met de allerbeste bedoelingen kopen, maar vervolgens vaak niet gebruiken. De apparaten, die bijna als nieuw zijn, worden vervolgens voor weinig geld online aangeboden en daar kun jij je voordeel mee doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *