Stoppen met Vlees

Leestip: Stoppen met vlees

Om te zeggen dat een plantaardige lifestyle in opmars is, zou een enorm understatement zijn. De vegan restaurants openen in rap tempo de deuren in ons land, er is ontzettend veel aandacht voor vegetarische diëten en challenges en nog nooit is er zoveel in de media geschreven en gezegd over de nadelen van de vleesconsumptie in onze maatschappij. Alhoewel ik al deze ontwikkelingen van harte toejuich, valt het wel op dat Nederland in dit opzicht relatief veel achterloopt. Pas de laatste jaren is er in ons land meer aandacht voor vegetarisch en veganistisch eten in de reguliere media en ook pas sinds enkele jaren kun je een degelijk aanbod aan vegetarische en veganistische producten in de schappen van de supermarkt vinden. De initiële impuls voor een meer plantaardige lifestyle was afkomstig uit Amerika en veel van de kennis die we hebben over dit onderwerp is dan ook op de stand van zaken in Amerika gebaseerd. Er is in Nederland nog maar weinig geschreven, gefilmd en gezegd over de consumptie en productie van vlees in eigen land en dat terwijl juist deze kennis nu, met de huidige veranderingen, zo belangrijk is. Gelukkig komt daar nu verandering in door het verschijnen van het boek ‘Stoppen met vlees’.

Het boek ‘Stoppen met vlees’ is geschreven door Robert Bridgeman. Een schrijver, documentairemaker, spreker en coach die in gesprek is gegaan met Nederlandse wetenschappers, activisten en vernieuwers over de consumptie en productie van vlees. Aan het woord komen onder andere Lesley Moffat (Eyes on Animals), Yvonne Kroonenberg (schrijfster), Hans Dagevos (consumptiesocioloog), Guido Weijers (cabaretier), Karen Soeters (animalstoday.nl en directeur Nicolaas G. Pierson Foundation), boer Gerjo en Jaap Korteweg (oprichter De Vegetarische Slager). Dit boek belicht de stand van zaken omtrent vlees eten nu eens niet vanuit een Amerikaans perspectief, zoals vaak wel het geval is in spraakmakende documentaires en boeken, maar vanuit ons eigen land. Want hoe kan het eigenlijk dat in een welvarend land als Nederland minder dan 10% van ons maandelijks inkomen aan voedsel wordt gespendeerd? Waarom investeren we zo weinig in iets dat zo belangrijk is voor onze gezondheid en waarom ziet de gemiddelde Nederlander niet wat de relatie is tussen goedkoop en makkelijk eten op tafel en de problemen die daardoor ontstaan voor het milieu, het dierenwelzijn en onze gezondheid.

Maar al te vaak wordt de huidige stand van zaken en ons huidige eetpatroon geaccepteerd als een onveranderlijk feit. We doen het al jaren zo, we zijn het zo gewend en verandering is zo moeilijk, zowel op persoonlijk vlak als maatschappelijk gezien. Want wat kun je als burger nu helemaal veranderen? Gelukkig hebben we als consumenten juist behoorlijk wat in de melk te brokkelen, al voelen we ons soms wat onmachtig. Met onze portemonnee en onze vork geven we een duidelijke stem aan wat we wel of juist niet ondersteunen. En de praktijk binnen de bio-industrie hoeven we niet te steunen. We hebben geen vlees nodig voor een goede gezondheid. Sterker nog: we zouden meer gebaat zijn bij veel minder of zelfs geen vlees in ons dieet. Wat het effect is van vleesconsumptie op onze gezondheid is één van de  hoofdonderwerpen in het boek ‘Stoppen met vlees’. Maar vergeet ook vooral het effect van de bio-industrie niet op het dierenwelzijn en op het milieu. Veel mensen hebben de verschrikkelijke beelden van megastallen in Amerika wel eens gezien, maar ook de beelden van een slachterij in België maakten veel los. Deze beelden zijn slechts het topje van de ijsberg. In ‘Stoppen met vlees’ lees je eindelijk eens hoe het gesteld is met de bio-industrie in ons eigen land.

Ik heb tijdens het lezen het boek een aantal keer echt weg moeten leggen. Alhoewel ik toch flink wat boeken over dit onderwerp heb gelezen en de nodige documentaires heb gezien, blijven de cijfers en de misstanden in deze industrie confronterend. Ook al ben ik al jaren vegetariër en ben ik van de meeste dingen ondertussen wel op de hoogte, het blijft heftig. Vooral hoe sprekend en gedetailleerd het wordt beschreven in het boek. Ik zou willen dat het boek door iedereen wordt gelezen, het is absolute kennis die iedereen zou moeten hebben, maar het is dus wel belangrijk om hier rekening mee te houden als je begint aan het boek.

‘Stoppen met vlees’ van Robert Bridgeman is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere bij Bol.com te koop of als e-book beschikbaar. Momenteel werkt Robert Bridgeman ook aan een documentaire over de productie en consumptie van vlees. De release van deze documentaire staat gepland voor januari 2019. Neem ook zeker eens een kijkje op de website Stoppen met vlees voor meer informatie over dit onderwerp en diverse blogs van vegetariërs en veganisten over dit onderwerp.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours
  1. Judith

    Klinkt als een interessant boek! Ik hoop dat onze bieb m snel in huis heeft. De transitie naar vegetarisch eten gaat bij ons thuis gestaag door, en ik krijg de indruk dat dit boek ons weer een duwtje kan geven 🙂

    • awkwardduckling

      Dan is het zeker een aanrader! Ik ben zelf al jaren vegetariër, maar de rest van het gezin nog niet helemaal. Na het lezen van dit boek besloot ik per direct om mijn kinderen ook vegetarisch op te voeden. Waarom zou ik ze tenslotte dingen leren die tegen mijn eigen opvattingen ingaan? Vooral voor niet-vegetariërs is het boek fijn omdat de auteur niet-veroordelend is en juist het gesprek op gang wil brengen en verbinding wil leggen tussen de verschillende betrokken partijen.


Post a new comment