5 tips om de tuin te verduurzamen

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehandsenergie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag deel ik 5 handige tips om de tuin te verduurzamen.

#1 Creëer een bijenvriendelijke tuin

bij

Het gaat niet goed met de bij. De bijenstand loopt wereldwijd al jarenlang terug en daar zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen. Een grote rol hierin speelt de toegenomen monocultuur in de landbouw en het gebrek aan biodiversiteit. Gelukkig kunnen we daar met z’n allen een handje bij helpen in onze eigen tuin. Maak van jouw tuin ook een groene oase waar bijen, maar ook vlinders, lieveheersbeestjes en al dat andere grut dat vliegt en kruipt, zich goed voelen. Een groene en duurzame tuin is goed voor ieders welzijn en ook zeker voor de biodiversiteit in jouw directe omgeving. Dus: eruit met die tegels, waar wij Nederlanders om de één of andere reden zo gek op zijn, en erin met het gras, de planten en de bloemen.

#2 Begin een moestuin

moestuin

Natuurlijk kun je dagelijks naar de supermarkt of groenteboer gaan voor al jouw groente- en fruitbenodigdheden, maar hoe handig en leuk is het om jouw wortels, bonen, aardbeien en basilicum gewoon uit de achtertuin te kunnen halen? Moestuinieren is de laatste jaren helemaal hip geworden en geheel terecht. Het is eigenlijk kinderlijk eenvoudig om een moestuin te starten (kijk maar naar het succes van de moestuintjes van de AH en De Makkelijke Moestuin van Jelle Medema) en het kan al op een paar vierkante meter. Heb je geen tuin? Geen nood. Je eigen groente, fruit en kruiden telen kan ook op een balkon of zelfs in de keuken. Kies zoveel mogelijk voor inheemse planten voor het beste resultaat en vergeet zeker niet om je eigen kruiden en aardbeien te planten. Deze zijn heel makkelijk in onderhoud en je hebt de allerlekkerste verse aardbeien de hele zomer lang! Overal op internet kun je tips vinden en er zijn talloze blogs gewijd aan (moes)tuinieren. Je kunt bijvoorbeeld hier een gratis e-book downloaden boordevol aanvullende tips voor de (stads)tuin. In het e-book vind je informatie in over de meest eenvoudig te telen gewassen en over biologisch tuinieren en er staan ook een paar superleuke tips in voor vierkante meter moestuinen, verticale tuinen en indoor gardens.

#3 Composteren

compost

Als je een eigen moestuin wel ziet zitten, dan is het composteren in eigen tuin een heel logische volgende stap. Door jouw eigen composthoop te creëren in de tuin, of desnoods een compostbak neer te zetten in de schuur of in de keuken, zorg je dat je met jouw organische afval een rijke grond creëert dat boordevol met voedingsstoffen zit voor de bodem in jouw (moes)tuin. Zo zorg je altijd zelf voor de nodige verrijking van de bodem in jouw tuin en gebruik je jouw keuken- en tuinafval op een nuttige manier.

#4 Vang regenwater op

Zo’n weelderige tuin heeft natuurlijk in drogere tijden ook bewatering nodig. Nu kun je aan de slag gaan met de tuinslang of met gieters vol met kraanwater, maar al dat schone drinkwater weggooien in de tuin is natuurlijk heel erg zonde. Het is veel duurzamer om een regenton in de tuin te plaatsen om het regenwater op te vangen en hier jouw gieters met water uit te halen. Dit water is uiteindelijk ook nog een stuk gezonder voor de planten in de tuin.

#5 Kies voor duurzame materialen

tuin kas

Ook bij het inrichten van een tuin komt veel materiaal kijken. Veel mensen plaatsen een schutting of tuinhek, potten en moestuinbakken en een uitgebreide tuinset. Bij elke aankoop voor de tuin kan een duurzame keuze worden gemaakt. Let bijvoorbeeld bij de aanschaf van houten producten op keurmerken, zoals het FSC keurmerk, en kies vooral ook voor materialen die lang meegaan. Goedkoop is in de tuin heel vaak duurkoop omdat de producten flink wat regen, sneeuw, zon en wind te verduren krijgen. Overweeg ook zeker om zoveel mogelijk gebruik te maken van tweedehands materialen. Op Marktplaats, maar ook in lokale Facebookgroepen, vind je volop aanbieders van (vaak gratis) stenen, schuttingen en hout. Tuinsets en bloempotten zijn ook prima tweedehands verkrijgbaar en dat is niet alleen veel duurzamer, maar scheelt ook heel veel geld.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Klingel.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “5 tips om de tuin te verduurzamen”

  1. Goede tips! Regenwater opvangen en composteren is iets wat ik graag wil gaan doen als ik ooit een tuin heb. Mijn balkonmoestuintje verwaarloos ik altijd nogal, maar kruiden en bosuitjes lukt nog wel. Afgelopen zondag heb ik bloemtjes gezaaid voor de bijen. Ben benieuwd wat er opkomt 🙂

    1. Ik wil dus ook zoooo graag composteren en regenwater opvangen, maar in onze huidige tuin bij ons huurhuis is het helaas niet mogelijk. Gelukkig willen we binnen afzienbare tijd verhuizen en een grote tuin waar dit soort dingen mogelijk zijn is echt een voorwaarde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *