badkamer

5 eenvoudige tips voor duurzamer baden en douchen

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen niet en een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Nu zal ik eens beginnen met uit te leggen dat ook jij wel degelijk een verschil kunt maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen en als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten en omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor duurzamer baden en douchen.

#1 Stap vaker onder de douche

energie besparen

Nee, met deze tip bedoel ik niet dat je vaker in de week moet douchen. Mocht je de luxe hebben om een douche en een bad in huis te hebben, dan loont het qua duurzaamheid en qua kosten flink om wat vaker te kiezen voor een douche in plaats van een bad. Het NIBUD heeft berekend dat een douchebeurt van 9 minuten gemiddeld 65 liter warm water kost, tegenover 120 liter warm water voor een bad per keer. Elke keer dat je dus kiest voor een douche in plaats van een bad, bespaar je water en gas. Natuurlijk is een heerlijk warm bad op zijn tijd ook wat waard, maar vaker even snel douchen is verreweg de meest duurzame keuze.

#2 Douche minder vaak

minimaliseren badkamer

Het lijkt in tegenspraak met tip #1, maar met deze tip doel ik op het minder vaak douchen per week. Er zijn mensen die elke dag één of twee keer douchen of baden. Natuurlijk voelt dit superschoon, maar als je geen baan hebt waar je dagelijks tot je oksels in de prut staat, lijkt dit mij overdreven hygiënisch. Zoveel douchen of baden is bovendien ook helemaal niet goed voor de huid. Om de huid in optimale conditie te houden en gezond en fris te blijven, is één tot tweemaal per week douchen meer dan voldoende. Wel wordt aangeraden om dagelijks de oksels en intieme zones te wassen met een doekje.

#3 Bespaar op waterverbruik

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Een andere belangrijke stap die je kunt zetten in het duurzamer douchen en baden is het verminderen van waterverbruik tijdens elke douchebeurt. De meest eenvoudige manier om dit te doen is door simpelweg korter te douchen. Elke minuut scheelt weer water en gasverbruik. Daarnaast kun je ook een waterbesparende douchekop aanschaffen. Deze zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar en betaalbaar. Deze douchekop mengt lucht met het water en daarmee bespaar je water zonder in te leveren op waterdruk.

#4 Vermijd microbeads

fles zeep

Veel mensen zijn zich er niet zo van bewust, maar in veel van onze persoonlijke verzorgingsproducten wordt plastic verwerkt. In de vorm van microbeads, oftewel microplastic, zorgen deze minuscule deeltjes voor een subtiel scrubbend effect in onze zepen, scrubs en tandpasta’s. Dit microplastic komt via onze afvoer in het water terecht en heeft in het milieu enorm schadelijke gevolgen. Er zijn steeds meer landen waar het gebruik van deze microbeads wordt verboden, maar vooralsnog kun je er niet zeker van zijn dat jouw producten hier vrij van zijn. Let dus goed op in de winkel en check de labels. Als je polyethyleen op het label ziet staan dan bevat het product microplastic. Je kunt ook gebruik maken van de handige app van Beat the Microbead. Zo zie je in één oogopslag welke producten wel en niet oké zijn.

#5 Kies voor dierproefvrije cosmetica

cruelty free beauty

Veel mensen denk dat alle cosmetica in Europa verplicht proefdiervrij is, maar dat is helaas niet zo. Sinds 2013 is er een wet actief die stelt dat het verboden is om in de EU cosmetica ingrediënten te testen op dieren. Echter, veel bedrijven verkopen ook producten in China en hier is het zelfs verplicht om producten op dieren te testen voor het in de schappen ligt. Veel bedrijven opereren zowel in de EU als in China en dat betekent dat ze in essentie niet dierproefvrij opereren. Als je dierproefvrije cosmetica wilt aanschaffen dan kun je altijd letten op het Leaping Bunny logo op de verpakking. Dit is het internationale Cruelty Free keurmerk dat wordt gebruikt op cosmetica en schoonmaakmiddelen en geeft aan dat het eindproduct niet is getest op dieren. De ingrediënten in de producten kunnen echter in het verleden wel zijn getest op dieren. Voor een actueel overzicht van de bedrijven en merken die nu wel al geheel dierproefvrij zijn kun je altijd de handige dierproefvrijlijst van Naoki raadplegen. Het kopen van dierproefvrije producten is trouwens niet zo ingewikkeld als het lijkt. Veel grote merken als Lush, Dr. Hauschka, Essence, Therme, Rituals, Zarqa en Yes To Carrots zijn dierproefvrij en ook de meeste huismerken van drogisterijen en huismerken zijn dierproefvrij.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *