kat in yoghurt emmer

10x wat te doen met lege yoghurt emmertjes

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege yoghurt emmertjes op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. 

Alhoewel ik groot voorstander ben van verpakkingsvrij winkelen, zijn er zo van die verpakkingen die zó handig zijn dat je ze zonder enige twijfel in huis haalt. Yoghurt emmertjes zijn wat mij betreft zulke verpakkingen. Die emmertjes zijn zó ontzettend handig en veelzijdig dat je ze op allerlei creatieve manieren in huis kunt gebruiken. Een lezeres vroeg mij wat ze allemaal zou kunnen doen met deze lege emmertjes. Ik zet 10 leuke tips voor het gebruiken van deze yoghurt emmertjes graag op een rij.

#1 Plantenpotten

Deze mooie plantenpotten zijn gemaakt van slechts enkele grote yoghurt bakjes en wat creatief knip- en plakwerk. De tutorial om zelf aan de slag te gaan met deze DIY vind je op het YouTube-kanaal van Ivy Lily Creative.

#2 Opbergemmertjes 

De meest voor de hand liggende toepassing van deze emmertjes is natuurlijk opbergruimte. De yoghurt emmertjes lenen zich uitstekend voor het opbergen van allerlei spullen, van speelgoed tot hobbymaterialen. Met een laagje verf erover of een creatief papiertje misstaan de emmertje zeker niet in huis.

#3 Tasjesdispenser

Van potten met plastic deksels kun je in een handomdraai een handige tasjesdispenser maken. Door de tasjes handig in elkaar te vouwen en in de container te bewaren, heb je altijd een plastic tas voor handen en geen last meer van rondslingerende plastic zakjes en tasjes.

#4 Hangende tomatenplantenpot

Het is even een mond vol, maar wel een heel slim idee! Om succesvol tomaten te groeien in de tuin hebben ze genoeg ruimte, water en vooral zon nodig. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat de tomaten al het licht en alle ruimte krijgen die ze nodig hebben en jij houdt ook nog eens ruimte over op de grond! De DIY voor dit systeem vind je op WikiHow, maar als je zoekt op Google vind je talloze mooie integraties van het systeem.

#5 Emmer voor zelfgemaakte klei

Een stevige yoghurt emmer leent zich uitstekend voor het bewaren van zelfgemaakte klei. De containers hebben een flink formaat en bewaren de klei droog en luchtdicht. Je kunt de potten samen met de kinderen versieren om ze een leuk uiterlijk te geven. Een handig recept voor zelfgemaakte klei vind je op de website van Kiind (op basis van zoutdeeg) of op Living Well Mom (meer als Play-Doh).

#6 Muurdecoratie

Voor deze DIY heb je even wat meer handigheid nodig, vooral wat betreft het netjes afzagen en mooi schilderen, maar dan heb je ook wel een heel leuke muurdecoratie voor de (kinder)kamer. Ideaal voor knuffels en andere kleine tierlantijntjes in de kamer.

#7 Cadeauverpakking

Een flinke yoghurt emmer maakt een ideale cadeauverpakking. Je kunt de emmer schoonmaken en deze op allerlei manieren decoreren en vullen met themagerelateerde spulletjes. Op mijn Pinterestbord ‘DIY cadeaus‘ vind je ideeën om een cadeaumand te vullen met leuke producten binnen diverse thema’s. Zo kun je voor iedereen een leuke cadeaumand samenstellen.

#8 Rustieke mand

Dit idee vind ik zo creatief! Het is even een werkje, maar dan maak je ook wel een heel erg leuke rustieke mand die in geen enkel interieur zou misstaan. Ideaal als tijdschriftenmand, maar ook leuk als cadeau voor iemand of als cadeaumand.

#9 Voorraadpotten

Goed schoongemaakte yoghurt emmertjes lenen zich uitstekend als flinke voorraadbussen in de keuken. Met een laagje verf en een mooi etiket erop ben je klaar en je hebt altijd jouw favoriete ingrediënten in flinke voorraad thuis. De DIY vind je hier.

#10 Nieuwe yoghurt maken

yoghurt

De emmertjes hebben natuurlijk een ideaal formaat om zelf nieuwe yoghurt mee te maken. Zelf yoghurt maken, zowel van melk als plantaardig, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Een recept om yoghurt te maken van melk vind je hier, een recept voor plantaardige yoghurt vind je hier. Natuurlijk zijn er veel meer technieken om yoghurt te maken en ook veel meer soorten dan de twee die ik hier heb gedeeld. Google of zoek op Pinterest en je vindt zeker een recept dat jou aanspreekt.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

12 gedachten over “10x wat te doen met lege yoghurt emmertjes”

    1. Ja, zo leuk dat je dat aan het doen bent! Ik vind het, gek genoeg, toch een moeilijke stap om het zelf te doen. Misschien ook maar beter met twee van die kinderen in huis die nergens vanaf kunnen blijven ;).

    1. Je kunt er echt alle kanten mee op. Lege cd-hoesjes kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een kas voor planten of een frame voor foto’s en kunstwerkjes en lege dvd-hoesjes lenen zich uitstekend voor een DIY spelletjesdoos of het maken van een organizer. Pinterest staat echt vol met toffe ideetjes.

  1. Wat ook leuk is om die wasknijpers even aan een gasvlam te houden aan de zichtbare kant. Zo krijgt je een leuk houteffect. Heb ik samen met mijn kleinzoon gemaakt voor moederdag. Een Buisman blikje is ook heel geschikt om dit mee te doen. Ik plak er dan vilt in en zet de dikke (en gebrande) kant dan aan de onderkant. Krijg je een tonnetjes effect. Groet, Gloria.

  2. Is er geen mogelijkheid om yoghurtbekers in te leveren, zoals plastic doppen van melkpakken?
    Ik heb er echt heel veel!

  3. Ik gebruik ze ook om mijn “Bommasoep” in te bewaren in de diepvries en dan later met mijn kinderen te delen. Mijn kleinkinderen zijn er gek op. Sowiezo alle sauzen. soepen en wat dan ook wat je wilt invriezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *