5 eenvoudige tips voor een duurzame verhuizing

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen (nog) niet. Een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Nu wil ik graag uitleggen dat ook jij wel degelijk een verschil kunt maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen. En als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten. Omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we daarnaast ook veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor een duurzame verhuizing.

#1 Leen of hergebruik verhuisdozen

karton

Eén van de dingen die niet mag ontbreken tijdens een verhuizing is een grote stapel verhuisdozen. Die kun je natuurlijk nieuw kopen, maar een heel makkelijke manier om al een stuk duurzamer te verhuizen is om de verhuisdozen van iemand anders te lenen of verhuisdozen opnieuw te gebruiken. Wij maken elke verhuizing (en dat zijn er al heel wat geweest door de jaren heen) weer gebruik van dezelfde dozen. Dat zorgt er toch elke keer weer voor dat we een op dit gebied al geld en grondstoffen uitsparen.

#2 Efficiënt inpakken

kartonnen doos

Het inpakken tijdens een verhuizing kost veel tijd en moeite. Je wilt natuurlijk alles zo veilig mogelijk overbrengen en alles goed labelen zodat je dingen weer snel kunt terugvinden in het nieuwe huis. Daarnaast loont het ook om zo efficiënt mogelijk in te pakken door de ruimte in verhuisdozen optimaal te benutten en de verhuiswagen (of verhuisfiets!) zo vol mogelijk in te pakken om het aantal ritjes te minimaliseren. Verdeel boeken bijvoorbeeld over meerdere dozen of verhuis ze in rolkoffers, pak jouw breekbare spullen in met handdoeken en theedoeken en laat de kinderen zelf een weekendtas of koffer vullen met hun favoriete speelgoed. Ook maak ik er bijvoorbeeld bij verhuizingen een gewoonte van om veel dingen die direct nodig zijn in het andere huis over te brengen in wasmanden. Die pak ik ter plaatse uit en die manden kunnen weer mee terug. Dit scheelt in het aantal verhuisdozen dat nodig is en ik heb mijn belangrijkste spullen direct bij de hand.

#3 Duurzaam vervoeren

fiets

Ook tijdens een duurzame verhuizing gaat er natuurlijk veel tijd en moeite zitten in het schilderen, opknappen, vloeren leggen en opbouwen, maar vergeet ook zeker niet de tijd die je kwijt bent met het inpakken en verhuizen van de spullen. Al die ritjes heen en weer kosten ook tijd, geld en brandstof en vaak is hier een heleboel winst te behalen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf jouw spullen in te pakken en te vervoeren, maar misschien kan een verhuisdienst ook uitkomst bieden. Zij hebben volop ervaring met efficiënt inpakken, het veilig overbrengen van spullen en dit kan schelen in tijd en CO2 uitstoot. Veel mensen willen vooral goedkoop verhuizen, maar wellicht ben je wel een stuk voordeliger en duurzamer uit als je een verhuisdienst inhuurt met een flinke bus en wat mankracht. Er zijn genoeg verhuisdiensten die werken met elektrische busjes tegenwoordig en dat is waarschijnlijk een stuk duurzamer dan jouw eigen auto. Ga er dus eens goed voor zitten en reken uit hoe je het meest efficiënt en duurzaam al die spullen van het ene adres naar het andere adres krijgt. En als je binnen de stad gaat verhuizen kun je wellicht een heleboel spullen al vervoeren met een (bak)fiets!

#4 Minimaliseer ongewenste spullen

verhuisdoos

Een verhuizing is hét moment bij uitstek om jouw ongewenste of ongebruikte spullen van de hand te doen. Het scheelt namelijk een heleboel moeite qua inpakken, verhuizen en weer uitpakken. Probeer jouw spullen wel zo duurzaam mogelijk van de hand te doen. Maak er iemand anders blij mee door de spullen weg te geven of te verkopen. Kun je de spullen echt aan niemand kwijt? Breng ze dan naar de lokale kringloop of het milieuplein. Wat je ook doet, wees niet zo iemand die zijn ongewenste spullen dumpt in de achtertuin van het oude huis of lukraak op straat. Dat is alles behalve duurzaam en fatsoenlijk.

#5 Duurzaam schoonmaken

koffiedik

Natuurlijk valt er tijdens een duurzame verhuizing ook een heleboel schoon te maken. Het oude huis moet in goede staat worden opgeleverd en het nieuwe huis kan ook wel een opfrisbeurt gebruiken. Gebruik voor dit schoonmaakwerk vooral natuurlijke en ecologische schoonmaakmiddelen die het milieu minder belasten. Je spoelt tenslotte al dat schoonmaakwater door de afvoer en als je de bestrating of de ramen schoonmaakt, komt al dat water direct in de grond terecht. Maak een sopje met een ecologisch schoonmaakmiddel of ga aan de slag met zeep, soda, citroen en azijn.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SkyDreams. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 eenvoudige tips voor een duurzame verhuizing”

  1. In plaats van kartonnen dozen die na 1 of enkele keren kapot scheuren en niet meer te gebruiken zijn kun je ook duurzame kunststof verhuisboxen gebruiken. In ieder geval bij je bedrijfsverhuizing een prima oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *