supermarktproducten zelf maken

5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 6

Met in iedere wijk een grote supermarkt met schappen vol met de gekste producten is boodschappen doen tegenwoordig een vloek en een zegen. Natuurlijk is er echt van alles verkrijgbaar en is er voor ieder wat wils te vinden in de schappen. Je kunt proeven van de meest exotische vruchten en wereldgerechten en binnen een minuut of 10 heb je de boodschappen in huis voor een heel gezin. Maar aan de andere kant slaat de keuzestress soms toch behoorlijk toe en al die voorverpakte producten leiden wel enorm af van de essentie van goed en lekker eten. Alhoewel het winkelen in de supermarkt vaak loont qua tijd en efficiëntie, kleven er dus ook nadelen aan. Al die verpakkingen waar de producten in worden geleverd zijn natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu en veel producten zijn enorm bewerkt en bevatten teveel suiker, zout en hulpstoffen. En dat terwijl veel kant-en-klaar producten juist zo ontzettend eenvoudig zelf te maken zijn van slechts enkele pure ingrediënten! Ik geef tips voor producten die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die je eigenlijk net zo makkelijk zelf kunt maken. Ik deelde al eerder deel 1deel 2deel 3deel 4 en deel 5 van deze reeks en vandaag geef ik dit artikel een vervolg met nog 5 producten die je eenvoudig zelf kunt maken. Wel zo voordelig en duurzaam!

#1 Tortilla’s

tortilla

De laatste maanden zijn wij helemaal in de ban van Mexicaans eten, maar die supermarkt tortilla’s kunnen toch echt niet tippen aan échte tortilla’s die je vaak in restaurants krijgt. Daarom zijn wij gaan experimenteren met het zelf maken van tortilla’s. We hebben hét recept nog niet gevonden, maar ik kan je wel vertellen dat het zelf maken van tortilla’s sowieso de moeite waard is. De tortilla’s zijn veel verser en smakelijker en je bent uiteindelijk ook nog eens voordeliger uit. Je kunt de tortilla’s met gewone bloem maken, dat is voordeliger en makkelijker, maar als je voor de écht authentieke smaak en look wilt gaan, kun je tortilla’s maken van maismeel.

#2 Popcorn

popcorn

Je kunt natuurlijk een zak popcorn in de winkel kopen voor een filmavondje, maar wist je dat popcorn ontzettend eenvoudig en supergoedkoop zelf te maken is? Popcorn is namelijk niets meer dan gepofte mais met een smaakje! Doe jezelf een plezier en schaf een pak gedroogde maiskorrels aan. Hier kun je vervolgens naar hartenlust popcorn van maken met alle smaakjes die jij je maar kunt bedenken. Je warmt een scheutje (zonnebloem)olie op in een pan en zet deze op hoog vuur. De mais poft bij 200 graden en dit test je uit door een maiskorrel in de pan te leggen. Als deze poft, dan is de pan heet genoeg. Bedek de bodem met een enkele laag mais en doe direct de deksel op de pan. Als je de mais hoort poffen, schud je de pan om verbranding van de popcorn te voorkomen. Je kunt ook het vuur wat lager zetten. Pas als het stil wordt in de pan is de mais uitgepoft. Je voegt hierna zout of poedersuiker naar smaak toe voor de klassieke popcorn, maar je kunt ook experimenteren met diverse andere smaakvarianten. Op de website van 24Kitchen vind je een aantal verrassende smaakvarianten.

#3 Smoothies

groenteafval hergebruiken

Ik zie het steeds vaker liggen in het vriesvak van de supermarkt: pakken smoothiefruit om thuis ‘verse’ smoothies mee te maken. Het enige dat je nog zelf hoeft toe te voegen is sap, yoghurt of (plantaardige) melk. Nu klinkt dit natuurlijk heel handig, maar eigenlijk is het zot. Je kunt namelijk net zo eenvoudig zelf porties smoothiefruit maken en deze invriezen voor later gebruik. Als je toch nog een vloeistof moet toevoegen, is dit zogenaamde kant en klare product helemaal niet zo efficiënt. Koop gewoon eens een tros bananen, vries wat verse aardbeien en snijd die sappige mango in stukken en je maakt in een handomdraai zelf kant en klare porties smoothiefruit voor de rest van de week. Je bent vaak nog voordeliger uit ook en ik weet bijna zeker dat je smoothies zo een stuk smaakvoller, beter gevuld en gezonder worden.

#4 Notenrepen

notenreep

Je vindt tegenwoordig in elke supermarkt een uitgebreid aanbod aan notenrepen en ‘superfood bars’ om de lekkere trek onderweg te stillen. Deze repen zouden aan gezond alternatief moeten zijn voor snoeprepen, maar qua suikerinhoud en calorieën ontloopt het elkaar vaak maar weinig en je betaalt er nog veel meer voor ook. Daarnaast zijn al die repen individueel verpakt en haal je er een heleboel afval mee in huis. Probeer het eens zelf thuis te maken. Zo’n notenreep is echt niet moeilijk om te maken en zo kun je de reep helemaal naar eigen smaak maken met de zaden, noten en het fruit dat jij in huis hebt. Ik vind dit recept van Green Kitchen Stories heel fijn, maar ook Deliciously Ella deelt verschillende recepten voor nut bars. Zoek gewoon eens online naar een recept dat werkt voor jou en daarna kun je hier eindeloos mee variëren.

#5 Ice Tea

ijsthee

Nu het zonnetje zich weer vaker laat zien en mensen zich fysiek en mentaal aan het klaarmaken zijn voor de zomer, zijn ook de pakken en flessen ice tea niet aan te slepen. Ik snap het volkomen: ice tea is ook gewoon superlekker op een warme dag! Helaas zitten de meeste soorten ice tea echter tjokvol suiker en zijn al die verpakkingen ook alles behalve duurzaam. Gelukkig kun je heel eenvoudig een stuk gezondere ijsthee maken en hier valt eindeloos mee te variëren. Voor de diverse methoden en een aantal fijne recepten kun je op de website van Simon Levelt kijken of ideetjes opdoen bij Uit Pauline’s Keuken.

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere producten die je kant-en-klaar kunt kopen, maar die je ook heel eenvoudig en voordelig zelf kunt maken. Lees bijvoorbeeld nog meer tips in:

2 gedachten over “5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 6”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *