zero waste lifestyle

5 zero waste shops voor al jouw zero waste benodigdheden

Deze week ben ik gestart met de 365 Days of Less Waste challenge. Gedurende 365 dagen zal ik dagelijks op social media, en natuurlijk ook op mijn blog, een tip delen om op een eenvoudige manier jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Als je met al deze tips aan de slag gaat, zul je gaandeweg merken dat je een stuk duurzamer en zuiniger zult gaan leven. Ik wil met deze challenge laten zien dat duurzamer leven en minder afval produceren echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Met een paar eenvoudige veranderingen en vervangingen van producten voor een duurzamer alternatief zet je enorme stappen richting een duurzamere en less waste lifestyle. Om het je nog wat makkelijker te maken, tip ik vandaag 5 zero waste shops. Deze online shops bieden uitkomst voor al jouw zero waste benodigdheden die je wellicht niet zo makkelijk in de reguliere winkels in jouw omgeving kunt vinden.

Leven Zonder Afval

Leven Zonder Afval

Het populaire Nederlandse zero waste blog Leven Zonder Afval van Emily-Jane Lowe-Townley heeft ook een eigen webshop genaamd Leven Zonder Afval. Het assortiment in de webshop wordt regelmatig uitgebreid en bevat een heleboel handige producten die uitkomst bieden bij een zero waste lifestyle. Denk hierbij aan artikelen voor persoonlijke verzorging, keukenbenodigdheden, herbruikbare tasjes en herbruikbare drinkflessen. Leven Zonder Afval verkoopt producten van merken als  Klean Kanteen, Zuperzozial, Lamazuna, Werfzeep, Lunchskins en Humble Brush. Daarnaast maken ze ook veel producten uit de webshop zelf, zoals de schoonmaakdoeken, bijenwasdoeken, herbruikbare wattenschijfjes en de deodorant, en verkopen ze hier ook diverse voedingsmiddelen, zoals pasta, rijst en bonen. De bestelling wordt gratis verzonden vanaf € 50,- en verzonden in hergebruikt verpakkingsmateriaal.

bag-again

bag-again

De bag-again webshop biedt plasticvrije en duurzame vervangers voor producten in de keuken, badkamer en voor onderweg. Het aanbod is niet zo heel uitgebreid vergeleken bij andere zero waste webshops, maar bevat wel mooie producten zoals de populaire herbruikbare broodzakken (waar ik al maanden supertevreden over ben!), denttabs, rietjes van glas en rvs en producten van Bee’s Wrap, Naked Soap, Ecoffee, Hydrophil en Organicup. Je kunt in de webshop ook de producten van bag-again zelf bestellen, zoals de eerder genoemde handige broodzakken, het boodschappennetje of de groente- en fruitzakjes. Bestellingen met een bestelbedrag boven de € 50,- worden gratis verzonden. Inge van bag-again doet haar best om zoveel mogelijk bestellingen in hergebruikte dozen te verzenden en met zo min mogelijk verpakkingspapier. De verpakking wordt dichtgemaakt met papieren tape en er wordt geen plastic gebruikt bij de verzending. Daarnaast compenseert bag-again de CO2 uitstoot van het bedrijf jaarlijks door te investeren in het aanplanten van bomen en het beheren van bossen in Bolivia door Trees for All. Dat is nog eens verantwoord ondernemen!

Ecomondo

Ecomondo

De webshop van Ecomondo is een wat grotere online shop met een uitgebreid assortiment aan ecologische, fairtrade, biologische en zero waste producten. Je vindt hier alles voor een duurzaam leven en ze verkopen hier producten van populaire merken als Dopper, Food Huggers, Bee’s Wrap, Guppy Friend, Klean Kanteen, Seepje en Tulper. Bestellingen boven de € 50,- worden gratis verzonden. Jouw bestelling wordt in 90% van de gevallen verzonden in een hergebruikte doos, herkenbaar aan de sticker, die zo goed mogelijk om maat zijn voor de betreffende bestelling. De vulmaterialen maken ze zelf van karton of zijn hergebruikt en de tape is gemaakt van papier of gerecycled kunststof. De facturen en paklijsten worden geprint op gerecycled papier of papier met FSC-keurmerk en er wordt zelfs gebruik gemaakt van het zuinige lettertype ecofont.

De Kleine Groene Planeet

de kleine groene planeet

Groene vlogger Sarah is dit jaar een eigen webshop op Etsy begonnen onder de naam De Kleine Groene Planeet. In deze shop verkoopt ze diverse zero waste essentials, zoals groente- en fruitzakjes, herbruikbare rietjes van rvs, safety razors, herbruikbare koffiefilters, wasbare katoenen wattenschijfjes en zelfs katoenen slingers. Het aanbod wordt regelmatig uitgebreid dus houd de shop zeker goed in de gaten. Sarah staat ook open voor suggesties van klanten, dus als je op zoek bent naar iets specifieks kun je het haar laten weten. De verzendkosten binnen Nederland bedragen € 4,- en alle bestellingen worden verzonden zonder gebruik van plastic en in zoveel mogelijk gerecycled materiaal.

VerPot

VerPot

Het relatief nieuwe concept VerPot hoort ook zeker in het rijtje zero waste shops thuis, al is de winkel momenteel nog in ontwikkeling en verschilt het qua aanbod aanzienlijk van de overige webshops. VerPot biedt namelijk de mogelijkheid om jouw zero waste boodschappen online te doen. VerPot is een verpakkingsvrije online supermarkt gestart in Leiden. In december 2017 en januari 2018 een pilot uitgevoerd in Leiden en met die resultaten gaan ze hun concept verder uitbreiden, waarschijnlijk stad voor stad. De droom is om landelijk te gaan en een grote webshop met producten te hebben die plasticvrij worden verpakt en verzonden.

Bron foto 2: bag-again
Bron foto 4: Ecomondo
Bron foto 5: De Kleine Groene Planeet
Bron foto 6: VerPotThere are 2 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Dat zijn ook zeker noemenswaardige shops. Ik heb een selectie gemaakt van de mij meest bekende shops, maar er zullen er ongetwijfeld nog veel meer zijn. Zo staat Babongo ook niet in het overzicht en die shop is ook zeker de moeite waard.


Post a new comment