kruiden

10 dingen die wij dagelijks gebruiken om afval en geld te besparen

Ik tip op Awkward Duckling regelmatig producten en gewoontes die je eenvoudig kunt inpassen in het leven en die een groot verschil maken in de portemonnee en voor het milieu. Dat doe ik met mijn 365 Days of Less Waste challenge, maar ook in mijn artikelen over duurzaam winkelen, creatief hergebruik en verduurzamen in huis. Natuurlijk doen wij ook ons uiterste best om alle tips zo goed mogelijk in te passen in ons leven. Soms gaat dat goed (zoals met vegetarisch eten, eigen broodzakken meenemen, boeken lenen in plaats van kopen, recyclen) en soms gaat dat iets minder goed (zoals met katoenen luiers, helemaal plasticvrij winkelen, geen avocado’s meer eten, palmolie vermijden). Duurzamer leven gaat met vallen en opstaan en gaandeweg leer je telkens weer iets bij. Soms vergeet je daarbij wel eens wat voor grote stappen je al hebt gezet en focussen we ons teveel op alles dat we nog zo graag willen veranderen. En terugkijkend zijn er toch al flink veel veranderingen die wij met de jaren hebben doorgevoerd en waar we dagelijks van profiteren. Ik deel daarom vandaag graag 10 dingen met jullie die wij dagelijks gebruiken en waarmee we niet alleen geld, maar ook een heleboel afval besparen.

#1 Katoenen tassen

katoenen tas

De allereerste en misschien wel makkelijkste stap om duurzamer boodschappen te doen is het meenemen van eigen tassen. Ik neem al jaren mijn eigen katoenen tassen overal mee naar toe. Gewoon omdat het veel duurzamer is, maar ook omdat deze veel steviger zijn, er leuker uit zien en prettiger te dragen zijn. Het is echt een kleine moeite om een tasje op te vouwen en standaard in jouw handtas te bewaren en je spaart en zoveel plastic tasjes en kosten mee uit!

#2 Herbruikbaar keukenpapier

herbruikbare doekjes

Alhoewel we nog niet helemaal van het keukenpapier af zijn, gebruiken we er steeds minder van. De voornaamste reden dat we nu veel minder keukenpapier gebruiken is omdat ik een paar maanden geleden een flinke stapel herbruikbare keukendoekjes heb gemaakt. Dit was onderdeel van mijn missie om meer herbruikbare doekjes in huis te gebruiken. Deze doekjes gebruiken we voor van alles en nog wat als vervanging van keukenpapier. Deze doekjes kunnen na gebruik gewoon in de was en dat scheelt ons toch flink wat afval en kosten aan rollen keukenpapier.

#3 Siliconen bakmat

koekjes

Omdat er in ons huis flink wat gekookt en gebakken wordt, gebruikten we best veel bakpapier elke week. Zo zonde, want vaak kun je deze vellen na één keer gebruiken alweer weggooien. Daarom hebben wij een tijd geleden geïnvesteerd in een aantal goede siliconen bakmatten. Deze hebben wij op maat geknipt voor onze diverse bakplaten en nu hebben wij voor heel veel maaltijden en baksels geen bakpapier meer nodig. Het is één keer een aankoop, maar je hebt er jaren plezier van en je hoeft lang niet zoveel bakpapier meer te kopen.

#4 Eigen kruidenplantjes

kruiden

Ik kan iedereen met een beetje ruimte in de tuin, op het balkon of in de keuken van harte aanraden om zelf kruidenplantjes te houden. Je hoeft er echt geen groene vingers voor te hebben en je hebt altijd de lekkerste verse kruiden voorhanden. Door je eigen kruidentuintje te starten, hoef je geen plastic bakjes met kruiden of kruidenplanten (met plastic verpakking) bij de supermarkt te kopen. Natuurlijk gaat er soms wel eens iets mis of blijkt één plantje basilicum niet genoeg te zijn, maar elke plastic bakje met kruiden dat je uitspaart is er één.

#5 Herbruikbare zakdoeken

herbruikbare doekjes

Sinds enkele maanden zijn wij overgestapt op herbruikbare zakdoeken. Ik kon de volle prullenbak met enkel en alleen papieren zakdoekjes niet meer aanzien. We zijn namelijk zo goed afval aan het verminderen dat we gerust een paar weken met één vuilniszak doen en om die vuilniszak dan al zo snel vol te zien lopen met papier is gewoon zonde. Herbruikbare zakdoeken gebruiken we bij verkoudheden een paar keer om ze daarna gewoon uit te wassen. We hebben een flinke voorraad en ze zijn altijd voorhanden. Denk eens aan alle pakjes papieren zakdoekjes en rollen toiletpapier die je hiermee uitspaart tijdens het griepseizoen alleen al!

#6 Eigen bakjes en zakjes

koken

In veel gezinnen zijn de plastic zakjes, diepvrieszakken en rollen folie niet aan te slepen. Men pakt een zakje voor de lunch, een stuk folie om de kliekjes af te dekken en een zakje om het fruit mee in te vriezen. Je zou haast vergeten dat je dit ook heel eenvoudig kunt doen zonder al dat single use plastic te gebruiken, gewoon in eigen bakjes en zakjes. Wij hebben een flinke voorraad plastic bakjes in huis waarin we alles bewaren, invriezen en meenemen. Er zullen altijd mensen zijn die dit plastic afkeuren en de voorkeur geven aan glas, maar in ons gezin werkt het uitstekend en we gaan geen prima producten weggooien om ze te vervangen door een nóg duurzamer alternatief. Voorlopig besparen we met onze eigen bakjes een heleboel plastic afval uit.

#7 Wasbare wattenschijfjes

wasbare wattenschijfjes

Ik gebruik de wasbare wattenschijfjes van Tendance d’Emma elke dag met veel plezier. De herbruikbare schijfjes zijn ideaal in gebruik en eenvoudig uit te wassen. Omdat ze relatief klein zijn, nemen ze niet veel ruimte in de wasmachine in en zelfs na zoveel wasbeurten zijn ze nog fijn in gebruik. Zo heb ik toch al flink wat verpakkingen wattenschijfjes uitgespaard met één duurzame investering.

#8 Eigen limonade maken

limonade

Over het algemeen proberen we zoveel mogelijk water te drinken (naast de benodigde twee koppen koffie op een dag, natuurlijk!), maar vooral op warme dagen merken we dat we toch behoefte hebben aan iets fruitigs en zoets. Je kunt natuurlijk flessen frisdrank in huis slepen, maar het is veel gezonder, duurzamer en voordeliger om zelf limonade te maken. Sinds enkele jaren maken wij daarom onze eigen limoen-muntlimonade. Op de markt halen we voor 2 euro een flinke hoeveelheid limoenen en naar recept van Uit Pauline’s Keuken maken we limoen-munt siroop. We hebben dan ruim twee glazen flessen vol siroop en daar doen we een behoorlijke tijd mee. Mocht je nu toch niet zoveel limonade nodig hebben, dan kun je de siroop ook eenvoudig invriezen in ijsblokjeshouders. Dan kun je, als je trek hebt in limonade, gewoon een glas water nemen met één of twee blokjes siroop erbij. Heerlijk fris en zero waste!

#9 Blendle

Blendle

Okee, dit is misschien niet echt een gebruiksvoorwerp, maar toch wel écht een aanrader voor iedereen die graag op de hoogte wil blijven, maar hiermee geen pakken papier in huis wil halen. Ik gebruik Blendle nu al jaren om op de hoogte te blijven van artikelen over mijn favoriete onderwerpen. Zo hoef ik bijna geen kranten en tijdschriften meer te kopen voor die paar artikelen die me interesseren. Je betaalt per gelezen artikel en bent daarmee waarschijnlijk ook een stuk voordeliger uit.

#10 Bulkverpakkingen

meel

Net als in waarschijnlijk elk ander gezin, hebben wij zo onze favoriete producten en gerechten. We gebruiken dus een aantal basisingrediënten heel erg vaak. Zo gebruiken we maandelijks enorm veel meel omdat we ons eigen brood en onze eigen koekjes bakken, maar ook rijst, couscous en kruiden vliegen er hier doorheen. Omdat we ons afval proberen te verminderen, doen we ons best om deze ingrediënten zoveel mogelijk in grootverpakkingen te kopen. Meel kopen we in grote papieren zakken bij de molen, onze favoriete kruiden kopen we in grote hoeveelheden en ook rijst, couscous en andere basisproducten kopen we het liefst in kartonnen grootverpakkingen. Bijkomend voordeel is dat de grootverpakkingen vaak ook voordeliger zijn!

Dit artikel bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 8 comments

Add yours
 1. Mijntje

  Hoi Tessa,
  Wat een fijne tips toch weer. Ik baal nu dat ik laatst nog een groot-verpakking wattenschijfjes heb gekocht nu ik dit zie. Ik ga ze maar gewoon opmaken en dan ook van deze halen.
  Groetjes en liefs, Mijntje

  • awkwardduckling

   Dat kan natuurlijk altijd, maar je kunt ook overwegen om een flink aantal andere doekjes in te slaan, zoals keukenhanddoekjes of vaatdoeken. Die fungeren ook prima als je de voorkeur geeft aan iets grotere keukendoeken. Voor kleinere doekjes zou je eens kunnen kijken voor babydoekjes. Dan komt er niet eens een naaimachine aan te pas.

 2. Marica

  Mijn limonade maak ik met appelazijn, 2 el op 1l denk ik , en dan iets zoets aan esdoornsiroop of honing of goede bodem aan vers fruit. Met fruit gaat het in de blender of je juiced het fruit als je de vezels niet wilt. Vers fruit wel s hudden voor je het in je glas giet, beetje afhankelijk van het soort fruit.

  • awkwardduckling

   Rijst en pasta in bulk is nog best lastig. De webshop Leven Zonder Afval heeft een beperkt assortiment, net als sommige vestigingen van Ekoplaza, maar zelf koop ik zoveel mogelijk in karton. Vooral voor pasta en rijst is dat nog wel goed te doen.


Post a new comment