toilet papier

5 tips om het toilet te verduurzamen

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehandsenergie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag deel ik 5 handige tips om het toilet te verduurzamen.

#1 Bespaar water bij het doortrekken

badkamer

Eigenlijk is het heel vreemd dat we schoon drinkwater gebruiken voor het doortrekken van ons toilet, maar omdat dit in de meeste huishouden nu eenmaal zo is aangesloten, kunnen we proberen er het beste van te maken. Probeer bijvoorbeeld zo weinig mogelijk van dit water te gebruiken door kleine plasjes niet door te spoelen en altijd gebruik te maken van de bespaarknop bij het doortrekken. Bijna alle toiletten zijn tegenwoordig uitgerust met zo’n bespaarknop en het spaart echt flink wat liters water uit. Zelf kun je ook nog een aantal waterbesparende maatregelen treffen. Zo kun je het volume van de stortbak verkleinen, waardoor er minder water beschikbaar is om door te trekken, of een spoelonderbreking installeren waarmee je zelf het doorspoelen van het toilet kunt stoppen.

#2 Kies voor duurzaam toiletpapier

10 dingen om te doen met lege wc-rollen

De meest eenvoudige stap die je kunt zetten in het verduurzamen van het toilet is de keuze voor duurzamer toiletpapier. Tegenwoordig is toiletpapier van gerecycled papier vrijwel overal verkrijgbaar. Toch kan het nog duurzamer. Gerecycled papier kan namelijk evengoed schadelijke stoffen bevatten en kan gebleekt zijn in het productieproces. Daarnaast worden de meeste rollen toiletpapier geleverd in grote plastic zakken en dat is ook zonde van het verpakkingsmateriaal. Het Zero Waste Project heeft een aantal duurzamere merken toiletpapier op een rij gezet die vrij goed verkrijgbaar zijn en waarmee je een flinke stap in de goede richting zet. Verreweg de meest duurzame optie qua toiletpapier is natuurlijk het gebruik van herbruikbaar toiletpapier. Hiermee creëer je helemaal geen afval, maar alleen was. Het is natuurlijk wel een flinke verandering voor de meeste huishoudens, maar zeker het overwegen waard als je streeft naar zo min mogelijk afval.

#3 Weer toiletblokjes en luchtverfrissers uit de badkamer

badkamer

Om de één of andere mysterieuze reden hebben veel mensen de behoefte om hun toilet te laten ruiken als een lavendelveld in de Provence. Ik snap dat je graag nare luchtjes wilt verdoezelen in deze ruimte, maar die obsessie met schoon en fris kan doorslaan. Als je regelmatig het toilet schoonmaakt, is het helemaal niet nodig om dagelijks in de weer te zijn met toiletblokjes, luchtverfrissers, huisparfums en al die andere gekkigheid. Al die sprays en geurproducten zijn ook helemaal niet goed voor onze gezondheid en die toiletblokjes en -reinigers doen in het afvoerwater veel meer kwaad dan goed. Je hebt geen blauw water in het toilet nodig. Maak het toilet dus gewoon schoon met ecologisch schoonmaakmiddel of een zelfgemaakte toiletreiniger en een borstel en weer ongewenste luchtjes uit het toilet door na de boodschap een lucifer aan te steken. Dat is meer dan genoeg.

#4 Duurzame meubels en materialen

toilet

Alhoewel het toilet vaak een kleine ruimte is, zijn er talloze keuzes qua bouw en inrichting die je kunt maken om de kamer zo duurzaam mogelijk te maken. Kies weloverwogen voor een wastafel en toilet. Veel merken hebben al waterbesparende opties ingebouwd, maar lang niet alle producten zijn voorzien van deze gemakken. Denk ook goed na over de bekleding van de vloeren en muren. Veel materialen zijn prima tweedehands verkrijgbaar en dit is verreweg de meest duurzame optie, maar ook nieuw kun je duurzamere keuzes maken. Zo kun je kiezen voor duurzame verf op waterbasis, zonder schadelijke uitstoot, of de muren afwerken met duurzame materialen als leem of kurk.

#5 Alternatieve toiletten

composttoilet

Wil je écht een heel duurzaam toilet, dan zijn er nog diverse andere mogelijkheden om het toilet te verduurzamen en water en papier te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een toilet dat is aangesloten op een regenwateropvangsysteem. Met dit systeem wordt er gebruik gemaakt van regenwater om het toilet door te spoelen. Wel zo duurzaam! Nog een stapje verder is het composttoilet. Dit is een droogtoilet dat gebruik maakt van het proces van composteren om compost te maken van uitwerpselen. Dat klinkt gekker dan het daadwerkelijk is: dit systeem wordt al ontzettend lang gebruikt met  als resultaat vaak heel vruchtbare compost. Bij dit type toiletten wordt er geen water gebruikt, maar stro, zaagsel of papier om geuroverlast tegen te gaan en het composteringsproces op gang te brengen. Een composttoilet wordt vaak gebruikt op plekken waar water niet voorhanden is of waar water schaars is, maar het wint de laatste jaren ook meer aan populariteit in de duurzame bouw. Dit omdat een composttoilet niet alleen water uitspaart, maar ook zorgt voor gesloten kringlopen in en rond het huis en zo zelfvoorzienend leven eenvoudiger maakt.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Dit artikel bevat een gesponsorde link van Offgridcentrum.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

7 gedachten over “5 tips om het toilet te verduurzamen”

 1. Zo’n leuke specifieke tips!

  Inderdaad, met die bedwelmende lucht’verfrissers’ mag het soms wel ietsje minder, vind ik ook. Misschien ook gewoon accepteren dat het normaal is dat sommige lichaamsfuncties wel eens durven stinken? 😉

  Wij gebruiken altijd al gerecycleerd WC-papier, maar wel uit een plastic verpakking. Nu ik je linkje zo eens bekijk kan het misschien nog wel duurzamer! Dankjewel voor de tip 😀

  O en een composttoilet lijkt me fantastisch 🙂 Maar voor ons stadshuisje niet meteen een haalbaar doel denk ik, hihi 😉

 2. Oh ja, goede reminder. Ik moet nog eens een fles of baksteen zoeken voor in het reservoir van onze wc, haha. We hebben zo’n prehistorisch ding zonder spaarknop, dus er gaat veel meer water doorheen dan nodig is.

 3. Florieke van de Ven

  Ik ben me momenteel aan het oriënteren op een handdouche of Bidet, zodat je geen toiletpapier meer hoeft te gebruiken. Deze verduurzaming mis ik eigenlijk wel in dit stuk. Heb je daar wat info over?

  1. Dat is ook zeker een mooi en duurzaam alternatief, maar zelf heb ik daar eigenlijk helemaal geen ervaring mee. Het is een goede aanvulling op dit rijtje, maar voor meer informatie daarover kun je misschien eens kijken op MilieuCentraal? Misschien hebben zij er eens iets over geschreven.

 4. Pingback: Duurzaam doortrekken: hoe pak je dit aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *