minimaliseren met peuters en kleuters

5x creatief met natuurlijke materialen: stenen

Wij zijn tegenwoordig gek op wandelen en als het even kan zijn wij in het weekend en op vrije dagen in de natuur te vinden. Het is niet alleen een heerlijke manier om even tot rust te komen, het is ook goed voor de kinderen om buiten te spelen en kennis te maken met de natuur. Tijdens deze wandelingen genieten we natuurlijk van de omgeving, maar zijn we ook altijd op zoek naar allerlei schatten uit de natuur. Of we nu naar het bos, de hei of het strand gaan, we komen gegarandeerd met een tas vol met natuurvondsten terug. Onze achtertuin is al een bonte collectie van schelpen, noten, stenen, dennenappels en andere vondsten. De kinderen spelen hier graag mee, maar al deze natuurlijke materialen zijn ook fijn om mee te knutselen. Vandaag tip ik 5 leuke projecten om creatief aan de slag te gaan met stenen.

#1 Stenen figuurtjes schilderen

Met stip op nummer 1 staat wel het beschilderen van stenen. Met een paar mooie stenen en wat verf van goede kwaliteit (met coating) of watervaste markers kun je de leukste dingen maken. Mijn persoonlijke favorieten zijn de weather stones en de Barbapapa familie.  Wil je zelf op zoek gaan naar leuke ideetjes? Zoek dan eens op Pinterest of volg mijn Pinterestbord ‘Kinderactiviteiten’ voor inspiratie.

#2 Story stones

In lijn met nummer 1 tip ik graag nog de story stones. Dit zijn beschilderde stenen, maar dan met diverse thema’s die kinderen kunnen gebruiken om een verhaal te verzinnen. Een ontzettend leuk en leerzaam concept dat kinderen aanmoedigt om hun fantasie te gebruiken. Je kunt de stenen op allerlei manieren beschilderen, zo concreet als abstract als je zelf wilt, en de kinderen kunnen er vervolgens mee aan de slag. Ik ben vooral fan van het kampeerthema van Playdough to Plato en de story stones van Rupsje Nooitgenoeg, maar je kunt natuurlijk ook allerlei elementen van bekende sprookjes op de stenen schilderen om de kinderen zelf hun verhalen te laten verzinnen. Ook leuk als zelfgemaakt cadeau!

#3 Tic Tac Toe

Met een aantal ongeveer gelijke stenen kun je ook een leuk tic tac toe spel, oftewel drie-op-een-rij, maken. Deze variant is gemaakt door Color Me Happy, maar op Pinterest vind je nog veel meer leuke varianten. Dit is ook leuk om onderweg mee te nemen voor wanneer de kinderen zich vervelen.

#4 Sorteerspelletjes

Van beschilderde stenen kun je natuurlijk ook allerlei leuke sorteerspelletjes maken. Ontzettend leerzaam en leuk! Zo ben ik groot fan van de kleurenmatch spelletjes van A Crafty Living, maar ook het seizoenenspel van Buggy en Buddy vind ik heel leuk bedacht.

#5 Puzzel

Van stenen kun je natuurlijk ook een ontzettend leuke puzzel maken. Ik vind deze giraf van Hello, Wonderful heel erg creatief, maar je kunt hier natuurlijk zelf eindeloos mee variëren. Zo zag je al eerder ook een soort puzzel van Rupsje Nooitgenoeg in combinatie met een aantal story stones. Je kunt met stenen eindeloos variëren en per thema een leuk zakje vol beschilderde stenen maken.

Wil je graag nog meer inspiratie opdoen om creatief aan de slag te gaan met natuurlijke materialen? Lees dan ook zeker deze artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *