baby ledikant

10x wat te doen met het oude baby ledikant

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Dat gaat ook zeker op voor de grotere spullen in ons huis die we niet meer nodig hebben. Daarom deel ik in dit artikel 10 tips om het oude baby ledikant op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. 

Een baby ledikant is in veel gezinnen onmisbaar gedurende de eerste jaren van het leven van de kinderen. Toch komt er onherroepelijk een moment dat het ledikantje écht te klein wordt en de peuter in een groter bed moet gaan slapen. Een echte mijlpaal voor het gezin, maar wat doe je met het ledikant? Sommige mensen bewaren het ledikant op zolder voor een eventueel broertje of zusje, maar als je zeker weet dat het gezin compleet is, blijf je liever niet met zo’n groot meubel in huis zitten. Je kunt proberen het baby ledikant te verkopen: er zullen zeker geïnteresseerden zijn en het is verreweg de meest duurzame optie. Maar wist je al dat je van zo’n oud ledikantje ook een heleboel moois kan maken? Ik raakte onlangs helemaal geïnspireerd toen ik op zoek was naar creatieve oplossingen voor ons oude ledikant. Ik zat in mijn maag met één overtollig baby ledikant en nu zou ik willen dat ik er wel 4 had! De 10 leukste ideeën deel ik graag met jullie.

#1 Bureau

Ik vind dit idee voor een bureau of hobbyhoek van een oud ledikant zo leuk. Je hebt er vrij weinig gereedschap voor nodig, maar je kunt er alle kanten mee op. Maak met krijtverf een krijtbord op het bureaublad en hang allerlei handige bakjes op voor de potloden, stiften en andere benodigdheden. Ideaal! Op Pinterest vind je talloze ideetjes, maar het is vrij simpel uit te voeren door slechts één zijkant van het bedje eruit te halen en het blad te verhogen naar de gewenste hoogte.

#2 Kastje

Dit leuke kastje kun je maken van een oud ledikant. Voeg een extra plankje toe en eventueel een onderstel en het misstaat zeker niet in huis. Natuurlijk kun je dit helemaal personaliseren.

#3 Bolderkar

Deze mooie kar is wel even een flink project, maar dan heb je ook wel iets heel moois waar je als gezin nog jaren plezier van hebt. De uitgebreide voor deze pull-a-picnic wagon DIY vind je op Tidbits.

#4 Speelhuisje

Welk kind wil er nu geen eigen hut? Van hun oude ledikant een heuse hut maken is dan dubbel speciaal. Je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben, maar dan kun je ook flink uitpakken. In bovenstaand voorbeeld staat het babybed op z’n kop, dat is wel zo makkelijk.

#5 Droogrek

Hoe slim is dit idee?! Als je weinig ruimte in huis hebt, is een inklapbaar wasrek ideaal en van de zijkant van een baby ledikant maar je een perfect wasrek. In dit voorbeeld is het rek tegen een wandstuk geplaatst, maar dat hoeft natuurlijk niet. Met twee scharnieren en kettingen kom je al een heel eind.

#6 Bank

Natuurlijk kun je het baby ledikant ook omtoveren tot zo’n leuke bank! Je kunt het daarbij zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar in de meest eenvoudige versie haal je enkel één zijkant van het babybed weg en vul je de zitruimte met het matrasje en wat kussens. Heerlijk voor op het terras of als leeshoekje in de kinderkamer.

#7 Tijdschriftenrek

Dit is toch wel één van de meest eenvoudige manieren om het oude baby ledikant opnieuw te gebruiken. Van slechts de zijkant van het bedje kun je in een handomdraai dit leuke tijdschriftenrek maken. Je hebt er, na het uit elkaar halen van het bedje, helemaal geen gereedschap meer voor nodig.

#8 Krijtbord

Mocht je nu, na die projecten met de zijkanten van het baby ledikant, een hoofd- en voetenbord over hebben? Dan kun je daar dit ontzettend leuke krijtbord van maken! Je hebt alleen nog maar twee scharnieren nodig en wat krijtbordverf en je hebt een leuk bord voor jouw winkel of restaurant of een leuk krijtbord voor de kinderen.

#9 Klimrek voor planten

Iedereen met een eigen (moes)tuin weet dat klimplanten soms best een uitdaging kunnen vormen in de tuin. Je moet flink wat ruimte vrijmaken want die planten schieten alle kanten op, of je geleidt ze via een klimrekje. Zo bespaar je ruimte en krijgt de plant, inclusief vruchten, alle ruimte en al het licht dat ze nodig hebben. Dit rekje maak je eenvoudig zelf van een oud babybedje.

#10 Hobbymaterialenrek

Houd je van schilderen, knutselen en andere creatieve bezigheden? Dan is dit hobbymaterialenrek ideaal voor je. Dit idee is afkomstig van May Arts Ribbon Blog, maar je kunt het natuurlijk helemaal zelf personaliseren. Het rek is ideaal omdat het zo smal is en in bijna elke ruimte geplaatst kan worden.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

7 gedachten over “10x wat te doen met het oude baby ledikant”

  1. Oohh wat een leuke tips! Ik vind vooral het bureautje, de bolderkar en het speelhuisje leuk. Die ideeën ga ik bewaren voor straks ? Ik had zelf vroeger een bankje op mijn kamer staan, en mijn moeder vertelde me laatst dat dit ook mijn oude ledikant was. Nóóit geweten!

    1. Wat leuk dat je ermee aan de slag wilt gaan! Toen ik ideetjes aan het zoeken was, kwam ik het bankje echt heel vaak tegen en ik besefte me dat ik dit vroeger ook wel eens bij mensen had zien staan. Zo leuk!

  2. Wij hebben van 1 zijkant van het ledikantje (omdat we er een cosleeper van maakten) een veiligheidshekje gemaakt zodat onze peuter niet zomaar een trapje af kan en de keuken in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *