hobbyspullen

5 tips om te minimaliseren op hobbyspullen

Sinds ik voor het eerst kennismaakte met het minimalisme, nu alweer jaren geleden, heb ik al flinke stappen gezet. We zijn steeds minder waarde gaan hechten aan spullen en er is steeds meer lucht en ruimte in ons huis. Niet langer meer hebben we dozen vol met rommel die we nergens kwijt kunnen en al die kleine troepjes die alleen maar kastruimte innemen, komen er niet meer in. Natuurlijk is opruimen en minimaliseren een continu proces. Ik ben voorlopig nog niet klaar en voordat wij kunnen verhuizen naar ons toekomstige (kleinere) droomhuis zullen we afstand moeten doen van nog meer van onze spullen. Daarnaast heb ik een aantal zwakke punten waar ik echt op moet letten. Eén van mijn zwakke punten is hobbyspullen. Ik vind het leuk om te fröbelen en allerlei speeltjes, knuffels, boekjes en projecten zelf te maken, maar daar komt toch zoveel rommel bij kijken! Het punt is ook dat ik van alles leuk vind, maar niets leuk genoeg vind. Zo wil ik bijvoorbeeld nog wel eens breien, haken, naaien, plakken en knippen en scapbooken en voor al deze hobby’s heb ik ook de nodige spullen in huis. Ik doe het echter allemaal lang niet vaak genoeg om al deze rommel te rechtvaardigen en als ik heel eerlijk ben, heb ik er ook vrij weinig tijd voor en zin in de laatste jaren. Daarom ben ik langzaamaan deze spullen aan het loslaten. Het voelt een beetje als opgeven, als een ‘mislukte’ hobby. Maar op een bepaald moment moet je ook eerlijk zijn en toegeven aan jezelf dat je nooit jouw hele garderobe zelf zult maken, dat de kinderen gekocht speelgoed toch leuker vinden dat zelfgemaakte spullen en dat het toch een stuk makkelijker is om een fotoboek online samen te stellen dan zelf in elkaar te knutselen. Daarom ben ik voorzichtig aan begonnen met het opruimen van mijn hobbyspullen. Ik laat mijn kinderen steeds vaker knutselen met stickers, schrijfboekjes, wol en andere frutsels die ik eigenlijk voor een ander doeleinde had gereserveerd en ik geef steeds vaker mijn knutselspullen weg. Het is niet makkelijk, maar met deze 5 tips in mijn achterhoofd kom ik een heel eind.

#1 Stop met het kopen van nieuwe spullen

hobbyspullen wol

Het is zo verleidelijk en het zit zo in jouw systeem, maar stop met het kopen van nieuwe hobbyspullen. Je hebt waarschijnlijk meer dan genoeg materiaal in de kast liggen voor als je nog aan een project wilt beginnen en het wordt hoog tijd om de toestroom van nieuw spul af te remmen. Hoe leuk die stickers ook zijn, hoe goedkoop dat apparaatje ook is of hoe mooi die specifieke kleur wol ook is: laat het liggen. Het zal even wennen zijn, maar we moeten onszelf echt aanleren om niet meer te bezwijken voor elk koopje. Als het nodig is, is het misschien zelfs verstandig om hobbywinkels of winkels waar je graag shopt voor hobbyspullen tijdelijk te vermijden.

#2 Sorteer de hobbyspullen

hobbyspullen

Het is natuurlijk lastig om orde te scheppen in jouw hobbymaterialen als deze niet netjes opgeruimd zijn. Het kan dus zeker geen kwaad om alle hobbyspullen eens uit de lades, dozen en manden te halen en hier een goed systeem voor te verzinnen. Door alles te sorteren en netjes op te bergen, weet je altijd precies wat je op voorraad hebt en kom je ook minder snel in de verleiding om nieuwe spullen te kopen. Daarnaast word je ook direct geconfronteerd met hoeveel je eigenlijk in huis hebt. Zo kwam ik onlangs tot het besef dat ik meer dan 30 rolletjes washi tape in huis had. Totaal zinloos natuurlijk, dus hier heb ik direct een strenge selectie op toegepast. Ook wat betreft papierwaren ben ik wat kritischer geworden en mijn voorraad wol is ook al meerdere malen uitgedund. Omdat ik alle materialen nu overzichtelijk in een ladekast heb opgeborgen, heb ik mijn hobbyspullen altijd voorhanden en wordt het makkelijker om iets terug te vinden, maar ook makkelijker om aan een project te beginnen.

#3 Gebruik de hobbyspullen

hobbyspullen

Dat ene bolletje wol dat je had gereserveerd voor een schattig babytruitje, terwijl de baby in kwestie ondertussen ook alweer twee jaar oud is. Die pagina’s met stickers voor een ‘speciale’ gelegenheid. Die stukken stoffen voor dat dromerige jurkje waarvoor je nooit de tijd of zin kunt vinden om achter de naaimachine te gaan zitten. Die stapels papier voor scrapbooking terwijl je eigenlijk al jouw foto’s in een kant en klaar fotoboek verwerkt online. Het zijn zomaar een paar voorbeelden uit mijn eigen leven van hobbymaterialen die stof liggen te vergaren terwijl het leven gewoon doorgaat en de rommel zich opstapelt. Ik besloot er korte metten mee te maken en gewoon aan mijzelf toe te geven dat die projecten in mijn hoofd nooit werkelijkheid zullen worden. Als ik tot nu toe niet de zin of tijd heb gemaakt om aan het project te beginnen, zal het waarschijnlijk ook nooit gebeuren. De spulletjes die ik voor specifieke projecten of ‘speciale’ gelegenheden heb gereserveerd, gebruik ik nu voor andere knutselwerkjes. Projecten met mijn kinderen die wel van de grond komen zodat we wel plezier hebben van al die materialen in de kast. Soms met pijn in mijn hart hoor. Ik ervaar niet altijd plezier bij het zien van het zoveelste stickervel met mooie stickers uit mijn Flow Special die lukraak op een papiertje wordt geplakt om uiteindelijk in stukken bij het oud papier te belanden. Maar de kinderen hebben er plezier van en het ruimt wel lekker op.

#4 Gooi ook eens wat weg

hobbyspullen

Nu ben ik geen voorstander van het simpelweg maar weggooien van spullen, maar in sommige gevallen maak ik graag een uitzondering en zijn er gewoon weinig andere mogelijkheden. Voor mijn hobbyspullen gaat dit zeker op. Bij het doorspitten van mijn verzamelingen ontdekte ik bijvoorbeeld talloze reepjes papier die ik te mooi vond om weg te doen. Het waren overgebleven stukjes van andere projecten en ik was er zeker van dat ik deze kleine stukjes ooit nog wel zou kunnen gebruiken, maar al die jaren bouwde ik een behoorlijke verzameling scraps op en uiteindelijk heb ik er nog niets van gebruikt. Bij het oud papier dus. Hetzelfde geldt voor die rolletjes washi tape die ik teveel had. Ik had die rolletjes al zo lang dat het tape niet eens meer plakte. Weg ermee dus. Zo zijn er vast een heleboel spullen in jouw verzameling die totaal onbruikbaar zijn, maar waar je door gewoonte nog geen afstand van hebt gedaan. Na het opruimen van de spullen springen die dingen wel ineens in het oog en wordt het dus tijd om ze weg te doen.

#5 Doneer jouw hobbyspullen

hobbyspullen stof

Heb je nu echt geen leuk project in gedachten of geen kinderen die aan de slag kunnen gaan met jouw hobbymaterialen? Maak dan iemand anders blij met jouw spulletjes. Er zijn een heleboel organisaties die dolblij zijn met bollen wol of stukken stof. Via de website van Inzameldoelen vind je waar je specifieke producten bij jou in de buurt kunt inleveren. Je kunt het natuurlijk ook dichter bij huis houden. Misschien heb je wel vrienden of familieleden die heel blij zullen zijn met de spulletjes of misschien kan de opvang of de school van jouw kinderen de materialen wel goed gebruiken? Door jouw spullen te doneren, weet je in elk geval dat jouw spullen goed terechtkomen en iemand anders er veel plezier van heeft. Kun je er echt niemand in jouw omgeving blij mee maken, breng het dan naar de kringloopwinkel. Daar vinden de hobbyspullen vast een nieuw thuis.There are no comments

Add yours