plant

Dat is pas goed nieuws! #46

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

 Klimaatzaak tegen Shell

Het grootste nieuws op het gebied van duurzaamheid was deze week toch ongetwijfeld de klimaatzaak tegen Shell. Milieudefensie heeft oliegigant Shell voor de rechter gedaagd op grond van het handelen in strijd met het maatschappelijk belang, het negeren van de klimaatafspraken en daarmee het schenden van de mensenrechten en het bewust vervuilen ondanks jarenlange kennis van het gevaar door klimaatverandering. De eis? In het kort wil Milieudefensie dat Shell de agenda groener maakt en zijn verantwoordelijkheden neemt. Milieudefensie wil dat Shell de productie van olie en gas snel afbouwt zodat zij in 2050 geen bijdrage meer levert aan klimaatverandering. De dagvaarding zal over acht weken de deur uit gaat, tenzij Shell toezegt om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Er is een eisenpakket van maar liefst 21 pagina’s opgesteld, gestoeld op juridische gronden, om de zaak zo hard mogelijk te maken. Daarnaast is de zaak ook een publiekscampagne waarbij alle burgers mede-eiser kunnen worden. Wil jij ook mede-eiser worden in de klimaatzaak? Bezoek dan de website van Milieudefensie. Ik ben heel benieuwd naar het verloop van deze zaak en ben natuurlijk ook mede-eiser geworden. Als Milieudefensie hierin slaagt, heeft dat grote gevolgen voor andere bedrijven die nog bezig zijn met fossiele energie!

Voedselbanken voor de bijen

bij

Dat de bij het de laatste jaren erg zwaar heeft, zal voor niemand als een verrassing komen. Wereldwijd maakt men zich zorgen om de bijenstand en bijensterfte en met de middelen die we hebben proberen bedrijven, telers en consumenten hun steentje bij te dragen om de bijenstand te verbeteren in hun omgeving. The Pollinators zullen het jou dit jaar extra makkelijk maken om de bijen een handje te helpen. Zij hebben namelijk voedselbanken voor bijen in het leven geroepen.  Deze voedselbanken zullen op 22 april, op Nationale Zaaidag, worden geopend. Op 30 afhaalpunten in het land zullen The Pollinators gratis zadenmixen uitdelen zodat mensen deze kunnen zaaien in hun eigen tuin. Ook de winkels van Bever zullen als ophaalpunt dienen. Dit zaad wordt geleverd door de Bijenstichting en bij de distributie zullen instructies voor het zaaien worden gegeven. Wat een goed initiatief!

McDonald’s gaat plastic rietjes uitfaseren

McDonald's

Groot-Brittannië is fantastisch bezig wat betreft het terugdringen van het plastic gebruik! Eerder werd al bekend dat het Glastonbury Festival de plastic flesjes zal afschaffen en dat het Britse koningshuis plastic in de ban doet. Deze week werd bekend gemaakt dat McDonald’s in Groot-Brittannië een proef start met het uitfaseren van plastic rietjes. Ze zullen deze plastic rietjes gaan vervangen door papieren rietjes om zo het plastic afval, dat wel recyclebaar is, maar vaak niet op de juiste manier gerecycled wordt, terug te dringen. Daarnaast zullen sommige vestigingen ook experimenteren met het verstrekken van rietjes aan de toonbank. De rietjes zullen niet meer aangeboden worden, maar alleen op verzoek worden verstrekt. Helemaal geen rietjes aanbieden is voor dit soort ketens geen optie, dus papieren rietjes is een goed alternatief en ik hoop dat het een succes wordt en verder wordt doorgevoerd.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *