fotocamera

5 tips om te minimaliseren op foto’s

Er is maar weinig leuker dan bladeren door oude fotoboeken en herinneringen ophalen. Ik heb thuis een grote doos met oude fotoboeken van mijn jeugd en ook voor mijn kinderen heb ik fotoboeken samengesteld. Eén fotoboek voor elk jaar dat ze oud zijn. Ik gun ze hetzelfde plezier als ik heb van mijn fotoboeken en ik merk nu al dat ze het leuk vinden om foto’s terug te kijken. Toch zijn fotoboeken tegenwoordig niet meer zo standaard. Met de toenemende digitalisering bewaren we steeds meer foto’s digitaal en zien we nog maar zelden een foto op print. Persoonlijk vind ik dat jammer want ik houd er wel van om iets tastbaars te hebben. Toch loert hier ook een gevaar. We nemen namelijk tegenwoordig veel meer foto’s dan onze ouders vroeger deden en als we daadwerkelijk al deze foto’s moeten organiseren, inplakken, inlijsten en afdrukken zijn we een heleboel tijd en geld kwijt. Dat kan makkelijker! Vandaag deel ik daarom 5 handige tips om te minimaliseren op foto’s.

#1 Digitaliseren

mobiele telefoon camera

Zoals ik al aangaf, bewaren we tegenwoordig de meeste foto’s digitaal. Heel veel foto’s nemen we snel met onze mobiele telefoons en deze foto’s worden op onze smartphones of computers bewaard. Toch zijn er nog steeds mensen die de voorkeur geven aan analoge camera’s en het kan natuurlijk gebeuren dat je heel veel foto’s van vroeger alleen op papier hebt. Voor het overzicht is het handig om alle foto’s zoveel mogelijk op één plaats te bewaren. Ik geef daarom de voorkeur aan één digitale map. Alle foto’s die ik niet direct digitaal beschikbaar had, heb ik ingescand en ook digitaal beschikbaar gemaakt. Heel eenvoudig en je hebt al deze herinneringen direct veilig gesteld.

#2 Opruimen

foto album

Mocht je nog een aantal dozen, kratten, manden, tassen of boeken vol oude foto’s en andere aandenkens hebben die nog niet georganiseerd zijn: begin er dan aan. Het is waarschijnlijk een klus waar je al jaren tegenop ziet, maar de rommel stapelt zich alleen maar op en de constante herinnering aan deze taak die nog moet gebeuren zorgt alleen maar voor emotionele en mentale belasting. Ga er een aantal avonden goed voor zitten en spit de verzameling door. Al doe je maar één stapel per dag, het zet toch zoden aan de dijk. Maak er een leuke activiteit van door herinneringen op te halen en sorteer al die herinneringen. Daarna kun je deze foto’s verwerken in een plakboek en digitaliseren zodat je altijd jouw favoriete herinneringen bij je hebt.

#3 Organiseren

macbook

We verzamelen tegenwoordig behoorlijk wat foto’s. We nemen zelf de nodige kiekjes met onze camera’s en telefoons, maar ook grootouders, scholen, kinderdagverblijven en vrienden sturen je de nodige foto’s toe van elke activiteit. Om overzicht te bewaren en geen foto’s verloren te laten gaan, is het aan te raden om de foto’s goed te organiseren. Ik doe dit digitaal door alle foto’s op één plek te verzamelen, dit kan een digitale map zijn, maar kan ook een foto album op de telefoon zijn, en vanaf deze locatie organiseer ik de foto’s in aparte mapjes. Ik label de mapjes als volgt (OCD alert!): ‘jaar-maand-dag-beschrijving’. Dat ziet er dan zo uit: ‘2018-05-29 dagje in het bos’. Zo weet ik zeker dat alle mapjes op chronologische volgorde worden bewaard en vind ik makkelijk alles terug. Ik maak er ook een gewoonte van om foto’s waar allebei mijn kinderen opstaan in mapjes van allebei de kinderen te bewaren. Maar vind vooral hierin jouw eigen systeem. Het zal even een klus zijn om mee te beginnen als je nog geen systeem in jouw foto’s hebt aangebracht, maar daarna geeft het zoveel voldoening en vind je altijd jouw favoriete foto’s terug.

#4 Minimaliseren

mobiele telefoon camera

Dat je overal foto’s van maakt en van toegestuurd krijgt, betekent niet dat je deze ook allemaal moet bewaren. In onze jeugd was het anders: toen werden er maar af en toe foto’s gemaakt en elk kiekje was goud waard, hoe slecht je er ook opstond. Tegenwoordig maken we van één fotomomentje een hele fotoshoot en als je niet oppast, verzamel je zo honderden foto’s per maand. Kies van elk dierbaar moment één of twee favoriete foto’s uit en wees niet bang om de andere foto’s te verwijderen. Ik maak er een gewoonte van om, voordat ik de foto’s in bovengenoemde map opsla, eerst een selectie van mijn favorieten te maken. De andere foto’s verwijder ik snel. Zo hoef ik minder foto’s te organiseren en bewaar ik beter het overzicht. Het voelt misschien gek om foto’s te verwijderen van fijne momenten en leuke herinneringen met het gezin, maar uiteindelijk krijgen die foto’s die je wel bewaart veel meer waarde.

#5 Maak een fotoboek

foto album

Het klinkt wellicht weinig minimalistisch, maar ik kan het maken van een fotoboek aan iedereen aanraden. Zoals ik in de inleiding al zei, bewaren we tegenwoordig maar al te vaak onze foto’s digitaal. We hebben niets tastbaars waar we even gezellig doorheen kunnen bladeren. Ik vind dat erg jammer en ik vind een fotoboek dan ook zeker van toegevoegde waarde. Vroeger maakte ik hiervan hele kunstwerken, tegenwoordig creëer ik zo’n fotoboek eenvoudig online om tijd en geld uit te sparen. Ik kreeg ooit van een lezeres eens de tip om mijn kinderen een fotoboek cadeau te doen voor hun verjaardag. Dit onder het mom van: kleine kinderen doen niets liever dan naar zichzelf kijken dus het is het ideale cadeau. Ze had hierin helemaal gelijk! Tegenwoordig geef ik mijn kinderen elk jaar een fotoboek cadeau met alle leuke herinneringen van dat afgelopen jaar. Af en toe gaan we er eens voor zitten en halen we met het boek erbij herinneringen op. Het is gezellig om te doen, maar ook goed om gebeurtenissen te duiden en in gesprek te komen met ze. Deze fotoboeken kun je heel eenvoudig digitaal maken, maar als je het leuk vindt om te scrapbooken, kun je natuurlijk ook op die manier aan de slag gaan.There are 4 comments

Add yours
 1. Linda - Zaailingen

  Haha, ook OCD hier 😉 Vind die mapjes echt zo handig, want alles is makkelijk terug te vinden. Ik moet wel nog eens flink opruimen. Vooral met mobiel maak ik vaak foto’s om iets te ‘noteren’, maar die foto’s kan ik beter niet allemaal bewaren.
  Van mooie reizen maak ik altijd een album, maar die jaarboeken komen er meestal niet van. Komt omdat mijn blog altijd voorrang krijgt 😉 Misschien toch weer eens aan gaan zitten, want het is eigenlijk wel zo leuk voor de foto’s van dagjes en weekendjes uit.

  • awkwardduckling

   Leuk dat je ook zo’n neuroot bent :D. Ik gebruik mijn mobiel ook vaak om snapshots te maken van dingen die ik niet mag vergeten. Vervolgens is het zo’n opeenstapeling van foto’s dat het overzicht kwijtraakt. Ik ga er regelmatig doorheen om het niet op te laten lopen, maar het ‘systeem’ ben ik continu aan het tweaken om maar enigszins orde te bewaren.

  • awkwardduckling

   Goed idee he? Ik vond het ook zo’n briljante suggestie dat het mij verbaast dat niet meer mensen het doen. Mijn kinderen doen echt niets liever dan telkens hun eigen foto’s terugkijken en bespreken dus ideaal :D.


Post a new comment