5 eenvoudige tips voor duurzamer reizen

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Nu zal ik eens beginnen met uit te leggen dat ook jij wel degelijk een verschil kunt maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor duurzamer reizen. 

#1 Blijf dichter bij huis

lavendel

Alhoewel we allemaal wel bevangen lijken te zijn door reiskoorts en zoveel mogelijk van de wereld willen zien, vergeten we nog wel eens dat er dichter bij huis ook nog een heleboel te ontdekken valt. In Nederland zijn ook een heleboel mooie plekjes en in Europa heb je ook een heel divers aanbod aan landschap, klimaat en bezienswaardigheden. De voordelen van een vakantie dichter bij huis zijn dat je minder reiskilometers maakt (dus minder uitstoot en minder lang onderweg) en de kans minder groot is dat jouw verblijf een grote impact heeft op de natuur en cultuur op locatie. Een bezoek aan één van die verre, verlaten en tropische oorden is natuurlijk leuk en uniek, maar kan best disruptief werken voor de lokale natuur en cultuur. Vaak zijn dit soort bestemmingen ook gewoon het mooist wanneer ze ongerept blijven.

#2 Kies voor duurzaam vervoer

reizen vliegtuig

In de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Reizen is het nieuwe roken‘ staat de invloed van ons reisgedrag op het milieu centraal. Het zal niet als een verrassing komen dat onze reislust globaal gezien op allerlei manieren een enorme impact heeft. Eén grote negatieve invloed heeft onze voorliefde voor het reizen per vliegtuig. Eén verre vliegreis heeft al een enorme CO2 uitstoot die niet te vergelijken is met verplaatsingen per auto, bus of trein. Wil je echt grote stappen zetten op het gebied van duurzaam reizen dan is een bewuste keuze voor vervoer essentieel. Kies in plaats van het vliegtuig bijvoorbeeld eens voor een treinreis. Het mooie aan zo’n vakantie is dat de reis naar bestemming al een onderdeel is van het avontuur. Je ziet van alles, in tegenstelling tot een reis per vliegtuig, en maakt nog eens leuke tussenstops! De bus is ook een duurzaam alternatief en een aanbieder als FlixBus gaat als intercitybus naar maar liefst 16 bestemmingen in Europa voor een heel betaalbare prijs.

#3 Boek een duurzaam verblijfkamperen

Als je een vakantie gaat boeken dan kun je ook op het gebied van verblijf een aantal duurzamere keuzes maken. Kamperen is in de meeste gevallen verreweg de meest duurzame optie en ook heel erg gezellig. Je voelt je meer één met de omgeving en als je respectvol omgaat met deze omgeving en geen afval achterlaat, heeft jouw tent weinig verbruik of impact. Nu kan ik me voorstellen dat je ook wel eens in een caravan, hotelkamer of huisje wilt verblijven, maar ook hier zijn talloze duurzamere keuzes te maken. Over het algemeen kun je aannemen dat hoe luxer de locatie is, hoe minder duurzaam het verblijf is. Gelukkig zijn er veel hotels, vakantieparken en campings die hun uiterste best doen om te verduurzamen. Je kunt eens een kijkje nemen op de website van Green Key voor meer informatie over duurzame locaties. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de toerismebranche. Hier vind je locaties in maar liefst 56 landen die zich inzetten voor een duurzamer verblijf in diverse opzichten. Natuurlijk is het ook heel duurzaam op bij locals te verblijven, maar bedenk wel dat de opmars van Airbnb wel zorgt voor een enorme verstoring van hele steden in binnen- en buitenland. Steeds meer woningen worden permanent verhuurd op dit platform en niet meer echt bewoond terwijl het platform in essentie bedoeld was om woningen tijdelijk aan te bieden als de eigenaren op vakantie zijn. Hierdoor creëren deze (vaak) illegale hotelkamers een enorm huisvestingsprobleem omdat het ten koste gaat van woonruimte in grote steden. Houd hier dus wel rekening mee.

#4 Kies voor duurzame activiteiten

reizen

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk dingen doen die je normaal gesproken niet zo snel zou (kunnen) doen. We gaan op leuke excursies, ontdekken exotische locaties en ondernemen allerlei leuke activiteiten met het gezin. Maar ook hierin zijn duurzamere keuzes te maken. Je wilt natuurlijk niets missen, maar je kunt je voorstellen dat een wandeling door de bergen een stuk duurzamer is dan een rondje varen op een plastic banaan. Door activiteiten die uitstoot of vervuiling creëren zo veel mogelijk links te laten liggen, maak je al snel de duurzamere keuzes.

#5 Sta stil bij dierenwelzijn

olifant

In Nederland hebben we relatief strikte regels wat betreft dierenwelzijn. Ik ben geen groot fan van dierentuinen, circussen en dolfinaria, ook niet in eigen land, maar vergeleken met andere landen doen we het nog niet zo slecht. Mocht je afreizen naar een land als Thailand, India of Egypte, dan heb je vaak de ‘unieke’ gelegenheid om op een olifant, ezel of kameel te rijden. In Spanje kun je het stierenvechten bijwonen en op locaties als Albanië kun je dansende beren bewonderen. Een mooie ervaring voor sommige mensen, maar houd in je achterhoofd dat deze dieren vaak worden uitgebuit om geld te verdienen. Door hieraan deel te nemen, investeer jij mede mee in de uitbuiting van deze dieren. Laat dit soort activiteiten tijdens de vakantie dus liever links liggen.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *