groenteafval hergebruiken

5 eenvoudige tips voor duurzamer koken

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Nu zal ik eens beginnen met uit te leggen dat ook jij wel degelijk een verschil kunt maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor duurzamer koken.

#1 Kook met restjes 

groenteafval hergebruiken

Na het snijden van groente en fruit blijf je vaak met wat restjes zitten. Dit kan het loof van wortels of venkel zijn, het groen van bosuitjes en prei of de pitten van een pompoen. Gooi dit voortaan niet meer weg, maar gebruik fruit- en groenteafval in de keuken. Het is ontzettend makkelijk om deze restjes te verwerken in een salade, soep, saus of ander gerecht en het is nog gezond ook!

#2 Kook meer plantaardig

groente

Veel mensen willen het niet horen, maar plantaardig eten is wel beter voor jouw gezondheid en duurzamer dan het eten van vlees en vis. Er is eindeloos te variëren in de vega(n) keuken met groente, fruit, kruiden en specerijen en met slechts één dag per week plantaardig eten zet je al een flinke stap richting een duurzamer eetpatroon.

#3 Bereid niet teveel

spaghetti

Voor sommige ingrediënten vinden we het maar lastig om de juiste hoeveelheid te bepalen. Zo maken veel mensen standaard teveel pasta, rijst en couscous. Erg zonde, want vaak belanden de restjes direct bij het afval en het is eigenlijk heel simpel om afgemeten hoeveelheden te bereiden. Ken je die pollepels met een gat erin? Dat gat dient voor het afmeten van een portie spaghetti voor één persoon. Die handige maatbekertjes van het Voedingscentrum geven richtlijnen voor portiegroottes voor diverse soorten pasta’s en granen en natuurlijk kun je ook gewoon een specifiek gewicht aanhouden per persoon. Vaak heb je veel minder nodig dan je op het oog zou inschatten. Mocht je toch teveel hebben gemaakt, bewaar de restjes dan voor de volgende dag.

#4 Kook grotere porties

Je bent misschien gewend om alleen voor jezelf of voor jouw gezin te koken en past de porties daar precies op af. Heel goed, want zo gaat er geen voedsel verloren. Toch loont het soms ook om eens wat grotere porties te koken. Zo kun je een gedeelte van de maaltijd gebruiken als voedzame lunch voor de volgende dag of invriezen voor op een later moment. Vooral soep leent zich hier uitstekend voor, maar je kunt hier natuurlijk alle kanten mee op.

#5 Verbruik minder energie tijdens het koken

gasfornuis

Tijdens het koken kun je ook eenvoudig energie besparen zonder dat je daar iets bijzonders voor hoeft te doen. Zorg ervoor dat je het eten kookt in een pan die goed past en niet te groot is en doe er zeker niet teveel water bij. Zo kost het minder energie om de pan aan de kook te brengen. Als je vervolgens nog eens een deksel op de pan doet tijdens het koken, gaat er ook minder energie verloren.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *