goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #58

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Plastic Free July

Op 1 juli gaat Plastic Free July weer van start: een maand waarin het terugdringen van ons plasticgebruik centraal staat. Deelnemers aan Plastic Free July worden uitgedaagd om gedurende de maand juli hun gebruik van single-use plastic terug te dringen. Voor meer informatie of het inschrijven voor de challenge kun je een bezoek brengen aan de website van Plastic Free July.

Amsterdam kiest voor het eerst voor een vrouwelijke burgemeester

Amsterdam

Deze week werd Femke Halsema voorgedragen als de burgemeester van Amsterdam. Dat maakt haar, gek genoeg, de allereerste vrouwelijke burgemeester van de stad na meer dan 700 (!) mannelijke burgemeesters. Dat alleen al is een hele overwinning, maar persoonlijk ben ik ook heel blij dat iemand van GroenLinks is gekozen tot burgemeester en ik ben altijd fan geweest van Femke Halsema, al ben ik het niet altijd even met haar opvattingen eens. Ik ben benieuwd hoe ze het gaat doen en wens haar veel succes.

Mumbai doet plastic tassen en flessen in de ban

plastic tas

Sinds deze week heeft de Indiase stad Mumbai een ban op single-use plastic, zonder op plastic tasjes en flessen. India is wereldwijd één van de landen waar het plastic afval het minst efficiënt wordt verwerkt. Hierdoor vervuilt het afval het landschap aanzienlijk en nemen de vuilnisbelten in het land absurde vormen aan. De ban op single-use plastic is een goed begin om dit probleem bij de bron aan te pakken.

Presentatie van de Klimaatwet

Dag van de Aarde

Het mocht even duren, want in verkiezingstijd leek het klimaat een onderwerp waar bijna niemand zich aan wilde branden en in het regeerakkoord waren de doelstellingen maar magertjes, naar mijn idee. Maar afgelopen woensdag werd dan toch de Klimaatwet gepresenteerd: een initiatief van GroenLinks en de PvdA dat ondertekend is door zeven fracties. Deze nieuwe wet zal ervoor moeten zorgen dat de overheid juridisch kan worden gehouden aan de naleving van het Klimaatakkoord van Parijs. De wet geldt namelijk niet alleen voor dit kabinet, maar ook voor de opvolgers. De wet legt allerlei klimaatdoelen vast en het Klimaatakkoord, waar momenteel nog aan gewerkt wordt door overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijven, zal tezamen met deze nieuwe wet een vastomlijnd plan opleveren om Nederland toekomstbestendig te maken. Ik ben benieuwd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *