How not to die

Leestip: How not to die

Dat plantaardig eten goed is voor mens, dier en milieu zal niet als verrassing komen. Het AD kopte niet voor niets onlangs in dat veganisten de wereld redden. De voordelen van een plantaardig dieet strekken echter nog veel verder dan de meeste mensen denken. Er wordt steeds meer bekend over het effect van voeding op onze gezondheid, zowel in positieve als negatieve zin. De nadelige effecten van suiker, verzadigde vetten en zout worden steeds beter in kaart gebracht, maar ook de voordelen van plantaardig eten blijken steeds vaker uit recente onderzoeken. Hoe de vork nu echt in de steel zit wat betreft plantaardig eten legt de Amerikaanse arts dr. Michael Greger zeer uitgebreid uit in het spraakmakende boek ‘How not to die’.

Voor een goede gezondheid is goede voeding essentieel, maar wat verstaan we onder goede voeding? Veel mensen willen wel gezonder eten, maar de berichten zijn vaak tegenstrijdig en de kennis blijft achter. Onterecht gaat men er vaak vanuit dat onze artsen hier de nodige kennis over hebben en dat zij ons kunnen voorlichten over een gezonde lifestyle. Helaas blijkt maar al te vaak dat artsen maar heel weinig kennis hebben over de relatie tussen voeding en gezondheid. Het is niet tot nauwelijks onderdeel van hun opleiding en het blijkt keer op keer weer geen aandachtspunt te zijn in hun carrière. Gelukkig zijn mensen tegenwoordig een stuk mondiger en handiger en vinden patiënten al vaak zelf, met behulp van het internet, informatie over hun gezondheid. Niet altijd even nuttig of veilig, trouwens. Hoe vaak is het jou al eens overkomen dat je zoekt op een onschuldig symptoom en ineens met 98% zekerheid een obscure vorm van kanker blijkt te hebben? Gelukkig is het kaf van het koren te scheiden en verschijnen er steeds meer interessante boeken die wel nuttige informatie, met betrouwbare bronvermelding, bieden over de relatie tussen voeding en onze gezondheid. Zo heb ik met veel belangstelling de boeken ‘Hoe word je 100?‘ en ‘Food Body Mind‘ gelezen. Het boek ‘How not to die’ is sinds kort zeker ook een favoriet in dit genre.

‘How not to die’ is geschreven door dr. Michael Greger, een Amerikaanse arts en oprichter van de populaire website nutritionfacts.org. Hij is zijn carrière als arts puur uit passie begonnen en zet zich vanaf het prille begin al in voor voedselvoorlichting binnen de gevestigde medische wereld. Hij doet dit middels lezingen, video’s, zijn website en nu via dit boek. In het boek wordt uitgelegd hoe je met voeding de kans op de meest voorkomende welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, longziekten en diverse soorten kanker, kunt verminderen en symptomen kunt verminderen. Dat zijn natuurlijk flinke statements, maar zoals dr. Greger ook keer op keer aantoont in zijn boek, wordt uit steeds meer onderzoeken duidelijk hoe groot de invloed van ons dagelijks voedsel eigenlijk is op onze gezondheid.

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel is vooral gericht op hoe je met voeding specifieke ziekten kunt voorkomen. In 15 verschillende hoofdstukken, getiteld ‘How not to die from heart disease’ of ‘How not to die from infections’, laat dr. Greger aan de hand van diverse onderzoeken zien hoe de juiste voeding en lifestyle kunnen bijdragen aan het voorkomen en soms zelfs genezen van diverse ziekten en symptomen. Hij vergelijkt hierbij de ‘traditionele’ behandelmethoden met nieuwe bevindingen en keer op keer blijkt dat een aanpassing in dieet een enorme verbetering kan opleveren voor de patiënt. Hierbij ligt vooral de nadruk op een whole food plant based dieet: een eetpatroon waar alles draait om zoveel mogelijk onbewerkt voedsel van plantaardige oorsprong.

Het tweede deel van het boek gaat meer in op hoe je deze kennis praktisch kunt toepassen in jouw leven. Omdat de aanpassing in dieet niet enkel voordelen oplevert wanneer je ziek bent, maar ook preventief heel veel voor de gezondheid kan betekenen, is iedereen gebaat bij deze praktische kennis. In dit deel beantwoordt dr. Greger de aan hem meest gestelde vragen tijdens spreekuren, contactmomenten en lezingen en geeft hij praktische tips voor iedereen om met al deze kennis aan de slag te gaan. Het boek is best omvangrijk en bevat ontzettend veel informatie over een gezonde lifestyle, maar het kan bij tijd en wijle best overweldigend zijn. Het tweede deel biedt hierbij veel houvast en praktische tips waar iedereen mee uit de voeten kan. Dr. Greger legt uit welke voedingsmiddelen belangrijk zijn om op dagelijkse basis binnen te krijgen, welke producten in de diverse categorieën de voorkeur krijgen en hoe je ervoor kan zorgen dat je genoeg van alles binnenkrijgt op een dag. Hij deelt zijn favoriete producten en recepten en deelt de gezondheidsvoordelen van diverse voedingsmiddelen.

Het boek ‘How not to die’ is algemeen verkrijgbaar en onder andere bij Bol.com te bestellen in de Engelstalige versie en ook als e-book. Het boek is ook in het Nederlands verschenen onder de titel ‘Hoe overleef je’ (toch iets minder pakkende titel, he?). Dit boek is ook Bol.com te bestellen.  Als je na het lezen van het boek de smaak te pakken hebt en je aan de slag wilt gaan met de adviezen van dr. Greger dan kun je de gratis app Daily Dozen downloaden. Hierin kun je precies bijhouden hoeveel van de geadviseerde voedingsmiddelen je dagelijks binnenkrijgt. Heb je nog inspiratie nodig in de keuken? Dan heeft dr. Greger ook een heus kookboek uitgebracht vol met recepten volgens de Daily Dozen richtlijnen.

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “Leestip: How not to die”

    1. Je hebt er inderdaad wel even de tijd voor nodig. Omdat het een flink boek is én omdat het een heleboel informatie is om te verwerken. Ik ben best een snelle lezer, maar ik heb echt wekenlang telkens een paar bladzijdes gelezen om niets te missen. Ik zie het maar als écht waar voor je geld :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *