Elke dag marta

Kookboektip: Elke dag Marta

Door de jaren heen is mijn kook- en eetstijl flink veranderd. Thuiswonend was ik toch vooral gewend aan ‘Hollandse kost’ en was ik, net als de rest van mijn familie, een fervent vleeseter. Eenmaal op kamers wonende leerde ik steeds meer zelf koken en door mijn huisgenoten maakte ik kennis met een breder spectrum aan producten en smaken dan de glazen potjes witte bonen in tomatensaus en magnetronrijst. Nee, ik maak geen grapje: culinair gezien had ik nog veel te leren. In Amsterdam maakte ik kennis met diverse wereldkeukens en zoveel smaken, geuren en producten dat ik steeds meer geïnteresseerd raakte in eten en koken. Ik bracht uren achter elkaar achter de televisie door, kijkend naar 24Kitchen en ik experimenteerde erop los. Na enkele jaren van alles te hebben gegeten en geproefd, begon ik me te verdiepen in het duurzaamheidsaspect van voeding. Ik besloot, samen met mijn huidige man, toen nog vriend, minder vlees en vis te eten en met de jaren resulteerde dit in helemaal geen vlees en vis meer eten. Ik vond het ondertussen heerlijk om te koken en deed dit ook veel en uitgebreid. Toen kwamen de kinderen en dat zorgde voor de volgende grote verandering in mijn eetpatroon. Natuurlijk zijn mijn voorkeuren niet veranderd en eten we nog steeds vegetarisch, maar met kinderen zijn er toch bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn onze gerechten een stuk minder pittig geworden, eten we vaker dingen die de kinderen lekker vinden en zorgen we er vooral voor dat het niet té ingewikkeld is en te lang duurt om te bereiden of op te eten. Voor je kinderen hebt, denk je hier niet zo over na, maar koken voor een gezin is wel degelijk anders dan voor jezelf of voor je partner. Daarom zijn mijn kookboekvoorkeuren, net als mijn persoonlijke stijl en smaak, door de jaren heen veranderd. Eén van mijn nieuwe favoriete kookboeken voor het gezin is ‘Elke dag Marta’: een nieuw kookboek van een oude bekende.

Elke dag marta

Het nieuwe kookboek ‘Elke dag Marta’ is geschreven door Marta Majewska: een Poolse blogger en foodstyliste die bekend is geworden door haar blog Everday Marta en daarvoor het blog Princess Misia. Met haar eerste blog boekte ze al flink wat succes en bracht ze twee kookboeken uit, die ik natuurlijk ook met veel plezier heb gelezen, en met haar huidige blog heeft ze nu het kookboek ‘Elke dag Marta’ uitgebracht. In het boek vind je een divers aanbod aan recepten voor elk moment van de dag. De recepten zijn ingedeeld naar type dag in plaats van maaltijd. Zo zijn er de recepten voor een Moeilijke Maandag, een Doordeweekse Dinsdag, een Kidswoensdag, een BFF-Donderdag, een Couch Potato Vrijdag, een Stoefzaterdag en een Lazy Brunchzondag. De meeste recepten zijn vrij eenvoudig te maken en heel kindvriendelijk en dat maakt dit boek zo fijn voor iedereen met een gezin en weinig tijd. Op enkele recepten na zijn het ook allemaal vegetarische recepten en dat sluit natuurlijk helemaal aan bij onze voorkeuren.

Elke dag marta

Al tijdens de eerste keer doorbladeren werd ik direct enthousiast van de recepten. Ze zijn stuk voor stuk eenvoudig, maar ze zien er wel heel smakelijk uit. De spaghetti met citroen-knoflooksaus was een echt must try aangezien ik vaak nog steeds veel te ingewikkelde toeren in de keuken uithaal en al tijden op zoek ben naar een paar eenvoudige doch smakelijke recepten voor in mijn arsenaal.  Nu eten we vrijwel nooit spaghetti en dit recept is zeker een fijne en snelle maaltijd gebleken. Ook de spinaziedip met knoflook sprak me direct aan. Een heerlijke snack voor het weekend, niet zozeer voor de kinderen, meer voor onszelf. Al zijn mijn kinderen gek op alles wat met kaas te maken heeft, dus waarschijnlijk zouden ze het ook wel lusten. Met spinazie trouwens, dus gezond genoeg. Ook de vele snacks in het boek staan op het lijstje om te maken, zoals de halloumifrietjes en de homemade crackers. Ideaal als snack tussendoor voor ons en de kinderen.

Elke dag marta

Alle recepten in het boek zijn voorzien van een mooie foto en een handige ingrediëntenlijst en beschrijving. De recepten zijn vrijwel allemaal eenvoudig te maken en vereisen niet veel ingrediënten waardoor de recepten allemaal op één pagina passen. Wel zo overzichtelijk! Tussen alle heerlijke recepten door vind je nog een heleboel leuke toevoegingen aan het boek. Zo deelt Marta talloze leuke en duurzame tips om slimmer en duurzamer te koken. Ze leert je wat je met restjes oud brood kunt doen, hoe je zelf cadeautjes uit eigen keuken kunt maken, wat je allemaal wel niet kunt invriezen en hoe je mozzarella kunt marineren. Stuk voor stuk superhandige tips voor in de keuken!

Elke dag marta

Wat het kookboek van Everyday Marta vooral zo ontzettend leuk maakt, is de persoonlijke noot. Het boek staat vol met leuke ‘alledaagse’ foto’s van haar gezin en ze deelt ook in de inleiding haar gezinsleven met de lezers. De persoonlijkheid van Marta springt van het pagina’s af en dat maakt het doorbladeren van het boek alleen al een klein feestje. Al haar recepten komen ook voort uit haar persoonlijke ervaringen en gezin en het resultaat is een kookboek vol gezinsvriendelijke recepten die snel op tafel staan en toch voedzaam zijn. Ik ben fan!

Elke dag marta

Het kookboek ‘Elke dag Marta’ is vrij algemeen verkrijgbaar en onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Als je fan bent van Everyday Marta vind je misschien haar andere boek ‘DIY baby‘ ook leuk. In dit boek uit 2016 deelt ze diverse makkelijke DIY projecten voor baby’s. Het is even iets anders dan koken, maar wel heel leuk en in haar eigen typerende stijl. Neem sowieso eens een kijkje op haar blog Everyday Marta voor meer DIY- en kookinspiratie.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 2 comments

Add yours

Post a new comment