minimaliseren op administratie

5 tips om te minimaliseren op papierwaren

We volgen onze vrienden, familieleden en kennissen op social media, zoeken even snel op hoe laat de trein vertrekt en checken ondertussen ook even het weer, gewoon voor de zekerheid. Ons leven speelt zich steeds meer online af en we maken dankbaar gebruik van alle voorzieningen die we met een simpele druk op een knop voorhanden hebben. Maar toch maken we nog lang niet genoeg gebruiken van alle gemakken die beschikbaar zijn. Dat blijkt wel uit de enorme stapels papierwaren die we nog steeds vaak in ons huis hebben. Hoe kan het toch dat we in dit digitale tijdperk nog steeds zo afhankelijk zijn van papier? Veel van dit papier sluipt ongemerkt en ongewenst ons huis binnen. We krijgen een foldertje in onze handen gedrukt in de supermarkt, nemen de Allerhande mee naar huis voor de gratis recepten en laten we ook vooral de constante toestroom van reclamefolders via onze brievenbus niet vergeten. Gelukkig kan heel veel van deze toestroom gestopt worden en zijn er allerlei handige manieren om het papierverbruik in ons huishouden te verminderen. In dit artikel geef ik 5 handige tips om te minimaliseren op papierwaren in huis.

#1 Stop het bij de bron

minimaliseren op post

Om effectief te minimaliseren op papierwaren, is het belangrijk om te ontdekken hoe het papier jouw huis binnenkomt. Zo kun je de binnenstroom effectief stoppen bij de bron. Veel papier sluipt ons huis binnen via onze brievenbus. Denk maar eens aan al die folders, krantjes en brieven die je wekelijks ontvangt. Veel van deze dingen zijn compleet overbodig. Folders kun je tegenwoordig eenvoudig, zonder al die papierverspilling, online of via een app bekijken en via social media blijf je eenvoudig op de hoogte van al het nieuws uit de regio. Met een nee-nee sticker op de brievenbus zet je al een flinke stop op de constante toestroom van papier. Daarnaast kun je folders, bladen en flyers makkelijk omzeilen door deze simpelweg niet meer aan te nemen op straat of in de winkel.

#2 Schrijf je uit

minimaliseren op post

Naast al die ongewenste post ontvang je ook veel geadresseerde post en reclamebladen waar je op ‘geabonneerd’ bent door middel van inschrijving. Deze post stop je niet met een eenvoudige sticker op de brievenbus. Gelukkig kun je dit wel een halt toeroepen door je bij de organisatie zelf af te melden voor deze post. Geef bijvoorbeeld bij de NS, Ikea, H&M of jouw zorgverzekering aan dat je liever geen ledenbladen meer wilt ontvangen. Het zal even duren voor het verwerkt is, maar dan ben je ook wel van die post af. Via de website Postfilter kun je aangeven dat je niet gediend bent van geadresseerde reclame. Je kunt aangeven geen geadresseerde reclame meer te willen ontvangen, maar je kunt dit ook specificeren op bedrijfssector en zelfs op bedrijf. Zo ben je in één klap van die spam af.

#3 Digitaliseer de administratie

minimaliseren op administratie

Het digitaliseren van de administratie is een flinke klus, dat geef ik toe, maar het loont wel direct in ruimte en overzicht. Het bewaren van de administratie op papier neemt ontzettend veel ruimte in beslag en zorgt bij veel mensen voor een onoverzichtelijke chaos terwijl het zoveel makkelijker kan. Wij zijn vorig jaar een aantal maanden druk bezig geweest met het digitaliseren van onze administratie door de documenten die we hadden te sorteren en in te scannen, maar nu zijn wij helemaal over en is het een kwestie van bijhouden. Bij diverse bedrijven hebben we aangegeven dat we voortaan de post alleen nog digitaal willen ontvangen dus dat scheelt ook wat betreft papierwaren. Op deze manier sparen we enorm veel papierverspilling uit en de administratie is een stuk overzichtelijker en altijd en overal beschikbaar.

#4 Gebruik een digitale agenda

Evernote

Al die schriftjes en agenda’s zijn natuurlijk heel leuk, maar zorgen wel vaak voor veel papierwaren in huis en een rommelig overzicht. Ik heb tijden geleden de overstap gemaakt naar digitale agenda’s en handige programma’s voor mijn lijstjes en planningen en ik zou niet meer anders willen. Je hebt overal en altijd toegang tot jouw plannen en lijstjes en kunt deze synchroniseren met andere familieleden. Daarnaast spaar je ook nog eens veel papier uit! Als agenda kan ik Google Keep en Cozi van harte aanbevelen en voor lijstjes, notitieprogramma’s en andere functies zijn programma’s als Evernote en Google Keep heel handig.

#5 Lees kranten en bladen online

tijdschriften

Tegenwoordig vind je nagenoeg alles online; van jouw favoriete recepten tot het weekblad waar je al jarenlang op geabonneerd bent. Als je flinke stappen wilt maken wat betreft het minimaliseren op papierwaren in huis, helpt het een stuk om meer gebruik te maken van deze digitale voorzieningen. Met een handig platform als Feedly kun je jouw favoriete websites volgen en hoef je geen artikel meer te missen. Daarnaast zijn er nog diverse diensten die kranten, tijdschriften en boeken online beschikbaar maken. Met Blendle kun je simpelweg betalen per artikel in plaats van voor een heel tijdschrift of een volledige krant en met een maandelijks abonnement op een platform als Bliyoo kun je naar hartenlust bladeren in de tijdschriften en boeken in het assortiment. Zo blijf je op de hoogte zonder al dat papier in huis te halen.

2 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op papierwaren”

  1. De Postfilter werkt helaas niet voor België, maar ik ga er wel eens werk van maken om me uit te schrijven op de geadresseerde reclame! Want die gaat inderdaad gewoon ongeopend de papierbak in …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *