10 gratis activiteiten om te doen in het weekend of de vakantie

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik krijg de laatste jaren een steeds grotere afkeer van het bezoeken van winkelcentra en stadscentra. Ik vind het heerlijk om nieuwe steden te ontdekken en te eten bij gezellige restaurantjes, maar dat geslenter door die winkelstraten gaat me steeds meer tegenstaan. Toch lijkt het min of meer de norm te zijn om minimaal eens per week met het hele gezin eropuit te trekken en je te begeven in de massa, op zoek naar koopjes, gadgets en dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar die ineens heel belangrijk lijken te zijn. Het zit zo in onze maatschappij ingebakken dat onze vrije tijd wordt besteed aan winkelen. Dat besef je pas als je er even afstand van neemt. Op zaterdag is het ongekend druk in praktisch elke stad en elk winkelcentrum, meubelboulevards kondigen groots aan dat ze tijdens bepaalde feestdagen gewoon geopend zijn. Blijkbaar staat het idee van thuis zitten op onze schaarse vrije dagen ons helemaal niet aan. Zelf ga ik er ook graag op uit, maar dan liever ergens heen waar het minder druk is en waar geen winkelen bij komt kijken. Daarom zet ik vandaag graag 10 leuke tips op een rij voor gratis activiteiten buiten de deur die je in het weekend, en op andere vrije dagen, kunt ondernemen die helemaal niets met winkelen te maken hebben.

Natuurspeelplaats bezoeken

minimaliseren met peuters en kleuters

Met de kinderen is het heerlijk om eens een natuurspeelplaats in de buurt te bezoeken. Zij zijn de hele middag zoet met klimmen, springen, ontdekken en kliederen en jij kunt rustig zitten en genieten van het uitzicht of een goed boek. Er zijn volop natuurspeelplaatsen te vinden in ons land, maar je moet ze vaak net even kennen. Gelukkig vind je een uitgebreid overzicht op de website van IVN.

Maak een street art wandeling

street art

Om kunst te bewonderen, hoef je niet perse naar een museum. Onze straten staan vol met kunst, als je maar weet waar je moet kijken. Door een street art wandeling te doen in één van de Nederlandse steden ontdek je de mooiste kunstwerken. Online vind je talloze leuke tips, maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan. Leuke steden om een street art wandeling te maken zijn bijvoorbeeld Rotterdam, Arnhem, Den Bosch, Heerlen en Amsterdam.

Picknicken

picknick

Om met een gezellig gezelschap te genieten van een goede maaltijd hoef je natuurlijk niet altijd uit eten te gaan. Vul een mand met allerlei lekkers, neem een kleedje mee en neem bij mooi weer plaats in het park, het bos of het strand. Een picknick kan overal en met hapjes en drankjes die je gewoon in huis hebt. Buiten eten is toch altijd net even wat gezelliger!

Wandelen

wandelen

Ik ben volgens mij echt oud aan het worden want de laatste jaren vind ik het heerlijk om gewoon rustig te wandelen in het bos, op de hei of langs het strand. Gelukkig is dit in ons land heel makkelijk want we hebben zoveel mooie gebieden waar je heerlijk kunt wandelen dat je nooit uitgekeken raakt. Op Wandelnet vind je een heel uitgebreide selectie aan wandelroutes. Je kunt ze selecteren op gebied, type en afstand en er is echt voor elk gezelschap wel een leuke route te vinden. Heb je behoefte aan een leuke uitdaging tijdens het wandelen? Verdiep je dan eens in geocaching! Wij zijn daar onlangs mee begonnen en het is zo leuk!

Bezoek een lezing of workshop

lezing

In elke stad en gemeente worden wel leuke lezingen, workshops en activiteiten georganiseerd. Vaak moet je hiervoor betalen, maar als je de advertenties goed in de gaten houdt, zul je zien dat er ook volop leuke activiteiten in eigen stad zijn waar je gratis aan kunt deelnemen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op het prikbord bij de bibliotheek of bij jouw favoriete koffiezaak. Als je het geluk hebt om in een grotere stad met een universiteit of hogeschool te wonen, dan kun je daar ook vaak gratis aanschuiven bij diverse interessante lezingen en colleges. Ook boekenwinkels organiseren vaak signeersessies met lezingen van bekende schrijvers.

Ga naar de bibliotheek

bibliotheek

De bibliotheek is één van mijn meest favoriete plekken in nagenoeg elke stad. Ik kan me daar uren vermaken tussen alle boeken. Met kinderen is de bibliotheek vaak ook een enorm leuk uitje. Diverse bibliotheken hebben een leuke kinderafdeling met speeltjes, klimtoestellen en natuurlijk heel veel leuke boeken. Een ideaal uitje met het gezin dus. De kinderen vermaken zich in de speelhoek en jij kan rustig in een hoekje jouw eigen boek lezen.

Stap op de fiets en volg een nieuwe fietsroute

fietsen

Op een mooie dag is het natuurlijk ook heerlijk om op de fiets te stappen en je eigen omgeving te verkennen. Er zijn waarschijnlijk tal van mooie plekken die je nog nooit heb bezocht, net om de hoek. De meeste gemeentes hebben diverse folders met leuke fietsroutes in de omgeving, maar je kunt ook een kijkje nemen op de website van IVN om leuke routes te vinden. Natuurlijk kun je ook gewoon de fiets pakken en zien waar je uitkomt. Dat zijn misschien nog wel de leukste ritjes!

Bezoek een (gratis) museum of tentoonstelling

dino

Ons kleine land heeft ontzettend veel musea en sommige musea en tentoonstellingen zijn zelfs gratis te bezoeken. Ik geef toe: het is nog lang niet zo fijn geregeld als in veel andere landen, waar veel musea gewoon gratis zijn, maar als je goed zoekt, vind je zeker wel een leuk museum. Informeer eens bij jou in de buurt welke tentoonstellingen of musea je gratis kunt bezoeken. Daarnaast kun je tijdens speciale openingsdagen veel grote musea ook gratis bezoeken.

Ontdek een nieuwe stad

Er valt genoeg te ontdekken in een stad zonder daar de winkels te bezoeken. Misschien zelfs wel meer! Ontdek eens wat een nieuwe stad allemaal te bieden heeft zonder je blind te staren op het winkelcentrum daar. Haal een plattegrond bij de lokale VVV en maak een uitgebreide wandeling. Wie weet wat je allemaal ontdekt.

Ga naar het strand

natuurlijke zonnebrandcrème

Nu het weer er naar is, kan ik iedereen aanraden om hier optimaal gebruik van te maken en het strand en de duinen te bezoeken. Zelfs als je niet zo’n fan bent van zwemmen in zee of liggen aan het strand is het echt heerlijk om daar even uit te waaien en die fijne zeelucht op te snuiven. Is het al duidelijk dat ik aan het strand ben opgegroeid, of niet?

1 gedachte over “10 gratis activiteiten om te doen in het weekend of de vakantie”

  1. Pingback: Wat geef je als valentijnscadeau? 3 tips - Waar zoek jij informatie over? Zoek het Consunet.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *