minimalisme

Leestip: Meer door minder

Al jaren schrijf ik met regelmaat over minimalisme op Awkward Duckling. Ik deel mijn ervaringen, tips en diverse bronnen van inspiratie. Eén van deze inspiratiebronnen is zeker Joshua Becker van Becoming Minimalist. Zijn definitie van minimalisme is ‘het doelbewust aandacht schenken aan de dingen waaraan we de meeste waarde hechten en het verwijderen van alles wat ons daarvan afleidt.’ Dit is een heel bijzondere maniet van minimalisme die zeker een snaar zal raken bij veel mensen. Joshua Becker schreef in 2016 het boek ‘The more of less’ en dit boek is ook in het Nederlands verschenen onder de titel ‘Meer door minder’. Vandaag laat ik jullie kennismaken met dit fijne boek dat ik zeker iedereen die zich bezighoudt met opruimen en minimaliseren kan aanraden.

Joshua Becker, de auteur van ‘Meer door minder’, is een Amerikaanse schrijver, public speaker en één van de meest bekende gezichten van de groeiende minimalisme beweging. In zijn boek deelt Joshua Becker zijn uitgebreide verhaal: van hoe hij kennismaakte met het minimalisme tot de rol van minimalisme in zijn leven nu. Natuurlijk heb ik door de jaren wel wat gehoord en gelezen over zijn ervaringen, maar het is toch bijzonder om te lezen over het moment dat Joshua zelf tot het besef kwam dat hij al die spullen helemaal niet nodig had en hoe hij dit besluit vervolgens heeft omgezet in concrete acties om zijn bezittingen drastisch te verminderen. In het boek deelt hij zijn persoonlijke ervaringen en een heleboel handige tips om zelf aan de slag te gaan. Zijn droom? Met dit boek de wereld bekend maken met minimalisme. Nu zal de wereld ondertussen al behoorlijk bekend zijn met het minimalisme, maar hoe meer geluid er komt tegen de ruis van reclame, sale en consumentisme, hoe beter, wat mij betreft.

Natuurlijk is zo’n persoonlijke ervaring leuk en inspireren om te lezen, maar om zelf echt concreet aan de slag te gaan met minimalisme zijn tips ook erg welkom. Gelukkig legt Joshua Becker in het boek stap voor stap uit hoe ook jij je meer kunt richten op wat belangrijk is en afstand kunt doen van alle obstakels. Hij geeft daarbij praktische tips om te beginnen met minimaliseren, maar ook tips om de moeilijkere gebieden in huis aan te pakken en te ontdekken wat jouw valkuilen zijn en wat je eigenlijk echt nodig hebt. Zo stelt hij bijvoorbeeld voor om te experimenteren met het weglaten van bepaalde zaken om zo te ontdekken wat de impact daarvan is op jouw leven. Geen radicaal idee, zo op het eerste gezicht, maar wel een enorm belangrijk hulpmiddel in het proces van minimaliseren. Deze tussenstap van bezit naar minimalisme noemt hij nivelleren en hij geeft talloze voorbeelden van hoe nivelleren iedereen kan helpen bij het afstand doen van spullen, vooral wanneer je dit nog moeilijk vindt. Daarnaast is het boek van Joshua Becker ook vol inspiratie voor mensen met een gezin die willen minimaliseren. Met (jonge) kinderen loop je namelijk tegen heel andere uitdagingen aan en daar heeft hij zelf ook de nodige ervaring mee.

Dat een minimalistische lifestyle veel voordelen heeft, maakt Joshua Becker al direct aan het begin van het boek heel duidelijk. Minimalisme en een minimalistische lifestyle geven meer tijd en energie, meer geld te spenderen, minder stress, meer vrijheid, meer vrijgevigheid, minder afleiding, een kleinere impact op het milieu, kwalitatief betere bezittingen, een beter voorbeeld voor kinderen, minder werk voor jezelf en anderen en meer tevredenheid. Zo, dat is niet niks! Nu is het natuurlijk zo dat de effecten van minimalistisch leven voor iedereen anders zijn, net zoals de motieven voor iedereen verschillen. Toch valt niet te ontkennen dat een minimalistisch leven heel veel zaken kan verlichten en de nuchtere aanpak van Joshua Becker zal zeker veel mensen aanspreken.

Je kunt het boek ‘Meer door minder’ van Joshua Becker nu overal verkrijgen en onder andere kopen bij Bol.com. Het boek is ook als e-book verkrijgbaar en gratis te lezen voor abonnees van Kobo Plus. Neem ook zeker eens een kijkje op de website Becoming Minimalist van Joshua Becker voor meer inspirerende artikelen over minimalisme.

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “Leestip: Meer door minder”

  1. Leuk, lijkt me een erg interessant boek. Ik vind de website van Joshua Becker ook erg inspirerend. Ik heb net mijn minimaliseermaand achter de rug, maar het is natuurlijk altijd leuk om meer te lezen.

    1. Ik blijf het ook leuk vinden om erover te lezen, vooral ook omdat het weer opnieuw inspireert en motiveert. Ik ben heel erg benieuwd naar je nieuwste challenge om elke dag te mediteren trouwens!

    1. Dat is gek, een corrupt bestand van de bieb. Misschien toch eens een proefabonnement op Kobo Plus proberen? De eerste maand is gratis en je kunt onbeperkt boeken lezen op mobiel/tablet/e-reader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *