dankbaarheid

Dat is pas goed nieuws! #56

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

De Lidl Green Bag

Vanaf deze week zijn bij Lidl de Lidl Green Bags te koop: herbruikbare groente- en fruitzakjes die klanten kunnen gebruiken op plastic uit te sparen tijdens het winkelen. Hiermee is Lidl de eerste grote keten in ons land die herbruikbare zakjes aanbiedt als alternatief voor de plastic zakjes. De zakjes zijn te koop in alle filialen voor slechts € 0,69 per 2 stuks. Er is bewust gekozen voor een kleine vergoeding voor de zakjes in plaats van ze gratis te verschaffen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen zuiniger omspringen met dingen waar ze voor betaald hebben en de bedoeling is natuurlijk dat de zakjes keer op keer weer gebruikt worden. De zakjes zijn gemaakte van nylon en eenvoudig uit te wassen. Na de levensduur kunnen de zakjes, net als panty’s, worden ingeleverd via de textielinzameling. De herbruikbare zakjes zijn onderdeel van een grootschalige strategie van Lidl om plastic in de winkels terug te dringen.

Vegans redden de wereld

vegan burger

Alhoewel veganisme aan een enorme opmars bezig is, lijkt er ook een steeds grotere tegenbeweging gaande te zijn die veganisten ervan beticht elitair, betweterig en activistisch te zijn. Nu zullen er vast wel mensen zijn die binnen dit profiel passen, maar naar mijn weten zijn de meeste vegans compassievolle en begripvolle mensen die heel bewust kiezen voor een vegan lifestyle en dit graag delen met mensen die hier interesse in hebben. Dat vegans zo enthousiast zijn over vegan eten en dit met anderen willen delen blijkt tevens ook keer op keer weer gegrond te zijn. Het AD kopte deze week niet voor niets in ‘vegans redden de wereld en dat is nu ook bewezen‘. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Oxford is gebleken dat een volledig plantaardig dieet de ecologische voetafdruk kan verminderen met maar liefst 73%! Als iedereen ter wereld zou besluiten om de overstap te maken naar een veganistische leefstijl, dan zou er wereldwijd 75% minder landbouwgrond nodig zijn en komt er meer ruimte vrij voor flora, fauna en de teelt van plantaardige gewassen. Daarnaast zorgt een plantaardig dieet ook voor een vermindering van broeikasgassen, oceaanverzuring en gebruik van water.

De plasticvanger van Boyan Slat gaat deze zomer officieel aan het werk

plastic afval

Sinds 2012 werkt Boyan Slat al aan zijn plasticvanger die dé oplossing zou moeten zijn voor de plastic soep in onze oceanen. Het proces ging met vallen en opstaan, maar de plasticvanger lijkt nu dan eindelijk klaar te zijn voor het echte werk. Op Hetkanwel was deze week te lezen dat de allereerste plasticvanger begin juli naar de plastic soep in de Stille Oceaan wordt gesleept om daar een jaar lang aan het werk te gaan. Natuurlijk wordt het spannend hoe de plasticvanger zal presteren. De drijfarmen met zeilen gaan het plastic afval verzamelen, maar de vraag is hoe goed het model zich houdt onder de turbulentie en de zware klus. Het is in elk geval een veelbelovend vooruitzicht!

IKEA x Little Sun

Little Sun

Deze week ontdekte ik dat IKEA een unieke samenwerking is aangegaan met Little Sun: een onderneming die zich richt op design op basis van zonne-energie. Samen zullen ze een lijn van duurzame designproducten ontwerpen op zonne-energie die zullen dienen als een soort instapmodel voor off-grid leven. Zo willen ze hernieuwbare energie toegankelijk maken van een groot publiek. Ik vind het veelbelovend en ben benieuwd wanneer de producten in de winkels zullen liggen.

Duurzame eetbare borden zijn dé trend deze zomer

festival

Duurzaamheid wordt steeds meer een hot topic voor veel festivals in binnen- en buitenland. Eén van de gebieden waar heel veel winst te behalen valt, is op het gebied van eten en drinken. Al die maaltijden op een festival zorgen vaak voor veel afval in de vorm van wegwerpbordjes, -bekers en -bestek. Dat kan anders! Deze week las ik in het AD dat Cateraar Foodmaker een nieuw concept heeft uitgevonden dat deze stapel afval flink zal verminderen: het eetbare servies Helemaal nieuw is het natuurlijk niet, maar het is wel voor het eerst dat dit eetbare servies op zo’n grote schaal worden geïntroduceerd. Deze zomer zal het bedrijf twee versies van hun eetbare servies testen op diverse festivals in België: de kleine, dunne bordjes die vergelijkbaar zijn met wraps qua smaak en dikkere borden die smaken naar bruin brood. De borden worden gemaakt van groenten en granen en ook het bestek dat erbij wordt gegeven is gemaakt van mais. De borden zijn deze zomer te proeven op Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop.

Bron foto 2: Lidl
Bron foto 5: Franziska Russo @ Little Sun

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *