blijheid

5 eenvoudige oplossingen voor veelvoorkomende fysieke klachten

We leven in een tijd dat we enorm veel goede zorg voor handen hebben en de meeste van onze gezondheidsproblemen met een bezoek aan een arts en de nodige medicatie vaak wel opgelost kunnen worden. Toch kampen er veel mensen met ‘vage’ gezondheidsklachten: klachten die veelvoorkomend zijn, maar waar vaak geen specifieke medische oorzaak voor wordt gevonden. Veel van deze klachten zijn te wijten aan onze lifestyle. We bewegen te weinig, eten ongezond, doen ons werk zittend in een slechte houding en we ervaren teveel stress. Een lifestyleverandering kan vaak een enorme verlichting van klachten brengen, maar daar zijn lang niet altijd alle klachten mee opgelost. Veel andere klachten kunnen opgelost worden door verbanden te leggen tussen ons dagelijks doen en laten en de klachten. Zo vind je oplossingen voor problemen waar je dit niet zo snel zou verwachten. In dit artikel deel ik 5 eenvoudige oplossingen voor veelvoorkomende fysieke klachten, zoals lage rugpijn, hoofdpijn en eczeem.

Hoofdpijn

bril

Hoofdpijn is typisch zo’n klacht die bij heel veel mensen voorkomt en waar de oorzaak soms moeilijk van te achterhalen is. Hoofdpijn is een symptoom van heel veel aandoeningen, maar kan ook onschuldig zijn en worden veroorzaakt door stress, vermoeidheid of blootstelling aan de zon. Het kan echter ook zo zijn dat de hoofdpijn wordt veroorzaakt door slecht zicht. Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar als je last krijgt van hoofdpijn die gedurende de dag erger wordt en gepaard gaat met vermoeidheid en wazig zicht, kan het zomaar zijn dat je een bril nodig hebt. Breng eens een bezoek aan een opticien om jouw ogen te laten testen en je weet direct waar je aan toe bent.

Lage rugpijn

voet

Lage rugpijn is een veelgehoorde klachten en kan veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer de rugpijn geen duidelijke oorzaak lijkt te hebben, spreken we van een non-specifieke lage rugpijn en daar kunnen mensen jaren last van hebben zonder een oplossing te vinden. Waar je waarschijnlijk niet aan denkt, is dat lage rugpijn ook kan worden veroorzaakt door een verkeerde stand van de voeten. Mocht dit ook bij jou het geval zijn, dan is deze veelvoorkomende klacht vaak eenvoudig te verhelpen door de aanschaf van steunzolen.  Dat klinkt misschien als iets voor oude mensen, maar niets is minder waar. Deze ondersteunende zooltjes kunnen door iedereen worden gebruikt. Ze worden in de schoenen geplaatst en corrigeren de houding waar mogelijk door het gewicht goed te verdelen over de voet en steun te bieden bij een doorgezakte voetboog, ook wel platvoeten genoemd. Zo verminderen de klachten, wordt de houding verbeterd en kan de lage rugpijn verdwijnen.

Oververmoeidheid

vermoeidheid

Moe zijn we allemaal wel eens. Het leven is hectisch en de dagen zijn lang. Maar als je last hebt van chronische oververmoeidheid en lusteloosheid, dan kan er zomaar meer aan de hand zijn. Goed onderzoek bij een arts is daarbij altijd belangrijk, maar als uit die onderzoeken geen onderliggende oorzaak naar voren komt, is het belangrijk verder te kijken naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Als je voldoende slaapt, goed eet en in goede gezondheid bent, kan het zomaar zijn dat de oorzaak van jouw oververmoeidheid kan worden gevonden in een vitamine D tekort. Je hoort er niet zoveel over, maar heel veel mensen in ons land kampen met een flink vitamine D tekort met als gevolg oververmoeidheid, futloosheid, spierpijn en zelfs gewrichtsklachten. Vooral mensen die weinig buiten komen, mensen die bedekkende kleding dragen, ouderen, zwangeren, mensen met een donkere huidskleur en vegetariërs en veganisten lopen een verhoogd risico op een vitamine D tekort. Zelf bleek ik tijdens mijn zwangerschap ook een behoorlijk vitamine D tekort te hebben. Gelukkig is dit tekort ook weer eenvoudig aan te vullen. Laat jouw bloed testen op een mogelijk vitamine D tekort. Naar behoefte kun je eenvoudige supplementen slikken die jouw vitamine D niveau weer op peil brengen.

Aambeien

toilet

Het is misschien wel één van de meest verzwegen fysieke ongemakken, maar ontzettend veelvoorkomend, vooral onder zwangeren, ouderen, mensen met overgewicht en mensen die een moeilijke stoelgang hebben. Aambeien worden veroorzaakt door druk tijdens een moeilijke stoelgang. Door teveel persen of harde ontlasting komt er teveel druk op de anus. Het opgezwollen slijmvlies kan uitzakken en zich vullen met bloed: dit noemen we aambeien. Deze aambeien kunnen zich zowel aan de binnenkant als de buitenkant bevinden en zorgen voor allerlei vervelende klachten, waaronder pijn, jeuk, zwellingen en bloedverlies. Om aambeien te voorkomen is het belangrijk om gebalanceerd en vezelrijk te eten, voldoende water te drinken en genoeg te bewegen. Toch is er meer te doen om aambeien te voorkomen. Omdat aambeien worden veroorzaakt door druk tijdens de ontlasting, is een goede toilethouding essentieel. Onze toiletten zijn echter niet optimaal voor een ontspannen stoelgang. Onze lichamen zijn namelijk gemaakt om gehurkt te poepen, maar door moderne toiletten is dit flink bemoeilijkt. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door een eenvoudig krukje in het toilet te zetten waar je jouw voeten op kunt zetten. Zo neem je automatisch een betere houding aan waardoor je een stuk makkelijker naar het toilet kan gaan zonder druk uit te oefenen.

Eczeem

handen

Eczeem is een veelvoorkomende klacht bij jong en oud en kan allerlei oorzaken hebben. Veel vormen van huidirritatie worden veroorzaakt door een onderliggende allergie, maar ontdekken waar je dan zo hevig op reageert, is niet altijd even eenvoudig. De eczeem, irritatie en jeuk kan als enorm hinderlijk worden ervaren, maar er zijn eenvoudige stappen die je kunt zetten om het risico op eczeem te verminderen. Een eenvoudige verandering met soms groot effect is het wisselen van wasmiddel. Je verwacht het misschien niet, maar wasmiddel kan zorgen voor flinke huidirritatie bij gevoeligheden en allergieën. Regulier wasmiddel bevat diverse parfums en conserveermiddelen die huidirritatie kunnen veroorzaken met alle gevolgen van dien. Het resultaat is vaak roodheid, schilfering en jeuk van de huid, of juist natte eczeem met blaasjes. De eczeem kan over het hele lichaam zitten omdat alle kleding restjes van het wasmiddel bevat. Heb je last van eczeem op diverse plekken? Overweeg dan eens om over te stappen op een natuurlijk wasmiddel of een hypo-allergeen wasmiddel. Het is het proberen zeker waard.

Ik hoop jullie met deze handige tips te kunnen helpen bij alledaagse veelvoorkomende klachten, maar deze tips zijn natuurlijk geen vervanging voor medisch advies. Heb je last van serieuze klachten, ga dan altijd naar een arts om advies in te winnen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Footlogics. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours