The Green Living Lab

The Green Living Lab in Amsterdam

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een gebalanceerd en gezond leven waar ruimte is voor bezinning en ontspanning. Vooral de jongere generaties komen steeds meer tot de ontdekking dat ons gejaagde bestaan onze gezondheid weinig goed doet. Daarom letten we steeds meer op ons eetpatroon, sporten we regelmatig en kiezen we er in onze vrije tijd voor om de natuur vaker in te trekken. Groen doet ons namelijk goed, maar steeds meer mensen wonen in de drukke stad waar je, met geluk, uitzicht hebt op een enkele boom in de straat, maar verder het groen vaak ver te zoeken is. Toch ontstaan er ook in de stad steeds meer groene plekken. Zo vind je in Amsterdam bijvoorbeeld The Green Living Lab: een hub voor duurzaam en natuurlijk leven nabij de bedrijvige Zuidas.

The Green Living Lab

Jaaaaaaaaren geleden woonde ik vlakbij de Zuidas. Ik studeerde in Amsterdam en ik had er de tijd van mijn leven. Erg geïnteresseerd in groen leven was ik toen nog niet, maar ik had wel al een zwak voor groene natuurlijke plekken. Helaas was er toentertijd weinig groen te vinden in mijn omgeving. Was er toen maar zoiets als The Green Living Lab geweest! Het motto van The Green Living Lab is ‘healthy urban living’ en dat is ook precies wat je kunt verwachten bij The Green Living Lab: een prachtige groene plek, middenin de drukke stad, waar je kunt genieten van alles dat groeit en bloeit, kunt samenkomen met gelijkgestemden en van alles kunt leren en ondernemen op het gebied van duurzaam en gezond leven.

The Green Living Lab

The Green Living Lab is eigenlijk een grote tuin op de campus van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het terrein is aangelegd volgende de principes van de permacultuur, wat betekent dat er een ecosysteem van (eetbare) planten en inrichting is gecreëerd dat in harmonie is met de omgeving en duurzaam is. De echte eyecatcher op het terrein is zonder twijfel de prachtige koepel. De koepel is ontwerpen door Aveen Colgan en Tim Boin en gebouwd door Sober Industries. De inrichting van de koepel en de bouw van het interieur is uitgevoerd door Aveen Colgan, Rowin Snijder en de vrijwilligers van The Green Living Lab. De koepel is transparant en geeft vanuit binnen een prachtig zicht op de tuin. Zo wordt binnen een verlengde van de groene pracht buiten. De koepel wordt voornamelijk gebruikt als locatie voor workshops, events, lezingen, concerten en studiesessies, maar wordt ook verhuurd aan externe partijen voor evenementen en lezingen. De koepel wordt omgeven door een groene helling, opgebouwd uit een Hügelbed: een verhoogde tuinbed bestaande uit takken, stammen, compost en aarde dat fungeert als tuin, maar ook actief de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en water kan vasthouden voor drogere periodes. Hier groeien diverse planten en kruiden en het is een mooie plek om van de tuin en van het zonnetje te genieten op mooie dagen.

The Green Living Lab

Bij The Green Living Lab kun je ook terecht voor allerlei inspirerende workshops, activiteiten en events. Zo staan er regelmatig yogalessen, plantaardige kooklessen, meditatiesessies, urban gardening workshops, compost lessen, teambuilding activiteiten en concerten op de agenda. Op dinsdag biedt The Green Living Lab een plek aan iedereen die wil studeren in een heerlijke groene omgeving. De koepel is van alle gemakken voorzien en biedt zelfs stopcontacten en wifi aan de studenten op de campus die hier komen om in alle rust te studeren. Er wordt koffie en thee geserveerd gedurende de dag en alle koffie die overblijft wordt natuurlijk, heel circulair, weer gebruikt in de tuin! Daarnaast dient de locatie ook als onderzoeksplek voor onderzoekers, docenten en studenten op zoek naar moderne oplossingen voor healthy urban living.

The Green Living Lab

Je kunt zelf een bezoek brengen aan The Green Living Lab op de campus van de VU aan de Gustav Mahlerlaan 3005 in Amsterdam. Voor meer informatie over deze prachtige groene plek in de stad kun je ook een bezoek brengen aan de website van The Green Living Lab. Volg ook zeker de Facebookpagina van The Green Living Lab om op de hoogte te blijven van alle leuke activiteiten die ze organiseren op het terrein.

Bron foto’s: https://www.facebook.com/greenlivinglab

2 gedachten over “The Green Living Lab in Amsterdam”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *