haren knippen

Beheers jij deze onmisbare life skill al: haren knippen

Gemiddeld genomen gaan we hier in Nederland vanaf ons vierde jaar naar school. We doorlopen de basisschool, de middelbare school en, met een beetje wilskracht en geluk, ook een passende vervolgopleiding. We leren tijdens deze jaren in de schoolbanken een heleboel. We leren lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde. Allemaal waardevolle informatie dat zorgt voor een stevige basis, maar laten we eerlijk zijn: over het echte leven leren we bar weinig. Want hoe leer je goed met geld omgaan? Hoe leer je jouw eigen kleding te vermaken? Hoe plak je een fietsband? Hoe eet je eigenlijk gezond? Stuk voor stuk essentiële vaardigheden, oftewel life skills om goed voor jezelf en jouw omgeving te zorgen en mee te draaien in de maatschappij. Door je deze life skills eigen te maken, leer je niet alleen om van dag tot dag goed mee te draaien in de maatschappij, maar krijg je ook meer autonomie. Je neemt het heft in eigen handen en wordt zelfredzamer. Zelfredzaamheid is ontzettend belangrijk omdat de overheid steeds meer verantwoordelijkheden bij de burgers zelf legt en het leven steeds duurder wordt. Met de groeiende klimaatproblematiek en alle gevolgen van dien zal er meer van ons zelf worden verwacht en met de juiste life skills wordt duurzaam en autonoom leven een stuk makkelijker. Helaas zijn we veel van deze basale vaardigheden, zoals koken, tuinieren, naaien en klussen, compleet verleerd. Daarom zal ik de komende tijd op Awkward Duckling aandacht besteden aan deze life skills. Ik zal je vertellen welke vaardigheden we eigenlijk zouden moeten beheersen, waarom deze vaardigheden zo onmisbaar zijn in het leven en hoe jij jezelf deze vaardigheden eenvoudig en op leuke manier kunt aanleren. Vandaag vertel ik graag meer over de life skill ‘haren knippen’. Het is misschien geen essentiële skill om te hebben om het in het dagelijks leven te redden, maar het is wel ontzettend handig om bedreven te zijn met een kappersschaar en de haren van de overige gezinsleden, en misschien zelfs van jezelf, te kunnen knippen. Je bespaart er in elk geval een heleboel geld en tijd mee uit.

Het belang van de life skill ‘haren knippen’

haren knippen

Ik heb altijd al een hekel aan de kapper gehad. Niet zozeer aan de persoon an sich of de beroepsgroep, maar aan het hele ritueel. Ik kan slecht stilzitten, en laat dat nu net een vereiste zijn bij de kapper, en ik kan ook heel slecht tegen al die prietpraat als je in die stoel zit. Tel daarbij op dat je de hele knipbeurt tegen je eigen hoofd aan zit te kijken, dat de knipbeurt bijna altijd tegenvalt en dat je als dank daarvoor ook nog eens een heleboel geld mag betalen en dan is de misère wat mij betreft compleet. Nee, wat mij betreft is het bedreven zijn in haren knippen wel echt een life skill van formaat. Vooral met een gezin van vier bespaar je met een beetje handigheid met een kappersschaar een heleboel geld op jaarbasis. Ik knipte jarenlang de haren van de kinderen zelf en bij mijn man is het slechts een kwestie van regelmatig een tondeuse erover en klaar. Tegenwoordig komt er een ontzettend lieve kapster op het kinderdagverblijf die voor een heel redelijk tarief de kinderen prima knipt. Het kost mij geen extra tijd en omdat de kinderen haar leuk vinden, scheelt het ook een heleboel drama en tranen. Maar als we haar niet hadden, was ik zeker doorgegaan met het knippen van de haren van de kinderen. Mijn haren worden regelmatig bijgeknipt door mijn man. Dat klinkt misschien gek, maar ik ben niet zo van de moeilijke kapsels en hij kan prima een stuk afknippen zonder mijn oren mee te nemen. We redden het zo prima en ik gun iedereen het vertrouwen en de vaardigheid om ook zelf haren te knippen.

Benodigdheden

tondeuse

Om zelf de haren van gezinsleden en eventueel vrienden en familie te knippen, heb je niet veel nodig. Een professionele stoel, spiegel en stylingset kun je achterwege laten, maar investeer wel in een goede kappersschaar en kam. Deze zijn bij de meeste drogisterijen en warenhuizen te koop voor een paar euro. Probeer geen haren te knippen met een simpele keukenschaar of knutselschaar: dat is vragen om problemen. Zet ook standaard een plantenspuit klaar met water voor het betere kam- en knipwerk. Als je een tondeuse nodig hebt voor het knip- en stylewerk, investeer dan in een goed merk. Daar heb je jarenlang plezier van.

Hoe leer je haren knippen

haren knippen

Natuurlijk zijn er talloze kappersopleidingen, maar als je alleen geïnteresseerd bent in het knippen van de haren van de gezinsleden of van jezelf, dan is dit misschien iets te ambitieus. Gelukkig zijn er talloze cursussen te vinden voor de thuiskapper. Zo kun je bij thuisstudieopleidingen LOI, NTI en NHA een cursus thuiskapper volgen. Deze cursussen gaan echter wel wat verder dan slechts leren knippen. Je leert namelijk ook meer over haartypen, verschillende kapsels knippen, diverse kniptechnieken en haarverzorging. Niet mis mee als je het goed wilt aanpakken, maar het is niet absoluut noodzakelijk voor het knippen van het gezin. Zowel online als bij jou in de regio worden door kapsalons en particulieren ook diverse cursussen aangeboden om te leren haarknippen. Informeer eens in de buurt.

Heel veel informatie die bij zo’n cursus wordt gegeven, is ook in boeken en online te vinden. Je moet natuurlijk wel even weten waar je moet zoeken. Er zijn een aantal handige boeken verschenen waarin je de basis van het haarknippen kunt leren. Een handig basisboek is ‘Haircutting for dummies‘, maar deze is wel alleen in het Engels verkrijgbaar. Het boek ‘Haarknippen’ van Ines Kroeger is ook een goed handboek voor het knippen van de kinderen, maar dit boek is lastig verkrijgbaar. Kijk vooral ook eens bij de lokale bibliotheek in de ‘beauty’ sectie voor interessante boeken.

Online inspiratie

haren knippen

Natuurlijk is tegenwoordig ook allerlei informatie gewoon online te vinden, dus ook over zelf haren knippen. Vooral YouTube is hierbij een uitkomst omdat je stap voor stap krijgt uitgelegd hoe je te werk gaat. Eén YouTube-kanaal dat ik kan aanraden is van Loepsie. Zij knipt haar haar al jaren zelf en geeft tutorials voor het zelf knippen van de pony of voor het knippen van het haar in laagjes. Ook op het YouTube-kanaal van Paulien Tilstra vind je een populaire tutorial voor het bijknippen van de puntjes. Voor Engelstalige tutorials, waar er gewoonweg veel meer van zijn, kun je onder andere terecht bij Free Salon Education voor uitleg over het knippen van diverse stijlen van een pony of The Salon Guy voor meer tutorials voor vrouwenkapsels.

Wil je meer inspiratie voor het knippen van anderen? Ook dat is er volop te vinden. Een handige tutorial voor een eenvoudig mannenkapsel (in het Engels) vind je hier en hier, maar zoek ook zeker eens op YouTube naar andere video’s voor andere stijlen en tutorials. Voor kinderen is er online ook genoeg inspiratie te vinden. Deze video van J/M TV is in het Nederlands en biedt handige informatie voor iedereen die zelf de kinderen wil bijknippen. Ik vind de video’s van Hair 101 with April heel handig om inspiratie op te doen en te leren hoe je zelf allerlei stijlen kunt knippen, maar deze video’s zijn wel in het Engels. Op WikiHow vind je ook een handige tutorial voor diverse technieken om zelf haren te knippen, dit keer zonder lange filmpjes, maar met tekst en foto’s.

Wil je meer weten over life skills? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “Beheers jij deze onmisbare life skill al: haren knippen”

  1. Ik knip mijn eigen haar, enfin de puntjes. Echt in model knippen nee daar begin ik niet aan, maar feitelijk hoeft dat ook niet, ik draag mijn haren het liefst lang zodat ik bij het sporten bijvoorbeeld nog een staart kan maken. Spaart me heel wat tijd en geld uit!

    1. Dat gaat voor mij ook wel op. Ik hoef niet perse een model in mijn haar, ik draag het ook altijd vast en dan is het makkelijk bij te knippen. Het spaart inderdaad tijd en geld uit en is zó makkelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *