citroenen

10x wat te doen met citroenschillen

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om citroenschillen, die normaal gesproken vaak worden weggegooid, in de keuken en in huis te gebruiken. 

Een tijd geleden deelde ik al een aantal tips om jouw fruit- en groenteafval te gebruiken in huis om zo afval te verminderen en voedselverspilling tegen te gaan. Alhoewel je met deze 10 handige tips al een eind komt,  zijn er zo van die voedselresten waar je nog veel meer mee kunt. Zo zijn bananenschillen ideaal om mee te koken of om mee schoon te maken, kun je koffiedik gebruiken in de (moes)tuin en in het huishouden en kun je met citroenschillen, en natuurlijk andere citrusschillen, een heleboel lekkers maken of er op andere manieren mee aan de slag gaan. Gooi die citrusschillen dus niet meer weg, maar ga ermee aan de slag met deze handige tips.

#1 Extract

groenteafval hergebruiken

Ik heb het al eens eerder gedeeld, maar ik zal het nog eens herhalen omdat het zo ontzettend makkelijk is. Van diverse citrusschillen kun je namelijk heel eenvoudig jouw eigen citroen-, limoen- of sinaasappelextract maken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een flinke hoeveelheid wodka en wat overgebleven schillen waar nog heel veel aroma en smaak in zit om extract mee te maken. Laat dit een tijd staan en je hebt heerlijk geurend extract om te verwerken in allerlei recepten. Gebruik hier trouwens bij voorkeur wel biologisch fruit voor.

#2 Citrussnoepjes

citroen

Dit type snoep is wellicht bij ons niet zo bekend, maar is erg populair in onder andere Amerika als snoeperij of om te verwerken in andere gerechten. In het Engels wordt het candied lemon peel genoemd en je kunt dit eenvoudig zelf maken met citrusschillen en suiker. Een recept hiervoor vind je op het blog van Tori Avey.

#3 Allesreiniger

DIY allesreiniger

Allesreiniger kun je natuurlijk de winkel kopen, maar een simpele allesreiniger op basis van azijn heb je zelf in een handomdraai gemaakt. Door hier de schillen van een citroen aan toe te voegen, neutraliseer je de geur van azijn en krijgt de allesreiniger een frisse geur.

#4 Potpourri

Kerst

Nu ben ik zelf geen groot fan van potpourri, en durf ik het ook niet neer te zetten uit angst dat mijn kinderen zich er tegoed aan zullen doen, maar er zijn allerlei leuke recepten online te vinden om jouw eigen potpourri of geurmix te maken voor in huis. Vaak kun je de schillen van een citrusvrucht hiervoor drogen om een heerlijk frisse geur in huis te krijgen met een schaal natuurlijk potpourri of de schillen verwerken in een geurmix die kan worden verwarmd.

#5 Citrusrasp

cakes

Veel recepten breng je op smaak met wat citroenrasp, maar wat nu als je de citroen hebt gebruikt en de rasp niet nodig is? Dan vries je deze gewoon in! Je kunt een heleboel producten eenvoudig invriezen voor later gebruik en de rasp (of de schil in stukjes) van de citroen hoort daar zeker bij. De volgende keer dat een recept vraagt om citroenrasp, hoef je geen citroen meer te kopen, maar haal je dit gewoon uit de vriezer.

#6 Thee of fruitwater

thee

Met wat verse kruiden en citrusschillen zet je in een handomdraai een gezonde kop thee of maak je een hele kan subtiel op smaak gebracht fruitwater. Het is een stuk gezonder dan al die frisdranken en heerlijk verfrissend in de zomer.

#7 Decoratie

kerst

Je kunt ook heel creatief aan de slag met citrusschillen en deze als decoratie gebruiken. Mensen maken de mooiste creaties voor de feestdagen of gewoon om een maaltijd op te leuken.

#8 Kweekpotje

citrusschillen

In het artikel ‘10 creatieve kweekpotjes om zelf te maken van hergebruikte materialen‘ deelde ik eerder al allerlei handige manieren om zaden te laten ontkiemen. Eén van deze mogelijkheden is de citrusschil. Een halve limoen, citroen of sinaasappel kan, na het persen van sap bijvoorbeeld, uitstekend gebruikt worden als natuurlijk kweekpotje. Vul deze simpelweg met aarde en stop de zaden erin. Als de plantjes opkomen, kun je deze eenvoudig overzetten naar de tuin en de schil is biologisch afbreekbaar.

#9 Ongedierte verjagen

wat te doen met bananenschillen

Met een moestuin krijg je regelmatig te maken met allerlei ongewenste gasten die de planten weinig goed doen. Gelukkig zijn er allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om veel van deze ongewenste gasten te verjagen. Zo kun je de schil van een citrusvrucht uitstekend gebruiken om mieren en muggen te verjagen. De schillen geven een subtiele citrusgeur af en deze dieren houden daar helemaal niet van.

#10 Composteren

compost

Kun je de schillen niet op één van bovenstaande manieren gebruiken? Zorg dan dat de schillen nog van nut zijn door ze te composteren. Zo verrijken ze de compost en uiteindelijk de grond.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment