goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #48

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Een enzym dat plastic eet

Plasticdieet

In Trouw was deze week een ontzettend interessant artikel te lezen over een mogelijke oplossing voor de toenemende plastic problematiek. Er is namelijk, zo ongeveer per ongeluk, door wetenschappers van de Universiteit van Portsmouth en het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory een enzym ontwikkeld dat plastic kan afbreken. Het enzym werd ontdekt tijdens een onderzoek naar de plastic-etende bacterie Ideonella Sakaiensis, maar dit ontdekte enzym werkt zelfs nog beter in het afbreken van plastic. Dit betekent trouwens niet dat alle huidige problemen met plastic zijn opgelost. Het enzym werkt enkel als een versneller van de afbraak van plastic, maar deze ontdekking biedt wel mogelijkheden voor de toekomst!

Mogelijk verbod op wattenstaafjes en plastic rietjes in Engeland

plastic

Engeland is zo goed bezig in de strijd tegen plastic vervuiling en single-use plastic! Deze week werd er weer een mooi nieuwtje bekend. Theresa May zet zich namelijk in voor een ban op single-use plastic in Engeland. Hiermee zou er een eind komen aan het gebruik van single-use wattenstaafjes, rietjes, servies en andere producten. Met deze ban hoopt ze een flinke bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen de plastic vervuiling. Als haar plannen bijval krijgen en doorgaan, zullen de maatregelen al volgend jaar van kracht kunnen zijn. Ik houd het nauwlettend in de gaten.

Too Good To Go breidt uit

Too Good To Go

Onlangs liet ik jullie op Awkward Duckling kennismaken met Too Good To Go: een nieuw platform dat voedselverspilling tegengaat door consumenten via het platform te verbinden winkels, restaurants en hotels om zo overtollig voedsel tegen gereduceerd tarief te verkopen om verspilling te voorkomen. Het platform werd gelanceerd in Amsterdam, maar deze week werd bekend dat Too Good To Go vanaf nu ook actief is in Utrecht! In Utrecht kun je voedsel redden van de verspilling bij het Vlaamsch Broodhuys, STACH, Hinkelman en Ekoplaza.

Bron foto 2: Too Good To GoThere are no comments

Add yours

CommentLuv badge