vakantie

Kijktip: Reizen is het nieuwe roken

De laatste tijd ligt het reizen per vliegtuig steeds meer onder vuur. Niet zo gek eigenlijk als je bedenkt hoeveel milieu impact een enkele vlucht heeft in vergelijking tot elke andere vorm van transport en hoeveel kerosine er wordt verbruikt bij elke vlucht. Om meer te weten te komen over de milieu impact van vliegreizen kan ik de artikelen van Zaailingen over dit onderwerp van harte aanbevelen. Ook in de traditionele media is steeds meer aandacht voor de negatieve milieu impact van onze reizen. Iedereen lijkt tegenwoordig te streven naar het leven als digital nomad en geen bestemming is ons te gek, maar wat voor effect heeft ons reisgedrag op het milieu? Dit onderwerp staat centraal in de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Reizen is het nieuwe roken’.

Nu de crisis niet meer zo voelbaar is in ieders portemonnee, lijkt iedereen weer flink bevangen te zijn door reiskoorts. Niet langer willen we meer op vakantie in eigen land: het moet ver, exotisch, lang en het liefst zo goedkoop mogelijk. De toerismebranche is mondiaal gezien de grootst groeiende sector. Natuurlijk is het fijn dat steeds meer mensen op laagdrempelige manier kunnen kennismaken met nieuwe culturen en de diverse natuur van onze aarde kunnen bewonderen, maar wat is het effect van deze reislust op diezelfde natuur en cultuur? Wat voor effect heeft deze grote toeristenstroom op de meest populaire bestemmingen en hoe houden we het milieu intact met zoveel verplaatsingen? Kunnen we eigenlijk nog wel met schoon geweten en goed fatsoen op vakantie?

De VPRO Tegenlicht aflevering ‘Reizen is het nieuwe roken’ wordt op zondag 20 mei om 21.05 uur uitgezonden op NPO 2. Voor meer informatie over deze aflevering of over één van de andere interessante afleveringen van Tegenlicht kun je een bezoek brengen aan de website van VPRO Tegenlicht. Hier kun je ook de oude afleveringen terugkijken.

Bron foto: Tatiana Vavrikova @ VPRO

2 gedachten over “Kijktip: Reizen is het nieuwe roken”

  1. Oeh, dank voor de tip (en link)! Dit ga ik zeker kijken.
    Naast de milieuimpact vind ik de effecten op steden en culturen ook heel interessant. Dat heeft zowel voor- als nadelen, maar mensen wuiven de nadelen vaak makkelijk weg door naar de voordelen te wijzen. Ook op dat vlak mogen we wel eens beter gaan nadenken, vind ik.

    1. Daar ben ik dus ook heel benieuwd naar. Je hoort veel over de milieu impact, maar de vercommercialisering van hele gebieden heeft ook de nodige impact op de cultuur en de bevolking. Ik ben heel benieuwd wat ze daarover gaan vertellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *