5 tips om de werkkamer te verduurzamen

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehandsenergie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag deel ik 5 handige tips om de werkkamer te verduurzamen.

#1 Duurzame verlichting

werkkamer

Goede verlichting is onmisbaar in de werkkamer. In deze ruimte ben je lange periodes achtereen aan het werk achter de computer of aan het lezen en dan helpt een goede lamp zeker bij het verlichten van je ogen. Zorg voor een goed lichtplan in de kamer zodat je overal voldoende licht krijgt. Met deze tips voor verlichting kies je eenvoudig voor de meest duurzame vorm van verlichting.

#2 Goede luchtzuivering

werkkamer

Iedereen kent wel het schrikbeeld van het muffe kantoor waar geen raampje open kan en waar nauwelijks daglicht naar binnen kan komen. Je verdient beter dan dit, dus zorg ervoor dat jouw werkkamer een fijne en vooral ook gezonde plek is om te vertoeven. Zo’n kamer staat vaak vol met apparaten en deze printers, computers en andere apparatuur stoten diverse stoffen uit die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zorg dus voor een goede ventilatie in de ruimte en zuiver de lucht met deze handige tips.

#3 Investeer in duurzame apparatuur

werkkamer

We weten ondertussen wel dat de productie van elektronica erg vervuilend is en dat we hier écht bewuster mee bezig zouden moeten zijn. Bij het verduurzamen van de werkkamer is het dan ook zeker de moeite waard om je te verdiepen in het verduurzamen van de apparatuur. Want weet jij hoe duurzaam de mobiele telefoon, laptop, printer en andere tools die je gebruikt zijn? Neem eens een kijkje op Rank a Brand om te zien hoe jouw favoriete merken en producten scoren op duurzaamheid en ontdek hoe je de meer verantwoorde keuze kunt maken.

#4 Bespaar elektriciteit

laptop

Naast kiezen voor duurzamere merken en producten, kun je bij de aanschaf en installatie van apparatuur in de werkkamer ook letten op het verbruik. Al die apparaten slurpen namelijk energie en hier valt veel te besparen. Zet apparaten die je niet gebruikt gewoon uit en let bij andere apparaten op hun verbruik door gebruik te maken van bijvoorbeeld een slimme meter. Bij de aanschaf van nieuwe apparaten kun je het beste kiezen voor apparaten met een Energy Star of een GEEA-label. Het gangbare Energielabel is niet (nog) niet beschikbaar voor desktop computers, laptops, printers en andere kantoorapparatuur.

#5 Kies voor duurzame en comfortabele meubels

werkkamer

Bij de inrichting van een werkkamer staan functionaliteit en comfort voorop. Je zult veel tijd in die stoel en aan dat bureau doorbrengen en het is belangrijk dat de meubels comfortabel aanvoelen en een goede houding stimuleren. Toch is het ook belangrijk om te letten op de duurzaamheid van de meubels. Ga voor tijdloze meubels die niet binnen enkele jaren voorbij hun levensduur zijn en kies waar mogelijk voor natuurlijke materialen in het design. Deze meubels zijn vaak minder bewerkt en stoten minder schadelijke stoffen uit. Daarnaast is de productie van deze meubels vaak ook duurzamer, maar het is geen garantie. Je kunt als leidraad de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal gebruiken voor betrouwbare keurmerken, maar het helpt natuurlijk ook enorm om de gangbare winkelketens over te slaan en de meubels aan te schaffen via een duurzame (web)winkel. Tweedehands kopen is ook altijd een goed idee!

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *